Háború Ukrajnában: ma éjjel történt

Moszkva válaszlépéseket tervez az orosz médiát korlátozó országokkal szemben · A volt NATO-főtitkár vezetésével tanácsadócsoport alakult Ukrajna biztonságának szavatolására · Soros: Ez a harmadik világháború kezdete lehet.

Forrás: MTI2022. 05. 25. 6:18
null
Kahovka, 2022. május 21. Az orosz hadsereg által szervezett sajtóút során készült kép gépfegyveres orosz katonákról a Dnyeper folyó melletti kahovkai vízerõmûnél a dél-ukrajnai Kahovkában 2022. május 20-án. Az erõmû az egyik legfontosabb stratégiai létesítmény Dél-Ukrajnában. MTI/EPA/Szergej Ilnyickij Fotó: Szergej Ilnyickij Forrás: MTI/EPA
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Moszkva válaszlépéseket tervez az orosz médiát korlátozó országokkal szemben

Első olvasatban elfogadta az Állami Duma, az orosz parlament alsóháza kedden az orosz médiát diszkrimináló vagy betiltó országok ellen teendő válaszlépésekről szóló törvényjavaslatot. Ez felhatalmazná a legfőbb ügyészt és helyetteseit, hogy betiltsák ezen országok médiáját, valamint hogy visszavonják a külföldi médiumok regisztrációját és engedélyét, ha törvénysértő információkat terjesztenek, például ha tiszteletlenül viszonyulnak Oroszország népéhez, kormányához és alkotmányához, továbbá ha lejáratják fegyveres erőit.A törvényhozók azt is kezdeményezték, hogy a tájékoztatási törvényt olyan rendelkezéssel egészítsék ki, amelynek értelmében a hatóságok korlátozhatnák a hozzáférést azokhoz az információforrásokhoz, amelyek ismételten tiltott vagy törvénysértő információkat terjesztenek. A törvénytervezet a tömegtájékoztatási eszközökről rendelkező jogszabály módosítását is javasolja, a hírforrásokra vonatkozó követelmények szigorításával és a főügyész illetékességének kibővítésével.Az orosz diplomáciai tárca megtiltotta brit parlamenti felsőház 154 tagjának oroszországi beutazását, válaszul arra a londoni döntésre, amely az orosz Föderációs Tanács, a felsőház szinte egészét szankciós listára helyezte. A minisztérium közölte, hogy folytatódik a munka az orosz stoplista bővítésén.Valerij Falkov, az orosz közoktatási és tudományügyi tárca vezetője a bolognai oktatási rendszert túlhaladott szakasznak nevezte, és kijelentette, hogy Oroszországnak saját rendszere lesz, amely a saját nemzetgazdasági érdekeit tartja majd szem előtt, valamint azt, hogy maximális teret biztosítson a diákok képességeinek kibontakoztatására. Nyikolaj Patrusev, az orosz biztonsági tanács titkára az Argumenti i Fakti című lapban kedden megjelent interjújában a bolognai oktatási rendszer elhagyásának célszerűségéről beszélt, egyebek között azzal érvelve, hogy az orosz diákok és oktatók gyakorlatilag kiszorulnak a nyugati tudományos és oktatási szférából.Oroszország 2003. szeptember 19-én csatlakozott a bolognai folyamathoz.

A volt NATO-főtitkár vezetésével tanácsadócsoport alakult Ukrajna biztonságának szavatolására

A csoport megalakulását Jermak jelentette be kedden, a davosi Világgazdasági Fórumon. Jermak hozzáfűzte, hogy a csoportba a biztonsági szféra, a politika és a diplomácia vezető személyiségei, valamint a téma kutató szakértői kapnak meghívást. A Telegram üzenetküldő alkalmazáson közzétett bejegyzésében hangsúlyozta, hogy az Ukrajna és a biztonságáért garanciát vállaló országok között jogilag kötelező érvényű megállapodásnak kell létrejönnie, amelyet a garanciát vállaló államok törvényei szerint ratifikálnak. Szükségesnek nevezte, hogy a biztonsági garanciák közül az első helyen Ukrajna saját ellenállóképességeinek bővítése szerepeljen. Jermak szavai szerint ez alapján a garanciát vállaló országoknak korlátozás és politikailag motivált akadályok nélkül kell ellátniuk Ukrajna fegyveres erőit korszerű hagyományos fegyverekkel és katonai felszerelésekkel.Kiemelte, hogy Ukrajnának évente nyújtott pénzügyi segítségre is szüksége van mind az ország újjáépítéséhez, mind pedig a védelmi szektorának fejlesztéséhez.
Jermak hangsúlyozta, hogy az Oroszország elleni szankciócsomagoknak legalább az orosz csapatok Ukrajnából történő teljes kivonásáig érvényben kell maradniuk. Ezen felül szerinte lehetővé kell tenni, hogy megelőző szankciók is bevezethetők legyenek egy újabb agresszió valós veszélye esetén. Kifejtette, hogy a garanciáknak ki kell terjedniük Ukrajna politikai és diplomáciai támogatására is, amely mindenekelőtt az ország mielőbbi európai uniós csatlakozását jelenti.

