Novák Katalin: Lengyelország és Magyarország számíthat egymásra

A nézeteltérések ellenére szoros a kapcsolat Varsóval. A két államfő pénzt követelt Brüsszeltől.

Magyar Nemzet
2022. 05. 17. 16:40
DUDA, Andrzej; NOVÁK Katalin
Novák Katalin látogatása Varsóban Fotó: Bruzák Noémi
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Szeretettel a szívemben érkeztem Varsóba, és ezt nem elsősorban diplomáciai lépésnek tekintem, hanem egy magától értetődő lépésnek is, amely következik az ezeréves barátságból, és abból is, hogy mi, magyarok és lengyelek a mai napig értékekben olyan közel érezzük egymáshoz magunkat – mondta kedden Varsóban Novák Katalin köztársasági elnök, akinek első hivatalos külföldi útja Varsóba vezetett.

Mindkettőnk számára nagyon fontos a keresztény meggyőződésünk, a hitünk és a hagyományos családoknak a védelme, nemzeteinknek az érdekei

– fejtette ki Novák Katalin, miután lengyel kollégájával, Andrzej Duda államfővel folytatott tárgyalásokat. Utalva arra, hogy az ukrán-orosz háború kapcsán – a fegyverszállítások vagy az energiaembargó kérdésében – nem volt azonos állásponton a magyar és a lengyel kormány, Novák Katalin közölte: sokkal több az, ami összeköt minket, mint ami elválaszt.

Lengyelország és Magyarország Európában eddig is számíthatott egymásra, nem hagyjuk hogy bárki éket verjen a barátság közé

– szögezte le Novák Katalin.

Hasonló szellemben nyilatkozott Andrzej Duda. Mint fogalmazott,

az a tény, hogy az új magyar államfő első külföldi útja Varsóba vezetett, „számomra különösen örömteli, mert azt jelenti, hogy a magyar-lengyel barátság továbbra is tartós marad, az Ön részéről megvan az a szándék, hogy az maradjon.”

Az Ukrajnában zajló háború volt a fő témája a magyar és a lengyel köztársasági elnök megbeszélésének. A magyar államfő megerősítette: hazánk elítéli a putyini agressziót, és örökre nemet mond a Szovjetunió visszaállítását célzó minden törekvésre.

Hangsúlyozta: a háború eszkalációja a lehető legrosszabb forgatókönyv, ezért a hosszú távú, stabil békében vagyunk érdekeltek.

– Nem vagyunk semlegesek, az ártatlan áldozatok és az igazság oldalán állunk, az EU és a NATO szövetségének részeként vállalt kötelezettségeinknek eleget teszünk. Amikor pedig jogunk van egy döntésre nemet mondani, és a magyar érdek is úgy kívánja, akkor nemet is mondunk. Szuverenitásunkról semmilyen körülmények között nem vagyunk hajlandók lemondani.

Nem egyezünk bele olyan döntésekbe, amelyek nagyobb áldozatot követelnek a magyar emberektől, mint amekkora fájdalmat az orosz agresszornak okoznak

 – szögezte le a magyar köztársasági elnök, utalva arra, hogy Magyarország egyelőre nem egyezett bele az Oroszországgal szembeni hatodik uniós szankciós csomag elfogadásába, amelynek célja az orosz kőolajimport leállítása.

Novák Katalin emlékeztetett: Magyarország megszavazta mind az öt szankciós csomagot Oroszország ellen, de Magyarországnak szüksége van az Oroszországból érkező energiaforrásokra, ebből a szempontból nehezebb helyzetben vagyunk, mint sok más európai ország.

Világossá vált számomra, hogy Lengyelország helyzete lényegesen egyszerűbb, mint Magyarország helyzete. Magyarország és Oroszország kapcsolatrendszere sokkal jobban össze van fonódva, főleg gazdasági szempontból

– közölte Andrzej Duda. Mint mondta, Lengyelország már korábban elkezdte a diverzifikációs folyamatokat a földgáz, a kőolaj és az elektromos energia területén, ezért lényegesen függetlenebb az orosz beszállításoktól.

– A hatodik szankciós csomagra szükség van. Remélem, hogy sikerül a magyar vezetéssel tárgyalásokat folytatni és olyan formába önteni a szankciókat, hogy elfogadható legyen mindenki számára – mondta a lengyel államfő, arra is figyelmeztetve:

a diverzifikáció rengeteg pénzbe kerül, erre lehetne használni az uniós forrásokat, amelyeet sajnos nem csak Magyarország, de Lengyelország esetében is visszatartanak.

Andrzej Duda arra utalt, hogy a koronavírus-járvány utáni helyreállítási alapból se Varsónak, se Budapestnek nem utalt pénzt az Európai Bizottság. Ezért a lengyel elnök felszólította Brüsszelt, hogy vizsgálja felül ezirányú politikáját. Hasonló nyilatkozatot tett Novák Katalin:

Magyarország elemi érdeke, hogy több lábon álljon, ehhez forrásokra, pénzre van szükség, Duda elnök úrral együtt fellépünk azért, hogy a a helyreállítási alapból nekünk jogosan járó összegeket minél hamarabb megkaphassa mind Lengyelország, mind Magyarország. 

Novák Katalin arról is beszélt, hogy Ukrajna ma Európa kapuját védi, és ki kell állni az ártatlan ukrán emberek mellett.

Lengyelországban és Magyarországon is egyszerre mozdultak meg az emberek, hogy segítséget tudjanak nyújtani. Nem volt kérdés. Nem mérlegelték azt, hogy ez nekik megéri-e, hogy ez nekik milyen fájdalomba, nehézségekbe, milyen áldozatokba kerül

 – fogalmazott a magyar köztársasági elnök Varsóban. Hozzátette: – Ott voltak, és az első perctől összefogtak, segítettek. Segítettek a civilek, segítettek a polgármesterek, segítettek a civil segélyszervezetek, segítettek az egyházak. A lengyelek és a magyarok is jelesre vizsgáztak emberszeretetből, segítségnyújtásból.

A menekültválsággal kapcsolatban is hiányolta Andrzej Duda az Európai Bizottság segítségét. Mint mondta, a menekülteket befogadó, Ukrajnával szomszédos országok nem kapnak anyagi eszközöket a menekültellátáshoz,

ez a típusú politika eleve aláássa az EU hitelességét, az egységességét.

 A lengyel államfő közölte: megnyugtatom Lengyelországba érkezett ukrán menekülteket, mindent megteszünk értük attól függetlenül, hogy nem kapunk erre pénzt.

Novák Katalin végezetül arról is beszélt, hogy Andrzej Dudával szót ejtettek arról: Lengyelország és Magyarország két keresztény, keresztény alapokon álló ország, amelyeknek fontos, hogy a hagyományos családoknak a lehető legnagyobb támogatást meg tudják adni.

A sajtótájékoztatót Andrzej Duda Facebook-oldalán visszanézhető:

Borítókép: Novák Katalin köztársasági elnök és Andrzej Duda lengyel államfő a megbeszélésüket követően tartott sajtótájékoztatón a varsói elnöki rezidencián, a Belvedere Palotában 2022. május 17-én. (Fotó: MTI/Bruzák Noémi)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.