Termékvisszahívás: baktériummal szennyezett, Hollandiából származó tápszerre figyelmeztet a hatóság

Egészségügyi kockázat gyanúja miatt kivonják a forgalomból a Nestlé Hungária Kft. egyik tejalapú anyatej-helyettesítő tápszerét. A Nemzeti Kereskedelmi és Fogyasztóvédelmi Hatóság (NKFH) tájékoztatása szerint a termékben egy önellenőrzés során baktérium jelenlétét mutatták ki, amely kellemetlen tüneteket okozhat a csecsemőknél. A hatóság a visszagyűjtés folyamatát szigorúan felügyeli.

2025. 12. 10. 15:38
Lausanne, 2019. április 11. Ulf Mark Schneider, a Nestlé vezérigazgatója beszél a svájci élelmiszeripari társaság részvényeseinek 152. alkalommal rendezett éves közgyûlésén Lausanne-ban 2019. április 11-én. A gazdasági ellátásért felelõs svájci szövetségi hivatal (BWL) ezen a napon közölte, hogy 2022-ig megszüntetné a kávé kötelezõ vésztartalékképzését, mivel az nem létfontosságú a túléléshez. MTI/EPA/KEYSTONE Fotó: Jean-Christophe Bott
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A gyártó és a hatóság a fogyasztók biztonsága érdekében döntött az érintett tápszer visszahívása mellett. A probléma forrását a Nestlé hollandiai, nunspeeti üzemében azonosították, ahol egy belső, önellenőrzési vizsgálat során derült fény a mikrobiológiai eltérésre. A tesztek a Bacillus cereus baktérium, illetve az általa termelt toxin jelenlétét igazolták. A magyarországi leányvállalat a felfedezést követően haladéktalanul egyeztetett az NKFH-val a szükséges lépésekről, írja az Origo.

Hányást, hasmenést okozhat a Bacillus cereusszal szennyezett tápszer. /Fotó: NKFH
Hányást, hasmenést okozhat a Bacillus cereusszal szennyezett tápszer (Fotó: NKFH)


A visszahívott Bacillus cereussal fertőzött tápszer 6-16 órás lappangási idő után okoz rosszullétet

Mint írják: a Bacillus cereus baktérium egy ételmérgezést okozó baktérium, a Salmonella mellett a leggyakoribb kórokozó élelmiszer okozta megbetegedéseknél. A nagy tömegben, szájon át bejutó kórokozó 6-16 órás lappangási idő után hányást és hasmenést okoz.

A cereulid (cereulide) a Bacillus cereus baktérium által termelt toxin, amely főként keményítőtartalmú élelmiszerekben – például rizs, tészta – jelenik meg, rendkívül hőálló, hiszen a sütés, főzés sem semmisíti meg, hányingert, hányást okoz.


A Nestlé Hungária Kft. a Nemzeti Kereskedelmi és Fogyasztóvédelmi Hatósággal együttműködve, haladéktalanul megtette a szükséges intézkedéseket, gondoskodott az esetlegesen érintett tételek forgalomból történő kivonásáról, valamint a fogyasztóktól történő visszahívásáról. A vállalkozás által megtett intézkedéseket, továbbá a visszagyűjtött termékek további sorsát (megsemmisítését vagy elszállítását) az NKFH nyomon követi.

A kiemelt kép illusztráció. (Fotós: Jean-Christophe Bott)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Magyar Nemzet Google News oldalán is!

Komment

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.


Jelenleg nincsenek kommentek.

Szóljon hozzá!

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.