időjárás 17°C Orbán 2022. május 25.
logo

Vietnam öt év letöltendő börtönbüntetéssel sújtja a koronavírust tudatosan terjesztő embereket

Mediaworks
2021.09.07. 18:01
Vietnam öt év letöltendő börtönbüntetéssel sújtja a koronavírust tudatosan terjesztő embereket

Marokkóban konzultáció indul a kiskorúak házasságkötéséről · Katalónia diákjainak kötelező a spanyol nyelvű egyetemi felvételi · Hatósági figyelmeztetést kaptak a Macron oltási státusát ellenőrző orvosok · Vietnam öt év letöltendő börtönbüntetéssel sújtja a koronavírust tudatosan terjesztő embereket

Marokkóban konzultáció indul a kiskorúak házasságkötéséről

Az ENSZ Népesedési Alapja (UNFPA) és Marokkó Nemzeti Emberi Jogi Tanácsa (CNDH) közös konzultációt indít szeptembertől azzal a céllal, hogy friss információkat szerezzenek a marokkói gyermekek házasságkötésének társadalmi és gazdasági okairól, valamint a kiskorúak összeadását engedélyező bírósági döntések hátteréről. A konzultáció végső célja az a törekvés, hogy Marokkóban nagyobb hatékonysággal szorítsák vissza azokat a frigyeket, amelyekben legalább az egyik fél még gyerek. Marokkó családjogi törvénye 2004 óta csak a 18. életév betöltése után teszi lehetővé a fiúknak és a lányoknak a házasságot. A törvény azonban lehetőséget ad arra, hogy kivételes esetekben bíró adjon engedélyt a 18. életévüket be nem töltöttek házasságkötésére. 2019-ben a marokkói bíróságok 27 623 házasodni készülő kiskorú kérvényét regisztrálták.

Forrás: Bladi 1, Bladi 2

Katalónia diákjainak kötelező a spanyol nyelvű egyetemi felvételi

Néhány hónappal ezelőtt a Katalóniai Egyetemek Tanácsa bejelentette, hogy csak azok a diákok vizsgázhatnak kasztíliai nyelven, akik azt hangosan, felemelt kézzel kérik a vizsgalapok kiosztása előtt. Minden egyéb esetben a válogatás katalán vagy annak társhivatalos nyelvein zajlik majd. Emellett arra kérték a felvételit végző intézményeket, hogy vegyék nyilvántartásba azokat a tanulókat, akik a spanyol nyelvű dolgozatot választották. Az egyik helyi kétnyelvű iskola tett feljelentést a történtek miatt, mert úgy érezték, hogy a katalán egyetemek sértik a fiatalok szabad választáshoz való jogát, ráadásul diszkriminálhatják is őket nevük jegyzékbe vételével. A régió bírósága hétfőn közölte: az eljárás valóban szabálytalan és a felsőoktatási intézmények fontos, alapvető jogokat hágtak át vele. Azonnali hatállyal arra kötelezik a kormányt, hogy a felvételizőket a szeptemberi vizsgák előtt már előzetesen kérdezzék meg arról, milyen nyelven kívánják megírni a felvételit, ezenkívül megtiltják a kasztíliai nyelvet választók név szerinti nyilvántartásba vételét is. 

Forrás: LaVanguardia, Tóth Brigitta

Hatósági figyelmeztetést kaptak a Macron oltási státusát ellenőrző orvosok

A francia oknyomozó portál, a Mediapart augusztus végén közölte, hogy Emmanuel Macron francia köztársasági elnök talán mégsem május 31-én – ahogy az elnök emlékszik –, hanem valójában csak július 13-án vette fel a koronavírus elleni oltását.  Azaz talán éppen csak egy nappal azelőtt oltatta be magát, hogy televíziós beszédében bejelentette a Covid-igazolványok széles körű és kötelező használatát, valamint az egészségügyi dolgozók kötelező oltását. Az oknyomozó Mediapart a birtokába került oltási dokumentációkra hivatkozik. A francia köztársasági elnök őszinteségét és hitelét megkérdőjelező sajtóinformáció után hozzávetőleg harminc francia orvos és nővér lépett be a francia állami egészségbiztosító (Assurance Maladie) elektronikus rendszerébe, hogy ellenőrizze a francia államfő oltási dátumait. Csakhogy a személyes adatok indokolatlan vagy engedély nélküli ellenőrzése annak ellenére tilos, hogy január óta minden egészségügyi dolgozónak hozzáférése van minden biztosított adataihoz.

Az Assurance Maladie vezetése ezért írásbeli figyelmeztetést küldött a Macron oltási dátumai után nyomozó egészségügyi dolgozóknak, és szankciókat helyezett kilátásba egy ismételt és jogosulatlan betekintés vagy a megszerzett információk kiszivárogtatása esetén. Az Elysée-palota adminisztrációs hibára és rosszul rögzített oltási dátumra hivatkozik.

Forrás: ValeursActuelles

Vietnam öt év letöltendő börtönbüntetéssel sújtja a koronavírust tudatosan terjesztő embereket

Egy vietnami bíróság kedden öt év letöltendő börtönbüntetésre ítélt egy 28 éves férfit, Le Van Trit. A júliusban koronavírus-fertőzéssel diagnosztizált férfi ahelyett, hogy betartotta volna a kötelező 21 napos hatósági karantén szabályait, elhagyta lakását, és a súlyosan fertőzött Ho Chi Minh városából a járvány által kevésbé érintett szülőfalujába utazott. Utazása közben és otthoni tartózkodása alatt Tri nyolc embert fertőzött meg a vírussal, akik közül egy – a fertőzés miatt kialakult súlyos komplikációk miatt – még júliusban meghalt.

A 28 éves férfi precedens értékű szigorú büntetése azonban nem az első a délkelet-ázsiai országban. Márciusban a Vietnam Airlines légiutas-kísérőjét ítélték két év felfüggesztett börtönbüntetésre a járványügyi karantén megszegése miatt, egy 32 éves férfi pedig 18 hónap letöltendő börtönbüntetést kapott azért, mert tisztában volt azzal, hogy fertőzött, mégis elhagyta otthonát, és másokat is megbetegített a sokak számára halálos vírussal.  

Forrás: Cnews

Borítókép: Pexels