Lapozó: Az összeomlás szélén áll a spanyol ellenzéki párt

A svéd kormányfő szerint nem zárható ki a Svédország elleni fegyveres fenyegetettség. Több millió francia oltási igazolványa vált érvénytelenné. Tavaly tíz százalékkal nőtt a bevándorlók száma Svédországban.

Forrás: MEDIAWORKS2022. 02. 23. 17:47
null
Fotó: DAVID MUDARRA
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A svéd kormányfő szerint nem zárható ki a Svédország elleni fegyveres fenyegetettség

Magdalena Andersson svéd kormányfő egyértelmű agressziónak és a nemzetközi jog megsértésének nevezte Donyeck és Luhanszk orosz elismerését a keddi sajtótájékoztatóján. Magdalena Andersson úgy fogalmazott, hogy „az akció Ukrajna és az egész régió békéjét és biztonságát fenyegeti”. A miniszterelnök ugyanakkor nem használta az invázió kifejezést az oroszokra. A stockholmi kormány arra kérte a honvédséget, hogy vizsgálja meg a biztonsági helyzetet. A miniszterelnök hozzátette, hogy „nem zárható ki a Svédország elleni fegyveres fenyegetettség sem, ugyanakkor jelenleg nincsenek erre utaló jelek”.

Andersson arról is beszélt, hogy a kormány felgyorsította a munkát az ukrán támogatás megvitatásáról, ugyanakkor erről nem osztott meg további részleteket. Korábban több parlamenti párt is javasolta, hogy a svéd honvédség küldjön védelmi eszközöket Kijevnek. A kormány húszmillió koronás segélyt tervez küldeni a Vöröskereszt ukrajnai munkájához, ugyanakkor nem tervez ukrán menekülteket befogadni.

Forrás: Dagens Nyheter

Több millió francia oltási igazolványa vált érvénytelenné

Franciaországban kedden járt le az a hétnapos türelmi idő, amelyet a francia kormány biztosított mindazok számára, akik az eredeti határidőig, azaz február 15-ig nem vették fel az emlékeztető – Franciaországban még mindig csak a harmadik – oltásukat. A franciaországi egészségügyi minisztérium kedden kiadott jelentése szerint keddről szerdára virradóan várhatóan 3,5 millió francia veszíti el oltási igazolványának az érvényességét. Ők azok, akik nem jelentkeztek az emlékeztető oltásért az oltópontokon. Az érintettek ezentúl az oltatlan honfitársaikkal megegyező elbírálás alá esnek: nem léphetnek be az éttermekbe, mozikba vagy más kulturális helyszínekre, sportlétesítményekbe, és nem vehetik igénybe a távolsági közlekedési eszközöket még negatív PCR-teszttel sem.

Az egészségügyi miniszter, Olivier Véran ugyanakkor azt is kilátásba helyezte, hogy – bizonyos feltételek teljesülésével – március közepétől a francia kormány akár el is törölheti az oltási igazolványok használatát. Ilyen feltétel lenne például az, hogy 1500 alá csökkenjen a Franciaország-szerte lélegeztetőgépre kötött Covid-betegek száma, valamint az, hogy a százezer lakosra jutó fertőződések száma ne érje el az ötszázat.

Forrás: Francebleu.fr

Tavaly tíz százalékkal nőtt a bevándorlók száma Svédországban

Megnőtt a svéd lakosság száma, ennek pedig két oka is van. Egyrészt a születések száma valamelyest emelkedett, míg a halálozásoké csökkent (ez utóbbi alacsonyabb, mint a születéseké), ugyanakkor a növekedést elsősorban az országba érkező migránsok okozták. Tavaly 73 ezer bevándorló érkezett a skandináv országba, ami 2020-hoz képest több mint 21 ezerrel több bevándorlót jelent, derül ki a Svéd Központi Statisztikai Hivatal (SCB) friss adataiból. A legnagyobb külföldön született csoport az indiai, majd a szíriai, német, pakisztáni, lengyel, iraki, iráni, török és kínai migránsok következnek. A svéd lakosság száma a kétezres évek óta folyamatosan növekszik. 2004-ben érte el a kilenc-, 2017-ben pedig a tízmilliót. Tavaly, 2021-ben a svéd lakosság száma megközelítette a 10,5 milliót.

Forrás: SCB

Az összeomlás szélén áll a spanyolországi ellenzék

A Pablo Casado vezette Néppárt tagjai egymás után mondanak le posztjukról a múlt héten kirobbant kémbotrány miatt. A párt eddigi főtitkára, Teodoro García-Egea visszaadta országos pártszóvivői posztját, valamint a madridi polgármester és további három vezető pozícióban lévő politikus is lemondott. A kémbotrányt kirobbantó pártelnök – bár még hivatalosan nem mondott le – a szerda délelőtti kongresszusi ülésen búcsúzó hangon szólalt fel, majd tapsvihar mellett vonult ki a parlamentből, hogy részt vegyen a pártvezetőkkel tartott közös találkozón. Pedro Sánchez miniszterelnök is reagált a történtekre és „a legjobbakat kívánta neki”. Elképzelhető, hogy Pablo Casado még szerdán követi jobbkezét, Egeát, és lemond pártelnöki tisztségéről.

Az ellenzéki Néppárt összeomlását a madridi regionális elnök, Isabel Díaz Ayuso ellen indított magánnyomozói vizsgálat váltotta ki. A pártvezetők kérésére hónapokkal ezelőtt felbéreltek valakit, hogy kémkedjen a párthoz tartozó Ayuso és családja után, miután azt gyanították, hogy szabálytalanul ítélt oda egy olyan szerződést gyerekkori barátjának, amely után bátyja 280 ezer eurós jutalékot vett fel. Ayuso még a hét végén tisztázta magát és elküldte a szerződéshez kapcsolódó összes hivatalos iratot a pártnak, ezután kezdődött meg a teljes összeomlás. Pedro Sánchez miniszterelnök azt mondta, hogy a történtek miatt nem oszlatja fel a képviselőházat és nem fog előre hozott választásokat hirdetni. Úgy fogalmazott: „általános választásokat akkor szokás kiírni, amikor szükséges. Nem ellenfeleink gyengesége alapján fogunk versenyezni”.

Forrás: Rtve.es, elconfidencial.com, cadenaser.com, 20minutos.es, 20minutos.es

Borítókép: Pablo Casado (Fotó: Flickr)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.