Berlin még nem szállította szövetségeseinek az ígért harckocsikat

Elakadt a körcsereprogram, egyre többen bírálják Olaf Scholz kancellárt a tétlensége miatt.

2022. 07. 29. 19:24
null
2021.06.08 Tata Leopard 2A4 harckocsik a dinamikus éleslövészeti bemutatón az MH 25. Klapka György Lövészdandár szomódi lőterén Tatán. Fotó: Kurucz Árád (KA) Magyar Nemzet Fotó: Kurucz Árpád
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

− A körcsere zsákutcába jutott Olaf Scholz kancellár habozása miatt. Észbe kaphatna, ugyanis már az egyik legfontosabb szövetségesünk, Lengyelország is élesen kritizálja a kormányt a tétlensége miatt − jelentette ki Friedrich Merz német ellenzéki politikus. A Kereszténydemokrata Unió (CDU) párt vezetője arra az üzletre utalt, amelynek teljesítésére még áprilisban tett ígéretet Olaf Scholz. Eszerint amennyiben Berlin szövetségesei saját, szovjet fejlesztésű harckocsijaikkal támogatják Ukrajnát az Oroszország elleni háborúban, úgy Németország modern tankokkal pótolja a partnerei haderejében kialakuló hiányt. 

A bonyolult folyamatra azért volt szükség, mert Berlin az ukrajnai háborúval kapcsolatban folytatott politikájában sokáig kivárásra játszott, Scholz ugyanis nem kívánta közvetlenül fegyverekkel ellátni Kijevet. 

Másrészt azzal indokolták a harckocsicserével kapcsolatos döntést, hogy az ukrán katonák alapvetően a szovjet technológiák kezeléséhez vannak szokva, így ez gyorsabb és hatékonyabb megoldásnak bizonyulhat, mint elsajátítani a német eszközök használatát.

Friedrich Merz nyilatkozatát megelőzően Mariusz Blaszczak lengyel védelmi miniszter keményen bírálta Berlint, mondván, Scholz ajánlata mindössze propagandahúzás volt, a kancellár nem mutat semmiféle politikai akaratot annak végrehajtására. Pedig Varsó a megállapodás rá eső részét már teljesítette

a háború kezdete óta Lengyelország legalább 240 T−72 típusú szovjet fejlesztésű harckocsit szállított Ukrajnába, ezenfelül pedig több önjáró löveggel és Grad típusú rakéta-sorozatvetőkkel látta el szövetségesét.

Ezek pótlására Berlin saját gyártású Leopard harckocsikat és szintén német fejlesztésű Marder gyalogsági harcjárműveket ajánlott fel, azonban ezek egyelőre még nem érkeztek meg.

Csakhogy nem Lengyelország az egyetlen szövetséges, amely arra vár, hogy Németország teljesítse ígéretét. Berlin Prágával és Athénnal is hasonló megállapodást kötött, azonban a szállítmányok még ezekbe az országokba sem érkeztek meg. A fentiek mellett ráadásul még Szlovéniával és Szlovákiával is folynak egyeztetések körcserés megoldásról, azonban nem lenne meglepő, ha az eddigi tapasztalatok alapján a felek nem bíznának a német kormány ígéretében.

Borítókép: Leopard 2A4 harckocsik (Fotó: Kurucz Árpád)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.