Svédország továbbra is visszautasítja Törökország vádjait

A svéd és a finn NATO-csatlakozásról szóló ankarai tárgyalások eddig nem vezettek sikerre.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2022. 05. 26. 16:59
ERDOGAN, Recep Tayyip
Ankara, 2022. május 25. A török elnöki sajtószolgálat által közreadott képen a finn küldöttség tagjai Ibrahim Kalinnal, a török elnök szóvivõjével (b5) tárgyalnak azzal a céllal, hogy feloldják a Finnország NATO-csatlakozásával szembeni török ellenkezést Ankarában 2022. május 25-én. Törökország továbbra sem támogatja Svédország és Finnország NATO-csatlakozását, ugyanis Recep Tayyip Erdogan török államfõ szerint a két ország támogatja a terrorszervezetnek minõsített Kurdisztáni Munkáspártot (PKK). MTI/EPA/Török elnöki sajtószolgálat Fotó: Török elnöki sajtószolgálat
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Svédország továbbra is visszautasítja Törökország vádjait, miszerint Svédország terrorszervezeteket támogat. 

Ankara erre hivatkozva változatlanul bojkottálja a finn és a svéd NATO-csatlakozást.A svéd kormány csütörtökön kiadott nyilatkozatában az ország segélynyújtási stratégiáját részletezi, ezzel cáfolva Ankara állítását, miszerint a skandináv ország a terrorszervezetnek nyilvánított Kurdisztáni Munkáspártot (PKK) támogatná.

Magdalena Andersson svéd miniszterelnök szerdai stockholmi sajtótájékoztatóján is hangsúlyozta, hogy sem pénzt, sem fegyvert nem adnak terrorszervezeteknek, és mielőbb szeretnék eloszlatni az ezzel kapcsolatban kialakult félreértéseket.

Ann Linde svéd külügyminiszter a múlt pénteken szándékos félretájékoztatásnak minősítette Törökország kommunikációját arról, hogy Stockholm támogatja a PKK-t.

A svéd diplomácia vezetője hangsúlyozta, hogy Törökország után Svédország volt az első, amely terrorszervezetnek nyilvánította a PKK-t még 1984-ben, és Stockholm álláspontja azóta sem változott ez ügyben.

Recep Tayyip Erdogan, Törökország elnöke a múlt hét végén telefonon egyeztetett Finnországgal és Svédországgal a két ország NATO-csatlakozásáról, s szerdán kezdődtek el a tárgyalások a svéd és a finn küldöttség, valamint Törökország képviselői között Ankarában. A megbeszélések célja szintúgy a közös álláspont és konszenzus kialakítása.

Borítókép: A török elnöki sajtószolgálat által közreadott képen a finn küldöttség tagjai Ibrahim Kalinnal, a török elnök szóvivőjével tárgyalnak azzal a céllal, hogy feloldják a Finnország NATO-csatlakozásával szembeni török ellenkezést Ankarában 2022. május 25-én (Fotó: MTI/EPA/Török elnöki sajtószolgálat)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.