Kanada húszezer, NATO-szabvány szerinti tüzérségi lövedéket vásárolt Ukrajnának, hogy segítse az országot az orosz invázió elleni védekezésben– jelentette be Anita Anand kanadai védelmi miniszter a CBC kanadai tévécsatorna szerint, amelyet a Jevropejszka Pravda hírportál idézett. A közlés szerint a lőszereket 98 millió kanadai dollárért (27,2 milliárd forint) vásárolták, és hamarosan Ukrajnába szállítják.
Közben Szerhij Hosko, a Donyeck megyei Szvitlodarszk város katonai adminisztrációjának vezetője közölte, hogy az orosz csapatok benyomultak a településre, és kitűzték az orosz zászlót a városházára– számolt be az Ukrajinszka Pravda hírportál. A település az ukrán és a szakadár ellenőrzésű területet elválasztó ütközővonal mentén, nagyjából félúton fekszik Donyeck és Luhanszk városok között, mintegy 11 ezren lakják. Hosko szavai szerint orosz katonák járják a város utcáit, és ellenőrzik az ott lakók iratait.
Szerhij Hajdaj Luhanszk megyei kormányzó a Telegramon arról számolt be, hogy az orosz erők támadásaiban kedden öt civil vesztette életét a régióban.
Olekszandr Motuzjanik, a védelmi minisztérium szóvivője egy tévéműsorban kijelentette: az orosz hadsereg intézkedései általánosságban azt jelzik, hogy Oroszország hosszú távú katonai műveletre készül Ukrajnában.Irina Venegyiktova ukrán főügyész a Facebookon arról tájékoztatott, hogy az ukrán hatóságok azonosítottak öt orosz katonát és a Wagner elnevezésű orosz zsoldoshadseregnek pedig három tagját, akik részt vettek ukrán civilek megkínzásában, valamint a Kijev megyei Motizsin falu vezetőjének és családtagjainak meggyilkolásában. A főügyész hozzátette, hogy ezek a személyek legalább 14 bűncselekmény elkövetésében vettek részt, és mindössze három ember élte túl a kínzásokat.

Soros: Ez a harmadik világháború kezdete lehet

A 91 éves üzletember az ukrajnai konfliktust a nyílt és a felemelkedő – orosz és kínai – zárt társadalmak átfogó küzdelmeként állította be.
Az invázió a harmadik világháború kezdete és civilizációnk vége lehet– olvasható Soros beszédének közzétett szövegében.
A legjobb és talán egyedüli módja civilizációnk megőrzésének, ha minél előbb legyőzzük Putyint. Ez a lényeg– hangoztatta Soros György. Szerinte Putyin, aki azt mondja, hogy a különleges katonai művelet jól halad és megvalósítja kitűzött céljait, mostanra kudarcként értékeli az inváziót és tűzszüneti tárgyalásra készül.
A fegyvernyugvás azonban megvalósíthatatlan, mert nem szabad benne megbízni. Minél gyengébb lesz Putyin, annál kiszámíthatatlanabbá válik– vélekedett Soros György.
Az üzletember beszélt arról is, hogy az Európai Uniónak meg kell értenie, hogy Putyin egyszerűen leállíthatja az európai szükségletek negyven százalékát fedező orosz földgázszállításokat, míg ez még fájdalmat képes okozni.
Nem tudom megjósolni a végét, de Ukrajnának esélye van a győzelemre– tette hozzá.
Soros György beszélt arról is, hogy Kína mint a világ legnépesebb országa és a második legnagyobb gazdasági hatalom, valamint a legnagyobb területű Oroszország a felemelkedő „zárt társadalmak” csoportjának vezetői, ahol az egyén alá van rendelve az államhatalomnak.
Joe Biden demokrata párti amerikai elnök korábbi kijelentéseit elismételve Soros György úgy vélte, hogy a Nyugat harcban áll az autokrata kormányzatokkal.Az elnyomó rezsimek felemelkedésének lehetünk tanúi, miközben a nyílt társadalmak ostrom alá kerültek. Mára Kína és Oroszország jelenti a legnagyobb fenyegetést a nyílt társadalmakra– tette hozzá.
Soros György mindemellett hevesen bírálta Hszi Csin-ping kínai elnök zéró Covid néven emlegetett, szigorú járványügyi stratégiáját. Az üzletember szerint a stratégia kudarcot vallott, a súlyos korlátozások által érintett Sanghaj városát pedig a nyílt lázadás szélére sodorta.
Soros György úgy vélte, Hszi elhibázott Covid-stratégiája és egyéb ballépései miatt lehet, hogy nem fogja tudni megszerezni harmadik mandátumát.

Borítókép: Az orosz hadsereg által szervezett sajtóút során készült kép gépfegyveres orosz katonákról a Dnyeper folyó melletti kahovkai vízerőműnél a dél-ukrajnai Kahovkában (Fotó: MTI/EPA/Szergej Ilnyickij)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.