Donald Tusk a fegyverszállítás és a háború mellett kampányol

A hazai baloldal a fegyverszállítást és magyar katonák háborúba küldését, valamint a stratégiai ágazatokkal kapcsolatban a magyar gazdaságra veszélyes következményekkel járó szankciókat követeli. Mindez könnyen értelmezhetővé válik, hogyha megvizsgáljuk, hogy a balra sodródott Európai Néppárt elnöke, Donald Tusk hogyan nyilatkozik és gondolkodik az ukrajnai háborúval kapcsolatban; milyen militáns hangnemben beszél. Jelzésértékű, hogy a Gyurcsány–Márki-Zay-féle baloldal március 15-i, budapesti rendezvényén Donald Tusk mondott beszédet – írja az Origó.

Forrás: Origo.hu2022. 03. 21. 10:14
TUSK, Donald; MÁRKI-ZAY Péter
Budapest, 2022. március 15. Donald Tusk, az Európai Néppárt lengyel elnöke (b) és Márki-Zay Péter, hat ellenzéki párt közös miniszterelnök-jelöltje az Egységben Magyarországért nagygyûlésén Budapesten, a Mûegyetem rakparton 2022. március 15-én. MTI/Szigetváry Zsolt Fotó: Szigetváry Zsolt
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mielőtt kitört volna a háború, Donald Tusk február 23-án még pusztán a pénzügyi támogatások növelését követelte Ukrajnának: 

Nem lehetünk álszentek, valószínűleg Lengyelországban senki sem akarja, hogy ez a konfliktus gyorsan kontinensméretű háborúvá fajuljon. Azon kell gondolkodunk, hogyan segítsük maximálisan Ukrajnát. Erősíteni kell a pénzügyi támogatást

– mondta.

Az EPP elnöke, Donald Tusk egyébként a lengyel ellenzéki PO vezetője, hivatalosan a PO jobbközép párt, de valójában a konzervatív lengyel kormánypárt ellenfele. Több néppárti politikus szerint EPP-elnökségét lengyelországi politikai kampányára használja fel.

Donald Tusk egyébként február 25-én már Ukrajna segítése és az Oroszország elleni szigorú fellépés mellett agitált, a háború kitörése után: 

Nemcsak a lengyel parlamenti képviselőket mozgósítom, hanem minden olyan politikust, aki érti vagy még nem érti, hogy az Oroszországgal szembeni kemény hozzáállás, Ukrajna teljes körű megsegítése nemcsak Ukrajna, hanem Lengyelország és az egész Nyugat, és az egész Európai Unió biztonságát szolgálja. 

Ezt követően egy sajtótájékoztatón a lengyel külpolitikával kapcsolatban Donald Tusk leszögezte a követendő irányvonalat: 

Mindannyiunknak hatásos nyomást kell gyakorolnunk partnereinkre és arra késztetnünk őket, hogy szigorúan járjanak el Oroszországgal szemben.

Hozzátette: az Oroszországgal szembeni szigorú hozzáállás és Ukrajna teljes mértékű támogatása nemcsak Ukrajna biztonságának, hanem Lengyelország és az egész EU biztonságának kérdése.

Ezután Tusk keményen kritizálni kezdte hazánkat a hazai baloldal álhírére alapozva, ugyanis Magyarország minden szankciót támogatott Oroszország ellen: 

Ebben a háborúban minden valóságos: Putyin őrültsége és kegyetlensége, az ukrán áldozatok, a Kijevre hulló bombák. Csak a szankcióik hamisak. Szégyen azokra az EU-kormányokra, akik blokkolták a nehéz döntéseket. Németország, Magyarország és Olaszország kormánya ült, amiért blokkolta a szankciókkal kapcsolatos nehéz döntéshozatalt

– idézi az Origó.

Donald Tusk egyébként nem mondott igazat: a harmadik ország, amelyik először a szankciók ellen szólalt fel, nem Magyarország, hanem Ausztria volt. Ezt több miniszterelnök nyilvánosan is elismerte.

Tusk február 26-án a Twitter-bejegyzésén keresztül közölte, hogy telefonon tárgyalt Petro Porosenko volt ukrán elnökkel, aki arra kérte a politikust, hogy terjesszék ki az európai szankciókat az orosz központi bankra, illetve a Roszatom és Rosznyefty vállalatokra is. Ezen a napon Tusk nemcsak Oroszország, hanem Belarusz és vezetője, Aljakszandr Lukasenka, valamint annak „banditái” ellen is szigorú szankciókat követelt.

