időjárás 24°C László 2022. augusztus 8.
logo

Háborúra készítik fel a fiatalokat a litván iskolákban

Scheffer Joakim
2022.05.12. 06:30 2022.05.12. 06:53
Háborúra készítik fel a fiatalokat a litván iskolákban

A litván iskolákban honvédelmi képességek és készségek, valamint a közösségi szellem fejlesztésére irányuló képzéseket fognak tartani – jelentette be a litván védelmi és oktatási minisztérium. A két tárca közlése szerint a projekt jövő tavasszal veheti kezdetét, ötödiktől egészen tizedik osztályig vesznek majd részt rajta a diákok. A kurzus egy tanévben mindössze három napot fog kitenni, azonban a részvétel kötelező, enélkül nem teljesíthetik az adott tanévet a tanulók.

A képzések kivételesek, ugyanis a fiatalok a túléléshez és az ország védelméhez szükséges készségeket sajátíthatják el. Megtanítják őket arra, hogyan éljenek túl a vadonban, elsősegélynyújtásra, s hogy mindezeket hogyan tudják biztonságosan végrehajtani

– fogalmazott Arvydas Anusauskas litván védelmi miniszter.

Az ország oktatásügyi minisztere szerint a tanrend összeállításakor figyelembe kell venni az állampolgári kompetenciák fejlődését, ez pedig jelenleg magába foglalja azt, hogy a fiatalok fel legyenek készítve egy esetleges támadásra is.

Balti hagyomány

Litvániában – és alapvetően mindhárom balti országban – nem új keletű dolog a társadalom militarizálása.  A társadalmi ellenállás gyökere egészen az első világháborúig, valamint a szovjet megszállás időszakáig vezethető vissza. A Krím félsziget 2014-es orosz annexióját követően reneszánszukat élik a paramilitáris szervezetek,

Oroszország ukrajnai inváziója miatt pedig még inkább felértékelődött a jelentőségük.

Lettországban például a nemzeti gárda fiatalokat magába tömörítő részlege már 1992 óta működik, a kormány pedig 2015-ben ambiciózus terveket vázolt fel ennek fejlesztésére:

2024-re minden önkormányzatban kiképzőközpontokat hoznának létre mintegy tizenhatezer fiatal bevonásával, egészen a tízéves kisgyerekektől a huszonegy éves fiatal felnőttekig.

Litvániában 1919 óta működik a lett nemzeti gárdához hasonló paramilitáris szervezet Lövészek Szövetsége néven, amely körülbelül tízezer tagot számlál, ennek felét teszi ki a fiatalok részlege. 

Az Észt Védelmi Liga is megerősítette felkészültségét 2015 óta, a legfrissebb adatok szerint aktív tagjainak száma tizenhatezer, azonban az alszervezetekkel, köztük a Fiatal Sasok névre keresztelt 7–19 éves fiatalokból álló mozgalommal együtt mintegy huszonhatezer harcra kész civilt tudnak mozgósítani egy esetleges háború idején.

Borítókép: a litván Lövészek Szövetségének fiataljai (Fotó: DELFI/Tomas Vinickas)

Háború Ukrajnában

Egymást vádolja Kijev és Moszkva a zaporizzsjai atomerőmű támadásával

A dosszié összes cikke
Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.