Guterres: Az ENSZ kész biztosítani a civilek evakuálását Mariupolból

Oroszországnak jogában állt elismerni a Donyecki és Luhanszki Köztársaság függetlenségét és katonai segítséget nyújtani számukra – jelentette ki az orosz elnök az António Guterres ENSZ-főtitkárral a Kremlben folytatott keddi megbeszélésen. Vlagyimir Putyin ezt a kijelentést az ENSZ Nemzetközi Bíróságának korábbi, Koszovóval kapcsolatos döntésére hivatkozva tette.

Forrás: V4NA2022. 04. 27. 21:31
GUTERRES, António
Moszkva, 2022. április 26. António Guterres ENSZ-fõtitkár (b) megbeszélést folytat Szergej Lavrov orosz külügyminiszterrel Moszkvában 2022. április 26-án. MTI/EPA pool/Makszim Sipenkov Fotó: Makszim Sipenkov
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az orosz elnök megemlítette Guterres ENSZ-főtitkárnak azt is, hogy az ENSZ bírósága által támogatott döntés értelmében az önrendelkezési jog gyakorlása során egy állam területének nem kötelező engedélyt kérnie az ország központi hatóságaitól szuverenitásának kinyilvánítására.

Ezt Koszovóval kapcsolatban – szögezte le – az USA, illetve az európai országok jogi, közigazgatási, politikai szervei mind támogatták; a precedens megvan, így a donyecki köztársaságoknak is joguk volt kinyilvánítani szuverenitásukat.

PUTYIN, Vlagyimir; GUTERRES, António
Vlagyimir Putyin orosz elnök és António Guterres ENSZ-főtitkár megbeszélést folytat a moszkvai Kremlben 2022. április 26-án (Fotó: MTI/AP/Kreml/Szputnyik pool/Vlagyimir Asztapkovics)

António Guterres – aki Portugália miniszterelnökeként, országa képviseletében 2008-ban szintén elismerte Koszovó függetlenségét – azt válaszolta Putyinnak, hogy az ENSZ nem tett ilyet. „De a bíróság elismerte” – felelte a TASZSZ tudósítása szerint az orosz elnök, aki szerint a donyecki területen „katonai műveleteket folytató állam” – azaz Ukrajna – ellen bevetett orosz „katonai segítség” az ENSZ Alapokmánya VII. fejezetének 51. cikkével összhangban történt.

Putyin kiemelte azt is, hogy az ENSZ egyik alapítójaként és a Biztonsági Tanács állandó tagjaként mindig támogatja a világszervezetet, nemzetközi ügyekben pedig az ENSZ dokumentumait tekinti alapvető szabálynak.

Felajánlotta az ENSZ-főtitkárnak, hogy a világszervezet és a Nemzetközi Vöröskereszt képviselői tájékozódjanak az ukrán hadifoglyok fogva tartásának körülményeivel kapcsolatban. Hangsúlyozta: az ukrán hadsereg köteles elengedni a civileket az orosz erők által körülzárt mariupoli Azovsztal acélműből – ha valóban vannak ott ilyenek. Egyúttal bűncselekménynek nevezte a polgári személyek felhasználását élő pajzsként.

António Guterres a Kremlben kijelentette:

az ENSZ a Vöröskereszt Nemzetközi Bizottságával együtt kész biztosítani a civilek evakuálását Mariupolból az általuk választott célállomásra.

Borítókép: António Guterres ENSZ-főtitkár (Fotó: EPA/Robert Perry)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.