A decemberi választások az út a líbiai helyzet rendezéséhez

A december végére kitűzött választásokon és a külföldi zsoldoscsapatok kivonásán volt a fő hangsúly tegnap Berlinben, a második Líbia-konferencián, melyen ezúttal a líbiai átmeneti egységkormány is képviseltette magát. Az országban mintegy húszezer külföldi katona harcol, akik súlyosan veszélyeztetik a választások megtartását, habár a választások jogi keretei is hiányosak. Az Európába irányuló migráció miatt Brüsszel számára is kulcsfontosságú a líbiai béke, hiszen az arab ország partjairól migránsok ezrei kelnek útra.

2021. 06. 24. 8:00
MAAS, Heiko; DBEIBAH, Abdulhamid Mohammed
Berlin, 2021. június 23. Heiko Maas német külügyminiszter (j) üdvözli Abdulhamid Mohammed Dbeibah líbiai miniszterelnököt a második nemzetközi Líbia-konferencia kezdete elõtt Berlinben 2021. június 23-án. A tanácskozáson a német kormány és az ENSZ szervezésében számos nemzetközi szervezet képviselõi tárgyalnak az észak-afrikai országban dúló polgárháborúból kivezetõ lehetséges utakról. MTI/EPA/Getty pool/Sean Gallup Fotó: Sean Gallup
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nemzetközi segítséget kért a külföldi harcosok kivonásában Abdulhamíd Mohammed Dbeiba, az átmeneti líbiai egységkormányának miniszterelnöke a tegnap megtartott második Líbia-konferencián Berlinben. Az eseményen részt vevő politikusok egyetértettek abban, hogy az észak-afrikai ország legnagyobb problémáját a külföldi katonák jelenléte okozza, António Gueterres ENSZ-főtitkár szintén a zsoldosokra hivatkozva mondta el, „súlyos veszélyben vannak a december 24-re kitűzött választások, melyek megtartásához sürgős intézkedésekre van szükség az átmeneti kormánytól”.

– Az ingatag biztonsági helyzet kockára teszi a politikai átmenetet

– fogalmazott Dbeiba.

Heiko Maas német külügyminiszter (jobbra) üdvözli Abdulhamid Mohammed Dbeibah líbiai miniszterelnököt a második nemzetközi Líbia-konferencia kezdete előtt Berlinben 2021. június 23-án
Fotó: MTI/EPA/Getty pool/Sean Gallup

Az ENSZ-főtitkár egyúttal felszólította a líbiai képviselőházat, hogy tisztázza a választások alkotmányjogi alapjait a szükséges törvények elfogadásával, továbbá hozzátette: hamarosan ENSZ-megfigyelők érkeznek Tripoliba a tavaly október 23-án, Genfben megkötött tűzszünet felügyeletére. Szakértők szerint az egyik legégetőbb probléma, hogy nincsenek meg a szavazás jogi alapjai. Abban sem sikerült egyelőre megállapodni, hogy a líbiai szavazók csak a parlamentet választják meg vagy az államfőt is. Német diplomaták szintén kételyeiket fejezték ki, hogy a voksolás a tervek szerint megvalósul-e.

– A tavaly októberi tűzszüneti megállapodást teljes mértékben végre kell hajtani, beleértve az összes külföldi erő kivonását

– jelentette ki újságíróknak Antony Blinken amerikai külügyminiszter, aki szintén kihangsúlyozta, hogy a decemberi választások megtartása az egyetlen mód a béke és a stabilitás biztosítására az észak-afrikai országban.

Heiko Maas német külügyminiszter szintén elmondta, hogy az év végi választások döntő szereppel bírnak, ehhez azonban elengedhetetlen a külföldi erők jelenlétének megszüntetése, ahogy az a tűzszüneti megállapodásban is szerepelt. A miniszter hozzátette: a résztvevők biztosították támogatásukról a líbiai átmeneti kormányt. Richard Norland, az Egyesült Államok líbiai nagykövete pedig már a jövőbe tekintve arról beszélt,

a külföldi erők kivonulását követően egy életképes, egységes nemzeti katonai és rendőri struktúrára van szüksége az észak-afrikai országnak.

Noha az Európába érkező migránsok főként a szubszaharai Afrikából érkeznek, Líbia kulcsfontosságú tranzitország számukra, emiatt a konferencián is részt vevő Brüsszel célja az, hogy az Európai Unió déli határán stabilizálják az arab országot, ezzel csökkentve a migrációs kihívásokat és a terrorizmus kockázatát az egész kontinensen. A Nemzetközi Migrációs Szervezet (IOM) egy korábbi jelentése szerint évente migránsok ezrei kelnek útra a líbiai partokról fából készült hajókkal vagy gumicsónakokkal. A migránsok nagy része nem éli túl az utat, ebben az évben legalább 180 migránst nyelt el a tenger és több százan eltűntek, miközben próbálták elérni az Európai Unió déli határát.

Európába igyekvő és a líbiai parti őrség által feltartóztatott migránsokkal beszél a Nemzetközi Migrációs Szervezet munkatársa a tripoli kikötőben
Fotó: MTI

A Líbiát évtizedekig irányító Moammer al-Kadhafit az arab tavasz tüntetéshullám során 2011-ben megbuktatták és kivégezték a lázadók, ezt követően máig tartó polgárháborúba sodródott az ország. A két részre szakadt Líbiában szemben áll egymással a nemzetközileg elismert, tripoli székhelyű kormány és az ország keleti, valamint déli területeit irányító Halífa Haftár tábornok vezetése alatt álló lázadók. Tavaly októberben tűzszünetet kötöttek a felek, idén februárban pedig beiktatták hivatalába az Abdulhamíd Mohammed Dbeiba vezette átmeneti egységkormányt, amelynek legfőbb feladata a december 24-re tervezett parlamenti és elnökválasztás előkészítése, valamint levezénylése.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.