Indulatokat gerjesztett a christchurchi lövöldözés

A fegyvertartással kapcsolatban a tegnap reggel elvi megállapodásra jutott az új-zélandi kormány, a tervek szerint módosítják az erre vonatkozó törvényt.

Zetelaki Réka
2019. 03. 19. 6:50
People visit a memorial site for victims of Friday's shooting, in front of the Masjid Al Noor mosque in Christchurch
Helyiek gyászolnak a szigetország egyik legvéresebb merénylete után Fotó: REUTERS/Jorge Silva
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Komoly társadalmi vita bontakozott ki Új-Zéland modern kori történetének legvéresebb lövöldözése nyomán. A merényletben múlt pénteken ötven ember vesztette élet, amikor egy ausztrál férfi lövöldözni kezdett az új-zélandi Christchurch mecseteiben. A sajtóban megszólaltak a támadás hősei is, többek között egy afgán férfi, Abdul Aziz, aki szembeszállt a támadóval, és több életet is megmentett. Nyilvánosságra került az áldozatok kiléte is. Egy férjét és idősebb fiát elvesztő szíriai asszony arról beszélt, családjával azért költöztek oda, mert azt mondták nekik, hogy biztonságos ország. – Hogyan történhetett meg, hogy egyetlen ember ennyi fegyverrel rendelkezett, és ilyen könnyen bejuthatott a mecsetbe? – tette fel a kérdést a helyi RNZ rádióállomásnak.

A fegyvertartással kapcsolatban a tegnap reggel – még nem nyilvános – elvi megállapodásra jutott az új-zélandi kormány, a tervek szerint módosítják az erre vonatkozó törvényt. A Csendes-óceán délnyugati részén fekvő szigetország ötmilliós lakossága ugyanis a becslések szerint összesen másfél millió lőfegyvert birtokolhat, és az országban a kritikusok szerint meglehetősen könnyű megszerezni a tartáshoz szükséges engedélyeket.

De nemcsak a fegyvertartás kérdése nyitott társadalmi vitát, a lövöldöző hazájában, Ausztráliában egymásnak feszültek az úgynevezett „fehér nacionalizmust” támogató és a bevándorlás pártján álló erők. „Aggasztóan sokan támogatják itthon” a tömeggyilkost, idézte Scott Morrison kormányfőt az MTI. Ausztráliában 1973-ig volt érvényben a nem európai származásúak bevándorlásának korlátozása, ám a politikus szerint a mai napig jelen van a „fehér felsőbbrendűség támogatása”.

Helyiek gyászolnak a szigetország egyik legvéresebb merénylete után
Fotó: REUTERS/Jorge Silva

A közelmúltban az egyik szenátor, Fraser Anning például a fent említett törvény újbóli bevezetését szorgalmazta népszavazás által, most pedig a bevándorlási rendszert okolta a merényletért. Az ausztrál törvényhozás egyetlen muszlim tagja, Mehreen Faruqi azonban politikustársait okolta, akik szerinte a muszlim- és bevándorlásellenes érzelmek felkorbácsolásával a fehér felsőbbrendűség híveit biztatták cselekvésre.

A tragédiával kapcsolatban Orbán Viktor miniszterelnök is együttérzését fejezte ki, Jacinda Ardern új-zélandi kormányfőnek küldött üzeneté­ben kiemelte, „a brutális terrortámadás sajnálatos módon ismét bebizonyította, hogy a XXI. században a gyűlölet, az erőszak és a terrorizmus nem ismer határokat”, és hozzátette, Magyarország és kormánya elítéli az erőszak minden formáját.

Magyarországon is járt

A hatályos szabályozás szerint érvényes útlevéllel, turistaként kilencven napig tartózkodhatott vízummentesen Magyarországon az új-zélandi terrorcselekmény elkövetője – közölte a Terrorelhárítási Központ (TEK) tegnap az MTI-vel. Közleményük szerint Brenton Harrison Tarrant 2018. november 26-án Lőkösháza vasúti határátkelőhelyen ausztrál állampolgárként egyedül lépett be Magyarországra a Kőrös Intercity menetrend szerinti járattal. A férfi terroradatbázisokban nem szerepelt, vele kapcsolatban partnerszolgálati jelzés nem érkezett. A TEK az érintett országok partnerszolgálataival együttműködve mindent megtesz annak érdekében, hogy a rendelkezésre álló információk alapján mielőbb rekonstruálni lehessen Brenton Tarrant magyarországi tartózkodásának körülményeit – közölték. Az ausztrál merénylőről kiderült, egyik fegyverén a törökök ellen harcoló Hunyadi János, az egyik táron a XV. században élt Szilágyi Mihály, Magyarország egykori kormányzója, Hunyadi Mátyás nagybátyja, erdélyi vajda neve is fel volt tüntetve. (MTI)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.