Miután kiállt Ukrajna teljes segítése mellett és átfogó szankciókat követelt, ismét kritizálta a magyar kormányt február 28-án, mert országunk nem járult hozzá a fegyverszállítmányok átengedéséhez, azonban minden másban segítettük: 

A magyar kormány nem járul hozzá az Ukrajnába küldött fegyverszállítmányok átengedéséhez. Ezt a döntést jelentette be hétfőn Orbán Viktor miniszterelnök és Szijjártó Péter külügyminiszter. Orbán és Szijjártó többet érdemel, mint csupán Putyin kitüntetése

– mondta. Azaz szerinte a fegyverszállítmányokat át kellene engedni – és ezzel veszélybe sodorni Magyarországot. Hiszen ezzel kapcsolatban az oroszok meglehetősen egyértelműen fogalmaztak: háborús ellenségnek tekintik ezeket az országokat. Tusk viszont a fegyverszállítások mellett kampányolt – vonja le a következtetéseket az Origó.

Hazánk kritizálását követően március 3-án a Polgári Koalíció parlamenti frakciójának ülésén Tusk azt mondta túlozva, hogy egyesek az ukrán–orosz konfliktust már a harmadik világháborúnak nevezik, és ezzel nincsenek is távol a valóságtól. 

Jól látható módon következetesen a béke helyett a háború mellett való kiállás figyelhető meg a politikus nyilatkozataiban. 

Március 11-én, budapesti látogatását megelőzően Tusk ismét a magyar kormányt kritizálta, és gyakorlatilag azt követelte, hogy a stratégiai fontosságú energetikai érdekeinket bíráljuk felül Ukrajna érdekében. 

Ukrajnának mindig nagyobb elvárásai lesznek, mint amibe az Európai Unió bele fog egyezni, mert mint tudjuk, az EU-nak nem minden szereplője egyértelműen ukránbarát vagy Putyin-ellenes. Még mindig vannak olyan országok – Orbán Viktor és Magyarország sajnos ennek nagyon látható szimbóluma –, amelyek nem teljes határozottsággal állnak ki Ukrajna mellett. Vannak nagyon komoly érdekek is – nem az üzleti érdekekről beszélek –, amelyek komoly társadalmi érdekek is, amelyek miatt az egyes európai országok óvatosak, például a teljes olaj- és gázembargóra vonatkozó felhívásokkal szemben

– mondta Donald Tusk. Mint ismert: például Németország határozottan kijelentette, hogy ellenezi a gázembargót. 

Aznap az országunkat is kritizáló nyilatkozata után Tusk egy fegyverrel mutatkozó ukrán lányt ábrázoló képet tett ki Twitter-fiókjára, amelyet a következő véleménnyel kommentált:

Kérlek, csak azt ne mondd neki, hogy a szigorúbb szankciók túl sokba kerülnének Európa számára.

Budapestre látogatva Donald Tusk március 15-én a magyar baloldal demonstrációján a háborúval kapcsolatban azt mondta, az Ukrajnában folyó háború nem csak az ukrán szuverenitásról, az ukrán nemzet függetlenségéről szól.

Hozzátette: senkinek sem lehet kétsége afelől, kinek az oldalán kell állnunk.

Megjegyezte: az Ukrajna és Európa jövőéért folyó háború nemcsak az ukrán fronton történik, hanem minden európai országon belül is.

A budapesti beszédében gyakorlatilag azt is mondta, hogy azok az államok, amelyek nem állnak a háború pártjára, amelyek a béke hívei, azok Putyin előtt kapitulálnak:

Az ukránoknak fegyverrel a kézben kell küzdeniük egy szabad, független, törvényes, demokratikus államért. (…) Ne higgyen senki azoknak a politikusoknak, akik azt hiszik, hogy az erőszak és a Putyin előtti kapituláció a biztonság és a béke útja

– idézi fel az Origó.

Mint az Origó megírta, Donald Tusk egyébként nem az Európai Néppárt nevében beszélt március 15-én a Gyurcsány–Márki-Zay-féle tüntetésen, hiába próbálta azt a magyar baloldal elhitetni, hanem lengyel pártja nevében.

Az eredeti cikk ITT érhető el.

Borítókép: Donald Tusk és Márki-Zay Péter az Egységben Magyarországért nagygyűlésén Budapesten, a Műegyetem rakparton 2022. március 15-én (Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.