időjárás 35°C Pál 2022. június 30.
logo

Svédország továbbra is visszautasítja Törökország vádjait

Magyar Nemzet
Forrás: MTI
2022.05.26. 16:59 2022.05.26. 17:02
Svédország továbbra is visszautasítja Törökország vádjait

Svédország továbbra is visszautasítja Törökország vádjait, miszerint Svédország terrorszervezeteket támogat. 

Ankara erre hivatkozva változatlanul bojkottálja a finn és a svéd NATO-csatlakozást.A svéd kormány csütörtökön kiadott nyilatkozatában az ország segélynyújtási stratégiáját részletezi, ezzel cáfolva Ankara állítását, miszerint a skandináv ország a terrorszervezetnek nyilvánított Kurdisztáni Munkáspártot (PKK) támogatná.

Magdalena Andersson svéd miniszterelnök szerdai stockholmi sajtótájékoztatóján is hangsúlyozta, hogy sem pénzt, sem fegyvert nem adnak terrorszervezeteknek, és mielőbb szeretnék eloszlatni az ezzel kapcsolatban kialakult félreértéseket.

Ann Linde svéd külügyminiszter a múlt pénteken szándékos félretájékoztatásnak minősítette Törökország kommunikációját arról, hogy Stockholm támogatja a PKK-t.

A svéd diplomácia vezetője hangsúlyozta, hogy Törökország után Svédország volt az első, amely terrorszervezetnek nyilvánította a PKK-t még 1984-ben, és Stockholm álláspontja azóta sem változott ez ügyben.

Recep Tayyip Erdogan, Törökország elnöke a múlt hét végén telefonon egyeztetett Finnországgal és Svédországgal a két ország NATO-csatlakozásáról, s szerdán kezdődtek el a tárgyalások a svéd és a finn küldöttség, valamint Törökország képviselői között Ankarában. A megbeszélések célja szintúgy a közös álláspont és konszenzus kialakítása.

Borítókép: A török elnöki sajtószolgálat által közreadott képen a finn küldöttség tagjai Ibrahim Kalinnal, a török elnök szóvivőjével tárgyalnak azzal a céllal, hogy feloldják a Finnország NATO-csatlakozásával szembeni török ellenkezést Ankarában 2022. május 25-én (Fotó: MTI/EPA/Török elnöki sajtószolgálat)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.