Amit az új vírusvariánsról, az omikronról eddig tudni lehet

Egyes feltételezések szerint az új változat ötszáz százalékkal fertőzőbb lehet, mint a delta.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI, BBC, Deutsche Welle, RT2021. 11. 27. 11:07
Johannesburg, 2021. november 26. A koronavrus elleni olts felvtelre vr emberek egy zletkzpontban kialaktott oltpontnl Johannesburgban 2021. november 26-n. A Dl-afrikai Kztrsasgban a koronavrus j varinst fedeztk fel, amely a B.1.1.529 nevet kapta. A BBC brit kzszolglati mdiatrsasg ltal idzett szakrtk szerint ez a vltozat mutatja az eddigi legnagyobb szm mutcit az eredeti koronavrus-varinshoz kpest. MTI/AP/Denis Farrell Fotó: Denis Farrell

Egyes feltételezések szerint az új változat ötszáz százalékkal fertőzőbb lehet, mint a delta.

A koronavírus omikronnak elnevezett új, dél-afrikai variánsát aggasztónak nevezte pénteki közleményében az Egészségügyi Világszervezet (WHO), mert gyorsabb mértékben terjedhet más változatokhoz képest. A variáns nagyszámú mutációval rendelkezik, amelyek közül egyesek aggodalomra adnak okot: az előzetes bizonyítékok alapján az újrafertőződés fokozott kockázata áll fenn.

Tulio de Oliveira dél-afrikai kutatóorvos szerint az omikron nagyon különbözik az eddigi változatoktól, a mutációk „szokatlan konstellációja” figyelhető meg.

– Ez a variáns meglepett minket, nagy fejlődésen ment keresztül és sokkal több mutációval rendelkezik, mint gondoltuk

– nyilatkozta. Összesen ötven mutációja van az omikronnak, több mint harminc az úgynevezett tüskefehérjében, amelyet az oltóanyagok többsége célba vesz. Összehasonlításképpen: a világon jelenleg leginkább elterjedt delta variánsnak nyolc mutációja van a tüskefehérjében.

Szakértők szerint a magas számból nem kell feltétlenül rosszra számítani, de nagyobb a valószínűsége annak, hogy az immunrendszerünk kevésbé tud megküzdeni az új veszéllyel.

A 2019-ben a kínai Vuhanban azonosított eredeti koronavírushoz képest a legújabb variáns már jelentős változást jelent, amely ellen a jelenleg rendelkezésre álló vakcinák nem biztos, hogy elég védelmet nyújtanak. A változat egyes mutációit más variánsokban is felfedezték korábban, ilyen az N501Y elnevezésű, amely lehetővé teszi a koronavírus gyorsabb terjedését. Más mutációk megnehezíthetik az antitestek számára a vírus felismerését, ezáltal csökkentik az oltóanyagok hatékonyságát. Ezenkívül teljesen új mutációk is vannak.

– Az ad okot aggodalomra, hogy a vírus könnyebben terjedhet emberről emberre, és megkerülheti az immunrendszer bizonyos részeit

– közölte Richard Lessels, a University of KwaZulu-Natal professzora.

A WHO szerint néhány hétbe telhet, míg megállapítják, hogy a variáns milyen mértékben terjed, illetve mennyire hatásos a kezelés és a védőoltások vele szemben.

Az első becslések alapján úgy tűnik, az új variáns ötszáz százalékkal fertőzőbb, mint a delta – figyelmeztetett Ulrich Elling, a bécsi Molekuláris Biotechnológiai Intézet munkatársa.

Az új vírusvariánst először Botswanában fedezték fel november 11-én. A mutációk nagy száma egyetlen páciensben alakulhatott ki, aki belehalt a kór szövődményeibe. Francois Balloux, a  University College London biológusa úgy véli, a páciens immunrendszerét már meggyengítette a kezeletlen HIV/AIDS-fertőzés, az ő szervezetében mutálódhatott ilyen mértékben a koronavírus.

A változat átterjedt a szomszédos Dél-Afrikába, ahol összesen 77 esetről van tudomásuk a hatóságoknak, de a szakértők szerint Gauteng tartományban az újonnan megfertőződött emberek kilencven százaléka már az omikron variánst kaphatta el, és már Dél-Afrika többi tartományában is terjed.

Mivel az ország lakosságának csak a negyedét oltották be a koronavírus ellen, nehéz megállapítani, hogy egy magas átoltottságú európai országban mennyire gyorsan terjedne az omikron.

Később Hongkongban és Izraelben is azonosították az új variánst, Belgiumban pedig egy Egyiptomból hazatért utasnál mutatták ki.

– Amíg nem vizsgáljuk meg rendesen, nem tudjuk megállapítani, hogy ellenálló-e a vírus a védelmet nyújtó antitestekkel szemben – nyilatkozta Anthony Fauci, az egyesült államokbeli fertőző betegségek nemzeti intézetének (NIAID) főigazgatója a CNN-nek. – A laboratóriumi vizsgálatok adatai legkésőbb két hét múlva várhatók. Ezekből az adatokból kiderül, hogy a B.1.1.529 (az omikron) lehet-e menekülő (az oltás révén termelődő ellenanyagok elől kitérő) variáns, amely szükségessé teszi a vakcinánk kiigazítását, ha nemzetközileg elterjed – mondta az egyik vakcinát kifejlesztő német BioNTech szóvivője.

A Pfizerrel már hónapokkal korábban felkészültek egy úgynevezett escape-változat felbukkanására.

A világhírű magyar kutató, Karikó Katalin vezetésével kifejlesztett, hírvivő RNS (mRNS) nevű technológiára épülő vakcinát hat héten belül lehet hozzáigazítani az új variánshoz. A módosított oltóanyag első tételeit 100 napon belül lehet szállítani.

A Moderna is közölte, két típusú emlékeztető oltást tesztelnek, amelyeket különösen arra az esetre fejlesztettek ki, hogy képesek legyenek felismerni az új variánsokat, mint amilyen az omikron. – Ha kiderül, hogy az új variáns ellenáll a jelenlegi vakcináknak, bízom benne, hogy az orosz tudósok nagyon gyorsan hozzáigazítják a Szputnyik V-t – mondta az orosz vakcina kifejlesztését finanszírozó orosz közvetlen beruházási alap vezérigazgatója, Kirill Dmitrijev.

Borítókép: A koronavírus elleni oltás felvételére váró emberek egy üzletközpontban kialakított oltópontnál Johannesburgban 2021. november 26-án (Fotó: MTI/AP/Denis Farrell)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.