Az utolsó amerikai katona is elhagyta Afganisztánt

Győzelmüket, Afganisztán teljes függetlenségét ünnepelték a tálibok.

2021. 08. 31. 8:45
Forrás: Department of Defense
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Amerika vereséget szenvedett, nem tudták elérni céljaikat katonai hadműveleteikkel. Nemzetünk jó kapcsolatot kíván ápolni a világ többi részével

– ünnepeltek a tálibok, miután kedden az utolsó amerikai katona is elhagyta Afganisztánt. Győzelmüket, „Afganisztán teljes függetlenségét” történelmi pillanatként írták le. Helyszíni beszámolók szerint a Badri 313-as elit egység már el is foglalta a kabuli repülőteret, amelynek üzemeltetéséhez korábban török segítséget kértek.

Az utolsó C–17-es (katonai szállító repülőgép) augusztus 30-án, washingtoni idő szerint délután fél négykor szállt fel a Hamid Karzai Nemzetközi Repülőtérről, és a személyzet utolsó tagjait szállító repülőgép éppen most hagyja el az afgán légteret

– jelentette be Washingtonban Frank McKenzie tábornok, a Közép- és Dél-Ázsiáért is felelős Középső Parancsnokság vezetője. Közreadtak egy képet is, amelyen Chris Donahue utolsóként felszáll a repülőgépre.

A tábornok ugyanakkor azt is elismerte, 

hogy a határidőre nem sikerült mindenkit kimenekíteni, aki el akarta hagyni Afganisztánt, körülbelül 250 amerikait kénytelenek voltak hátrahagyni.

Frank McKenzie tábornok   Fotó: MTI/EPA/Pentagon TV

Korábban Joe Biden amerikai elnök azt ígérte, addig nem távoznak, amíg minden honfitársukat ki nem juttatják az országból. Frank McKenzie elmondása szerint a problémát az jelentette, hogy a Kabulból induló utolsó öt evakuációs járatot a még Afganisztánban tartózkodó amerikai állampolgárok közül egy sem érte el, mert nem jutott el a repülőtérre, sőt, az utolsó járatok indulásakor már egyáltalán nem volt kit elvinni onnan. Az Afganisztánban ragadt külföldiek és kimenekítésre jogosult afgánok sorsa egyelőre bizonytalan. Korábban a tálibok azt ígérték, szabadon távozhat, aki akar. Sőt azt állították, hogy visszafogadnák az Európában elutasított afgán menedékkérőket, akiket azután bíróság elé állítanának.

Más jelentések viszont arról számoltak be, hogy már meg is kezdték a felkutatását azoknak, akik együttműködtek a külföldi erőkkel.

Összességében augusztus 14. óta az amerikaiak 79 ezer civilt mentettek ki az országból a kabuli repülőtéren keresztül. Közülük hatezer amerikai állampolgár volt, 73 ezer pedig afgán civil és más országok állampolgára.

Nem hagyták hátra viszont a kabuli repülőtér katonai felszerelését. A tábornok tájékoztatása szerint a kivonuló amerikai haderő közvetlenül kivonulása előtt használhatatlanná tette számos ott hagyott katonai eszközét: 

  • 73 repülőgépet,
  • 70 páncélozott járművet,
  • 27 terepjáró gépkocsit,
  • valamint a kabuli repülőteret az utolsó pillanatig védő C-RAM rakétaelhárító rendszert.

Ezeknek az eszközöknek a szétszedése, leszerelése bonyolult és hosszú ideig tart, sokkal egyszerűbb volt tönkretenni őket

– magyarázták.

A ma esti kivonulás egyszerre jelenti az evakuálás katonai részének, de annak a közel húszéves missziónak is a végét, amely röviddel 2001. szeptember 11-e után elkezdődött Afganisztánban. 

Nagy árat fizettünk érte. A veszteség 2461 amerikai katonai és civil áldozat, valamint több mint húszezer sérült.

– Sajnos az Iszlám Állam-Horászán Tartomány nevű terrorszervezet öngyilkos merénylője még a múlt héten is 13 katona halálát okozta. Ma tisztelgünk áldozathozataluk előtt, és emlékezünk a hősies teljesítményükre

– értékelte a kivonulást Frank McKenzie.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.