Példátlan gazdaságélénkítési terv jön

Magyarország történetének legnagyobb válságkezelési, a gazdaság újraindítását szolgáló akciótervét mutatja be napokon belül a kormány. A célokat segíti az idei költségvetés radikális átalakítása és a már készülő jövő évi ­büdzsé. A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara pedig átfogó, a munkahelyek megvédését és a hazai vállalkozásokat előnyben részesítő válságkezelésre tett részletes javaslatokat.

Nagy Kristóf
2020. 03. 31. 5:45
ORBÁN Viktor; PALKOVICS László
Palkovics László innovációs miniszter és Orbán Viktor. Folyamatos az egyeztetés az érdekképviseletekkel Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benkő Vivien Cher
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Minden idők legnagyobb gazdaságélénkítési akciótervét kell elindítani, célul kitűzve a növekedést, a munkahelyteremtést, valamint a munkahelyek megőrzését – hangsúlyozta tegnap Orbán Viktor miniszterelnök a gazdasági kamarák, valamint a jegybank és a vállalkozói érdekképviseletek vezetőivel folytatott videókonferenciáján. A csomagot várhatóan a jövő hét első napjaiban ismerteti a kormány.

– A költségvetés radikális átalakítására van szükség, hozzá kell igazítani a jelenlegi helyzethez és az év végéig előrejelzett változásokhoz. Nincs értelme ugyanakkor teljesen új büdzsét készíteni 2020-ra, mivel a koronavírus-járvány miatt kialakult helyzetben nem lehet tudni, mi történik a közeljövőben. A jogszabályok viszont lehetővé teszik az eltérést az elfogadott idei költségvetéstől – fogalmazott a miniszterelnök.

Palkovics László innovációs miniszter és Orbán Viktor. Folyamatos az egyeztetés az érdekképviseletekkel
Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benkő Vivien Cher

Úgy értékelte, nem lenne helyes lépés egyes tételek automatikus megvágása, a felszabadítható pénzekből viszont a válságkezelés és a gazdaság újraindítása érdekében alapokat kell létrehozni.

Orbán Viktor a készülő 2021-es büdzséről elmondta, olyan lecsupaszított költségvetést kell elkészítenie a kormánynak, amely minél nagyobb mozgásteret hagy a válságkezelésre és a gazdaság újraindítására. Hozzátette: a jegybankkal közösen kell megtervezni, miként lehet a monetáris és fiskális eszközök felhasználásával a lehető legnagyobb lökést adni a magyar gazdaságnak.

Közzétette a miniszterelnök bejelentésével szinte egyidőben gazdaságstabilizáló programcsomagját a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK). A szervezet úgy látja, az állami szerepvállalás dominanciája mellett a vállalkozásoknak, vagyis a munkaadóknak és a magánszemélyeknek, tehát a munkavállalóknak is részt kell venniük a tehervállalásban, elsődleges feladat a kínálati oldalon jelentkező krízis kezelése.

A kamara négy területen fogalmazott meg egyfelől azonnali, a járvány miatt hozott korlátozások feloldá­sáig szükséges intézkedéseket, másfelől középtávú, a gazdaság újraindításának időszakára tett javaslatokat: a Nemzeti Válságkezelési Alap felállítása, garancia a munkahelyek megtartására, a kialakult munkanélküliség azonnali kezelése, az életképes hazai vállalkozói kör kiemelt támogatása, kiegészítve a közjó érde­keit szolgáló intézkedésekkel.

Csak azoknak a vállalkozásoknak járna támogatás, amelyek kötelezettségeket vállalnak, beleértve az értéklánc átalakítását, a termelékenységnövelést és a munkavállalók megtartását. A terhekből az állam is kivenné a részét.

A járvány miatt elrendelt korlátozások végéig a munkahelyek megtartását vállalati oldalról adó- és járulékkönnyítésekkel támogatnák, valamint az éves adóbevallások és beszámoló beadási határidejének eltolásával is.

A kamara a munkavállalók közvetlen támogatását is elképzelhetőnek tartja, de megragadnák ezt az időszakot a szürke- és feketefoglalkoztatás fehérítésére is. A korlátozásokat követően új közmunkaprogram kidolgozását, az álláskeresési támogatás meghosszabbítását, a magasan képzett munkavállalók itthon tartását és a megváltozott munkaképességűek foglalkoztatásának védelmét javasolják.

A vállalkozások közül az életképes, prosperáló hazai kis- és középvállalkozások élveznének előnyt, támogatva az innováció húzó hatását, lakossági célú, állami beruházások indításával felpörgetve a keresletet. Hosszabb távon olyan platform létrehozását szorgalmazza az MKIK, amely elősegítené, hogy a hazai kkv-k kapcsolatba léphessenek és könnyen egymásra találhassanak elsősorban hazai pénzügyi befektetőkkel.

A válságkezeléshez szükséges intézkedésekre 2021-től felállítanák a Nemzeti Válságkezelő Alapot, 2000-4000 milliárd forintos összeggel.

Segítség a pályázatokhoz

Az előleg mértékének emelésével, elszámolási határidejének kitolásával, a mérföldkövek határidejének megnövelésével, valamint a támogatási szerződések egyszerűsített módosításával segíti az Innovációs és Technológiai Minisztérium az uniós pályázatok megvalósítását. A tárca fejlesztéspolitikai intézkedéseinek kiemelt kedvezményezettjei a nehéz helyzetbe került ágazatok.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.