Az iraki parlament haza küldené a külföldi csapatokat

Az iraki parlament vasárnap megszavazta az Irakban állomásozó külföldi katonai erők jelenlétének megszüntetését célzó javaslatot.

Forrás: MTI2020. 01. 05. 18:05
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az indítványban felszólították az iraki kormányt, hogy vessen véget minden külföldi csapat iraki jelenlétének, és biztosítsa, hogy ne használhassák többé Irak légterét, szárazföldi területét, illetve felségvizeit.

A képviselők szerint a kormánynak azzal kell kezdenie, hogy visszavonja a nemzetek közösségéhez benyújtott kérelmét, amellyel segítséget kért az Iszlám Állam terrorszervezet elleni küzdelemhez, „az iraki katonai műveletek végére és a kivívott győzelemre tekintettel”.

A javaslatot a síita többségű parlamentben a Fatah nevű parlamenti frakció terjesztette elő, amelynek több vezető politikusa is az Irán támogatását élvező al-Hasd as-Saabi (Népi Mozgósítási Erők, PMF) síita milíciához köthető. A PMF a szélsőségesek elleni küzdelem egyik vezető ereje volt.

A szavazásban nem vettek részt sem a szunnita, sem a kurd képviselők, mivel ellenzik az amerikaiakkal négy éve kötött megállapodás felmondását. Ennek alapján Washington csapatokkal segítette az iraki biztonsági erőket az Iszlám Állammal szemben.

A vasárnapi parlamenti ülés kezdetén a 329 fős törvényhozás 180 tagja volt jelen, s többségük az előterjesztésre szavazott. A parlamenti határozatok, ellentétben a törvényekkel, nem bírnak kötelező erővel.

Ádil Abdel Mahdi ügyvezető iraki miniszterelnök a törvényhozás rendkívüli ülését megnyitó beszédében kijelentette, hogy a parlamentnek sürgős intézkedéseket kell tennie, hogy a lehető leghamarább véget vessen a külföldi csapatok iraki jelenlétének.

„Elvben és gyakorlatban is ez lesz a legjobb Irak számára az esetlegesen felmerülő külső és belső nehézségek ellenére” – hangsúlyozta Mahdi beszédében.

Muktada asz-Szadr befolyásos síita hitszónok a parlamentnek címzett üzenetében kiemelte, hogy az elfogadott határozat nem elegendő, nem megy elég messzire, s a helyi és külföldi milíciák egyesülését szorgalmazta.

„Nem kielégítő, gyenge válasznak tartom ezt, arra, hogy az Egyesült Államok megsértette Irak szuverenitását és fokozta a feszültséget a térségben” – írta a legnagyobb parlamenti frakciót vezető Szadr. Hangsúlyozta, hogy a Washingtonnal kötött megállapodást haladéktalanul fel kell mondani, az amerikai nagykövetséget be kell zárni, az amerikai csapatokat pedig ki kell ebrudalni az országból, és büntetendővé kell tenni a párbeszédet az amerikai kormányzattal. „Végül felszólítom, különösen az iraki ellenálló csoportokat, de általánosságban a külföldön működőket is, hogy haladéktalanul üljenek össze és jelentsék be a Nemzetközi Ellenállás Légióinak megalakulását” – írta Szadr, aki még pénteken közölte, hogy reaktiválja Amerika-ellenes milíciáját.

A parlament rendkívüli ülését azután hívták össze, hogy az amerikai haderő pénteken Bagdad közelében célzott csapással megölte Kászim Szulejmáni tábornokot, az iráni Forradalmi Gárda al-Kudsz nevű különleges egységének parancsnokát.

Az amerikai vezetésű koalíció felfüggesztette vasárnap terrorellenes műveleteinek túlnyomó részét Irakban és Szíriában, hogy támaszpontjai védelmére összpontosítson az Iránnal kibontakozó feszültségek közepette.

A koalíció szóvivője hangsúlyozta, hogy néhány műveletet még végrehajthatnak, és önvédelemből csapást mérhetnek a szélsőségesekre.

Az Egyesült Államok vezette nemzetközi szövetség egyben megerősítette, hogy felfüggeszti iraki kiképző misszióját és a helyi biztonsági erőknek nyújtott támogatást is a bázisai ellen végrehajtott rakétatámadások miatt.

„Elsődleges fontossággal bír az Iszlám Állam legyőzésén fáradozó koalíciós személyzet védelme” – emelték ki a közleményben.

Az iraki külügyminisztérium panaszt emelt vasárnap az ENSZ Biztonsági Tanácsánál (BT) és a világszervezet főtitkáránál az amerikai légicsapások miatt, mondván, azok veszélyes mértékben megsértették Irak szuverenitását és az amerikai csapatok iraki jelenlétének feltételeiről szóló megállapodás rendelkezéseit. A tárca „az iraki katonai állások ellen elkövetett amerikai támadás és agresszió, valamint magas rangú iraki és szövetséges katonai parancsnokok Irak területén történt meggyilkolásának” elítélésére sürgeti a BT-t. A minisztérium közölte azt is, hogy az ügy miatt bekérették az amerikai nagykövetet.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.