Megtámadták a lengyel határőröket a Belarusz felől érkező migránsok

A német szociáldemokraták azt javasolják, hogy ideiglenesen Ukrajnában szállásolják el a bevándorlókat.

2021. 11. 16. 16:58
Grodno, 2021. november 16. Az Eurpai Uniba igyekv migrnsok a lengyel hatrnl, a kuznicai tkelnl, a fehroroszorszgi Grodno krnykn 2021. november 15-n. MTI/AP/BelTA/Leanyid Scseglov Fotó: Leanyid Scseglov Forrás: MTI/AP/BelTA
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egyre súlyosabb méreteket ölt a lengyel–belarusz határon zajló migránsválság. Keddi közlemények szerint két helyen erőszakos, sikertelen határsértési kísérlet történt, mintegy 150 migráns részvételével: a bevándorlók kövekkel, betondarabokkal és botokkal dobálták meg a lengyel határőröket, mire azok vízágyúval és könnygázzal válaszoltak. Sajtóértesülések szerint egy rendőrt kórházba szállítottak súlyos fejsérüléssel. Egyelőre nem világos, mi áll a keddi összetűzések hátterében, de a migránsok egyre nyugtalanabbak, amiért Európában nem látják őket szívesen.

– Figyelem, figyelem, ha nem követik az utasításokat, erőszakot fogunk alkalmazni!

– hangzott el a lengyel határvédelmi erők felhívása egy interneten közzétett videófelvételen.

A migránsok elhelyezése továbbra sem megoldott, noha a tél közeledte és az erőszakossá váló összetűzések miatt egyre sürgetőbb problémává válik. Nils Schmid, a Németországi Szociáldemokrata Párt (SPD) parlamenti képviselője azt javasolta, Ukrajna fogadja be a migránsok egy részét legalább addig, amíg menedékkérelmüket el nem bírálják. Az ötlet – amelyre ez idáig sem Berlin, sem Brüsszel nem tett hivatalosan javaslatot – nem új keletű: korábban az Európai Stabilitási Kezdeményezés nevű agytröszt fogalmazott meg hasonló gondolatot.

A szervezethez fűződik egyébként az Európai Unió és Törökország közötti migrációs megállapodás ötlete is, miszerint a törököknek be kell fogadniuk azokat a migránsokat, akiknek a menedékkérelmét elutasították az európai hatóságok, cserébe Brüsszel hatmilliárd eurót fizet Ankarának.

Véleményük szerint ehhez hasonló mechanizmust lehetne alkalmazni a lengyel–belarusz migránsválság megoldására is.

Ukrajna azonban egyértelműen elutasítja az ötletet. Mihajlo Podoljak elnöki tanácsadó közölte a Deutsche Welle német hírportállal: Kijev nem ért egyet a kezdeményezéssel, és a kormány álláspontja szerint mivel a migránsok Oroszországon keresztül tudnak Belaruszba jutni, a német vezetésnek Moszkvával kell tárgyalnia az ügyben. Andrij Melnyik berlini ukrán nagykövet úgy véli, egyes politikusok nem tekintik Ukrajnát egyenrangú partnernek, csupán arra használják országát, hogy a migránsok semmilyen körülmények között ne jussanak be az Európai Unió területére. „Kormányunkat meg sem kérdezték” – jelentette ki felháborodva a diplomata. Hozzátette, a kijevi kormány is tart attól, hogy Lukasenka migránsokat küld a határra, ahova már több mint nyolcezer rendőrt vezényeltek ki. A szolgálatot teljesítő erők közölték: tüzet nyitnak az illegális migránsokra, ha azok áttörik a határt.

– Egyetlen olyan politikus sem menne bele, aki figyel a közvéleményre. Márpedig az ukránok többsége valószínűleg nem támogatna egy ilyen jellegű alkut

– vélekedett Pavlo Kravcsuk, az ukrán Európa határok nélkül agytröszt migrációs szakértője.

A BelTA belarusz állami hírügynökség arról számolt be, hogy Lukasenka első alkalommal vette fel tavaly augusztus óta a kapcsolatot egy európai vezetővel: Angela Merkel leköszönő német kancellárral mintegy ötven percen keresztül tárgyaltak telefonon a lengyel határon kialakult migránsválság megoldásáról. Sajtóértesülések szerint Merkel időt kért arra, hogy más uniós országokkal megvitassa a válság megoldására tett minszki javaslatot; Lukasenka később közölte, második telefonbeszélgetésre készül a német kancellárral. Vlagyimir Putyin orosz elnök az elmúlt napokban többször is felszólította az európai vezetőket, hogy tárgyaljanak közvetlenül a belarusz vezetővel a válság megoldása érdekében.

Borítókép: Az Európai Unióba igyekvő migránsok a lengyel határnál, a kuźnicai átkelőnél, a belarusz Hrodna környékén 2021. november 15-én. (Fotó: MTI/AP/BelTA/Leanyid Scseglov)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.