Háború Ukrajnában: Ma éjjel történt

Ausztrália további 100 millió dolláros katonai segítséget nyújt Ukrajnának · Schallenberg Kairóban: Nem az uniós szankciók felelősek az élelmezési válságért.

Forrás: MTI2022. 07. 04. 6:22
null
Mariupol, 2022. június 13. Orosz katonák a mariupoli Azovsztal acélipari üzem területén 2022. június 13-án. Az Azovi-tenger partján fekvõ kikötõváros a kizárólag Oroszország által elismert "Donyecki Népköztársaság" ellenõrzése alatt áll, miután az orosz erõk hosszú ostrom árán elfoglalták. A kép területén az orosz védelmi minisztérium által újságíróknak szervezett túrán készült. MTI/AP Fotó: -
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ausztrália további 100 millió dolláros katonai segítséget nyújt Ukrajnának

Ausztrália további százmillió dollár értékű katonai célú támogatást, valamint újabb 14 páncélozott csapatszállító járművet és húsz Bushmaster típusú páncélozott járművet biztosít Ukrajnának – jelentette be Anthony Albanese ausztrál miniszterelnök vasárnap Kijevben, Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel közösen tartott sajtótájékoztatójukon.

A mai napon további 100 millió dolláros katonai-technikai segítségnyújtást jelentünk be Ukrajnának. Összesen már 390 millió dollárt különítettünk el. További 14 páncélozott szállítójárművet és 20 Bushmaster páncélozott járművet is biztosítunk. Így az általunk adott Bushmaster járművek száma összesen 60 lesz

– idézte az ausztrál politikust az Ukrinform hírügynökség.

Albanese hozzátette, hogy Ausztrália további katonai felszerelést, drónokat és egyéb katonai eszközöket is biztosít majd Ukrajna kérésének megfelelően. 

Emellett további segítséget nyújtunk Ukrajna határ menti csapatainak felszerelésük, a kiberbiztonság színvonalának javítása és a határellenőrzés hatékonyabbá tétele érdekében

– ígérte az ausztrál miniszterelnök.

Az Ukrinform emlékeztetett arra, hogy Ausztrália június 19-én a katonai segítségnyújtás keretében átadta az első négy M113-as páncélozott szállítójárművet az ukrán fegyveres erőknek. Ezt követően még további tíz ilyen típusú járművet küldtek.

Az ausztrál politikus látogatást tett a Kijev környéki Bucsa, Hosztomel és Irpiny településeken is, ahol az ukrán hatóságok több tömegsírt, megkínzott és kivégzett civilek holttesteit találták meg, miután a terület felszabadult az orosz megszállás alól. 

Az ausztrál miniszterelnök leszögezte, hogy országa támogatja Ukrajnát, és kiáll a megszállók által elkövetett bűncselekmények miatti igazságos felelősségre vonásért.

Zelenszkij a sajtótájékoztatón kijelentette: fennáll a veszélye annak, hogy Luhanszk megyét elfoglalják az orosz csapatok, de szavai szerint pillanatnyilag azt nem lehet mondani, hogy az oroszok teljes mértékben uralják Liszicsanszkot, mivel a térségben harcok folynak. 

Megjegyezte: a helyzet minden nap változhat, a háború alatt már többször előfordult, hogy bizonyos helyek naponta kerültek át egyik oldal ellenőrzése alól a másikéba, majd vissza.

Ezért ma még nem mondhatjuk ki végérvényesen, hogy Liszicsanszk az oroszok irányítása alatt áll, a város peremvidékén folynak a csaták

– fogalmazott az államfő. Zelenszkij hangsúlyozta, hogy most a luhanszki régióban a legsúlyosabb a helyzet, más területeken ugyanakkor az ukrán erőknek sikerült előrenyomulniuk.

Jurij Szak, az ukrán védelmi miniszter tanácsadója a BBC brit közszolgálati televíziónak adott nyilatkozatában kijelentette, hogy a stratégiai jelentőségű Liszicsanszk – az orosz jelentésekkel ellentétben – nem került teljes mértékben orosz ellenőrzés alá – számolt be korábban az Ukrinform. 

A tanácsadó hozzátette, hogy a helyzet Liszicsanszkban „már jó ideje nagyon feszült”, és az orosz csapatok „szünet nélkül rohamozzák a várost”.

Schallenberg Kairóban: Nem az uniós szankciók felelősek az élelmezési válságért

Nem az uniós szankciók felelősek az észak-afrikai élelmezési válságért, hanem az ukrajnai orosz hadművelet – jelentette ki vasárnap Alexander Schallenberg osztrák külügyminiszter Kairóban.

Számeh Sukri egyiptomi külügyminiszter oldalán tartott sajtótájékoztatóján Schallenberg úgy vélekedett, hogy Egyiptomban és Észak-Afrikában az orosz narratíva vált uralkodóvá, mely szerint a Moszkva ellen elrendelt uniós büntetőintézkedések tehetők felelőssé a nehéz élelmezési helyzetért.

Mint mondta, ezt a hamis információt helyre kell igazítani. 

Mert orosz rakéták rombolnak le ukrán magtárakat

– húzta alá az osztrák diplomácia vezetője. 

Közölte, hogy Oroszországot és Vlagyimir Putyin orosz elnököt terheli a felelősség, hogy az ukrán kikötőkből nem indulnak gabonaszállítmányok. 

Hozzátette, hogy a háború hullámai mindenkit elérnek, így Egyiptomot is, s szerinte Putyin politikájának következményei a növekvő energiaárak, a megszakadt ellátási láncolatok és az élelmiszerellátásban jelentkező gondok.

Schallenberg mindemellett az EU további támogatását helyzete kilátásba Egyiptomnak, amelyet fontos partnerként és „a térség stabilitásának horgonyaként” méltatott. Sukri nem fűzött megjegyzést a Schallenberg által elmondottakhoz, mindössze annyit közölt, hogy Kairó igyekszik más módon úrrá lenni az élelmezési válságon. 

Egyiptom gabonája mintegy 90 százalékát importálja, nagyrészt Ukrajnából. Az ukrajnai orosz hadművelet következtében kialakult hiány nyomán a gabona tonnánkénti ára megkétszereződött.

Schallenberg migrációs kérdésekről is beszélt. Mint mondta, Egyiptom ebben a kérdésben is fontos partner. Az ENSZ szerint jelenleg mintegy kilencmillió migráns és menekült tartózkodik az országban. Sukri hangsúlyozta, hogy Kairó mindent elkövet, hogy távol tartsa a migrációs válságot európai partnereitől. 

Ezzel összefüggésben rávilágított, hogy az egyiptomi parti őrség próbálja elejét venni annak, hogy migránsok bárkákon vágjanak neki a tengeri útnak Európába. Ugyanakkor felhívta a figyelmet arra, hogy egyre többen próbálkoznak az átkeléssel. 

Az egyiptomi tárcavezető hozzátette, gyakran olyan fiatal férfiakról vagy fiúkról van szó, akiket a családjaik küldenek a jobb élet reményében Európába.

Schallenberget Gerhard Karner belügyminiszter is elkísérte kairói útján. Karner vasárnap találkozott egyiptomi hivatali partnerével és az illegális migráció és emberkereskedelem elleni országos koordinátorral, hogy megvitassa az illegális bevándorlást érintő kérdéseket.

Borítókép: orosz katonák a mariupoli Azovsztal acélipari üzem területén 2022. június 13-án (Fotó: MTI/AP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.