Felértékelődött együttműködés a feszült világgazdasági helyzetben

– A feszült világgazdasági helyzet felértékeli a stabil és kiszámítható gazdasági együttműködést, márpedig Szlovákia és Magyarország között ilyen együttműködés jött létre az elmúlt években – emelte ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter tegnap, miután kétoldalú megbeszélést folytatott Ivan Korcsok szlovák külügyminiszterrel.

2022. 06. 17. 18:55
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Később jöttünk ide a sajtótájékoztatóra, mint ahogyan azt önöknek ígértük, de nézzék el ezt a jelenlegi helyzetben, történik éppen elég dolog a világban ahhoz, hogy ha két külügyminiszter összejön, a tervezetthez képest több időt töltsön egymással – reagált Szijjártó Péter arra, hogy hosszabbra nyúlt a tárgyalásuk Ivan Korcsokkal, mint azt előre gondolták. 

A Külgazdasági és Külügyminisztériumban megtartott közös sajtótájékoztatójukon Szijjártó Péter elmondta, „olyan közel vagyunk egymáshoz, hogy az a hamis érzet alakul ki, hogy nincs is szükség a külön találkozásokra”. Hangsúlyozta, 

szomszédoknál különösen fontos, hogy néha kizárólag a saját kétoldalú ügyeiket megvitassák, különösen most, amikor kitört a háború a szomszédságban.

Szijjártó Péter elmondta, mivel Szlovákia és Magyarország is szomszédos Ukrajnával, a két ország közvetlenül szembesül a veszélyekkel és a kihívásokkal. – A háború miatt nemcsak fizikai-biztonsági, hanem gazdasági kihívásokkal is szembesülünk. Az energiaárak és a kamatok is az egekbe emelkedtek, a mi értékelésünk szerint nemcsak európai, hanem globális méretű gazdasági válság is könnyen kialakulhat – magyarázta.  

A világgazdaság tele van feszültségekkel, elképesztő nemzetközi nyomás nehezedik ránk, hogy fogadjuk el a globális minimumadó európai bevezetését, mi ezt nem támogatjuk

– tette hozzá Szijjártó Péter, részletezve, hogy a globális minimumadó az európai és azon belül a magyar gazdaságra drámai hatással lenne, többek között a munkahelyek elvesztéséhez vezetne. Rámutatott, hogy a megállapodás idején még arról volt szó, hogy a nagy digitális technológiai cégek átláthatóbb, hatékonyabb megadóztatása és a globális minimumadó majd együtt halad előre, de ennek az első felét „valamiért elfelejtették”, ami szerinte ugyancsak elfogadhatatlan. Mint mondta, ha ezt az intézkedést az Európai Unió a jövő elején mindenki más előtt, elsőként életbe léptetné, az rendkívül negatív hatást gyakorolna a kontinens versenyképességére. Hozzátette, hogy számos amerikai republikánus képviselő és szakmai szervezet nyilatkozott meg hasonlóan ebben az ügyben – tette hozzá beszámolójában az MTI.

A feszült világgazdasági helyzet felértékeli a stabil és kiszámítható gazdasági együttműködést, márpedig Szlovákia és Magyarország között ilyen együttműködés jött létre az elmúlt években, amelyekből mindkét ország sokat profitált

– emelte ki a külgazdasági és külügyminiszter. Hangsúlyozta: a tavalyi évben rekordot döntött a két ország közti kereskedelmi forgalom, először haladta meg a 13 milliárd eurót.

Szijjártó Péter arról is beszélt, Magyarország és Szlovákia az energiaellátás kérdésében is együttműködik. – Mi jó néhány évvel ezelőtt a szlovákokkal közösen elvégeztük a házi feladatunkat: megépítettük a gázvezetékeket összekötő interkonnektorokat Szlovákia és Magyarország között – jelentette ki. 

Mi a realitások talaján szeretünk állni, az energiaellátás fizikai és matematikai kérdés, nem ideológiai és filozófiai. Filozófiailag főzni és fűteni nem lehet, csak akkor, ha van ahhoz szükséges gáz

– fűzte hozzá.

A sajtótájékoztatón Ivan Korcsok szlovák külügyminiszter először is gratulált Szijjártó Péter újabb külügyminiszteri kinevezéséhez, majd hozzátette: egyetért abban, hogy Szlovákia és Magyarország is megérdemli, hogy rendszeresen találkozzanak. A Magyar Nemzet azon kérdésére, hogy melyek lesznek a Csehországot, Lengyelországot, Szlovákiát és Magyarországot tömörítő Visegrádi Együttműködés (V4-ek) legfőbb prioritásai a következő évre nézve – mivel júliustól Szlovákia veszi át Magyarországtól a szervezet soros elnökségét –, a szlovák külügyminiszter azt válaszolta: többek között 

a határokon átnyúló együttműködés és a közös infrastruktúra fejlesztését tűzték ki célul. 

Hozzáfűzte, a jövőben a külpolitikában is közös álláspontokat szeretnének kialakítani. – A Visegrádi Együttműködés erős együttműködés, de mivel négy ország alkotja, elképzelhetetlen, hogy mindenben egyet értsünk – reagált Szijjártó Péter is arra, hogy sokan a V4-ek végét jósolták amiatt, hogy a négy ország álláspontja eltér néhány kérdésben, többek között az Ukrajnának nyújtott fegyverszállítások terén.

 

Borítókép: Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter hivatalában fogadja Ivan Korcsok szlovák külügyminisztert Budapesten 2022. június 17-én (Fotó: MTI/Balogh Zoltán)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.