Orkok, disznókutyák és nácik: szócsaták az ukrán háborúban

A válogatott sértések már a hivatalos kommunikációba is beszivárogtak.

2022. 05. 04. 19:42
orkok
Le Seigneur de l anneau
Le Seigneur de l Anneau The Lord of the Rings 2001 Real Peter Jackson. Collection Christophel / RnB © New Line Cinema / WingNut Films (Photo by New Line Cinema / WingNut Films / Collection Christophel / Collection ChristopheL via AFP) Fotó: New Line Cinema / WingNut Films / Collection Christophel / Collection ChristopheL via AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ukrajnában a háború a szavak szintjén is keményen dúl, a sértő kifejezések olykor már a hivatalos nyilatkozatokba is beszivárognak. Ennek egyik legismertebb módja, hogy az ukránok gyakran orkoknak hívják az orosz támadókat. „Az ukrán védelmi minisztérium 2022-es Oscar-díjának nyertese legjobb színésznő kategóriában: a Javelin, erős alakításáért az orkok elégetésében” – tréfálkoztak például hivatalos Twitter-csatornájukon egy olyan felvételt közzétéve, amelyen az amerikai páncéltörő rakétarendszerrel egy orosz harckocsit lőnek ki.

Az orkok J. R. R. Tolkien nagy sikerű A Gyűrűk Ura című regényéből lehetnek ismerősek, azóta pedig a fantasztikus műfaj visszatérő szereplői. A történetben az orkok – a szó eredete egyébként valószínűleg óangol – a gonosz szolgálatában álló, humanoidszerű szörnyetegek, akik erőszakosak, megbízhatatlanok, nyomukban csak pusztítást hordoznak. 

Azért orkok, mert nem tekintjük őket emberi lénynek

– adott magyarázatot a párhuzamra az al-Dzsazíra arab csatornának egy kijevi nő.

Ezen kívül a köznyelv válogatott gúnyneveket aggatott az orosz megszállókra. Az egyik legelterjedtebb a szvinya (disznó) és szobaka (kutya) szavakból alkotott szvinyoszobak, azaz disznókutya. Hasonló szóösszetétellel keletkezett a ruszkaja szvinyából a rusznya, tehát oroszdisznó. Régóta bevett kifejezés még a kacáp, amelynek eredete egyes magyarázatok szerint a kecske szóhoz vezethető vissza, utalva az oroszok általános szakállviseletére, mások szerint a török–-arabból átvett mészáros szó a forrása.

Azért nem mennek a szomszédba sértésért az oroszok sem, ha az ukránról van szó. Oroszország narratívája alapból az, hogy Ukrajnát nácik uralják, Szergej Lavrov orosz külügyminiszter a minap egyenesen azzal érvelt, hogy Volodimir Zelenszkij zsidó származása sem jelent semmit, hiszen Adolf Hitler ereiben is csörgedezett zsidó vér.

De Vlagyimir Putyin már azt is vitatja, hogy egyáltalán létezik olyan, hogy Ukrajna, szerinte az ukránok valójában „kis oroszok”. Az ukrán vezetésről pedig egy alkalommal úgy nyilatkozott, hogy kábítószerfüggők és neonácik bandája, akik civilek mögé bújva, neonáciként viselkednek.

 

Borítókép: A Gyűrűk Ura című regény filmváltozatának orkjai (Fotó: New Line Cinema/WingNut Films/Collection Christophel/via AFP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.