A szakmai szervezetek tapasztalatai szerint a járvány ellenére továbbra is reneszánszát éli a házi disznóvágás.
Félelmetes hanyatlásba kezdett Németország
Akkora a baj, hogy magával ránthatja Európát.
A szakmai szervezetek tapasztalatai szerint a járvány ellenére továbbra is reneszánszát éli a házi disznóvágás.
Az elmúlt években töretlenül nőtt a hagyományos húselőállítás népszerűsége.
Ennek oka részben a hagyományőrzés, részben pedig az, hogy jelentősen megugrott a hús ára, jellemzően az afrikai sertéspestisjárvány miatt.
A járványügyi szabályok miatt a húsfeldolgozás immár szűk családi körben zajlik. A korlátozások közvetlenül nem befolyásolják a disznóvágásokat, az általános szabályok szerint kell eljárni, vagyis legfeljebb tízfős program lehet a hurka- és kolbásztöltés.
Ez közvetett, de komoly változást jelent, mivel a járványt megelőzően már a nagyobb baráti társaságokban, sőt a céges rendezvényeken is egyre gyakrabban bukkant fel a programok között a disznóvágás.
A hús feldolgozása mellett közösségi élményt is jelent az általában egész napos, disznótoros vacsorával záródó esemény, amely most csak szűk családi körben engedélyezett.
A hagyományos sonka, kolbász, hurka vagy szalonna készítéséhez ma már általában nem háztájiban nevelt állatot vágnak. Szokássá vált, hogy a kereskedőtől vásárolt, vágásérett élő sertést, vagy a kereskedelmi forgalomban szintén beszerezhető hasított disznót dolgozzák fel.
A szükséges eszközök beszerzése egyszeri költséget jelent ugyan, de az otthoni vágás a feldolgozott hús mennyiségét tekintve komoly megtakarítást jelent a bolti beszerzéshez képest. Emellett
a disznóvágás előnyeként említik az egyedi, házias ízeket.
A veszélyekre is oda kell figyelni: érdemes a vágásra ítélt állat húsát bevizsgáltatni. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal a rosszul hőkezelt vagy nyers hús veszélyeire, így a súlyos ételmérgezés kockázatára hívja fel a figyelmet.
A hatóság iránymutatása szerint az akár súlyos lefolyású mérgezés lehetősége akkor zárható ki, ha a vágásra szánt állat egészséges és a vágás előtt koplaltatták.
Fontos, hogy a feldolgozásban részt vevők egészséges személyek legyenek, mivel betegen ők lehetnek a fertőzés forrásai. Azt javasolják, ne vegyen részt a disznóvágáson az, akinek hasmenése van, vagy a kezén valamilyen bőrbetegség alakult ki.
Akkora a baj, hogy magával ránthatja Európát.
A gazdasági növekedést magasabb és hosszú ideig fenntartható pályára tudjuk állítani.
Ez történt a héten a gazdaságban.
A cél az, hogy a képződő hulladék a lehető legnagyobb arányban nyersanyagként hasznosuljon újra.
Baleset miatt áll az M5-ös
Irán sötétségbe borul
Kőkemény kvíz: a többség nem tudja pontosan, mit jelentenek valójában ezek a szavak
Szívszorító hír érkezett a magdeburgi támadással kapcsolatban
Katonai gázálarcok, hosszú folyosók: titkos óvóhelyet találtak a legendás magyar gyár alatt
„Mi a csudáról beszél a német sajtó?!” – Elon Musk teljesen kiakadt
Szoboszlai összekulcsolt kezekkel aggódik a barátja miatt a szörnyű sérülés után + videó
7 tipp, hogy idén tökéletesen díszített mézeskalácsokat készíthess
Hansi Flick meglepő nyilatkozatot adott a Barcelona újabb veresége után
Így ütközött a kórház falának a helikopter + videó
Putyin bejelentést tett a harmadik világháborúról
Félelem uralkodik Magdeburgban – exkluzívan nyilatkozott egy helyi magyar nő a lapunknak
Akkora a baj, hogy magával ránthatja Európát.
A gazdasági növekedést magasabb és hosszú ideig fenntartható pályára tudjuk állítani.
Ez történt a héten a gazdaságban.
A cél az, hogy a képződő hulladék a lehető legnagyobb arányban nyersanyagként hasznosuljon újra.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.