Lapozó: Drónok vigyáznak a nyaralókra Valenciában

Nem minden utasnak jutott ülőhely a Ryanair egyik járatának fedélzetén · Brüsszel engedélyezte Spanyolországnak, hogy kevesebb mint 15 százalékkal csökkentse gázfogyasztását · A vártnál kevesebb ukrán menekült keres munkát Brüsszelben · Drónok vigyáznak a nyaralókra Valenciában

Forrás: Mediaworks–Hírcentrum 2022. 07. 27. 19:20
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nem minden utasnak jutott ülőhely a Ryanair egyik járatának fedélzetén

Egyre több meglepetés éri a Ryanair légitársaság utasait. Hétfőn a belgiumi Charleroi repülőtérről a szicíliai Comisóba tartó járatra a Ryanair dolgozói 106 utast engedtek felszállni, holott a repülőgépen összesen 98 ülőhely állt rendelkezésre. Miután az ülések elfogytak, az érvényes jeggyel és beszállókártyával rendelkező, hoppon maradt utasok tanácstalanul tébláboltak a repülőgép fedélzetén. A meglepő helyzetre egy órán keresztül próbáltak megoldást találni a légitársaság dolgozói, végül a légiuta-kísérők mindenkit leszállítottak a gépről, és a reptéri betonra tereltek. Az extrém kánikulában, a tűző napon újabb egy órát kellett várakozni az utasoknak (a légitársaság még ivóvizet sem osztott ki nekik), majd felszólították őket, hogy mindannyian szálljanak át az addigra odagördített és immár elegendő ülőhellyel rendelkező nagyobb repülőgépre, számolt be a nyaralók kálváriájáról egy utas a Sudinfo belga hírportálnak. A vakációra induló kitikkadt családokkal végül több mint kétórás késéssel szállt fel a Ryanair járata.

Forrás: Dhnet.be

Brüsszel engedélyezte Spanyolországnak, hogy kevesebb mint 15 százalékkal csökkentse gázfogyasztását

Teresa Ribera spanyol energiaügyi miniszter tájékoztatása szerint a spanyol kormány azért támogatta az Európai Bizottság energiamegtakarítási tervét, mert az elég kedvezményt ad Spanyolországnak. A tárcavezető múlt héten még határozottan visszautasította a tervezett intézkedést, mert szerinte az igazságtalan és aránytalan, ráadásul nem is kérték ki róla a kormány véleményét. Az új terv azonban lehetőséget adott arra, hogy az ibériai ország kérvényezze, hogy 15 helyett mindössze 7-8 százalékkal csökkentse gázfogyasztását, amelyre az unió rá is bólintott. Mivel azonban Spanyolország Európa legnagyobb cseppfolyósított földgáz kikötője, Brüsszel azt kérte cserébe, hogy szükség esetén biztosítson energiahordozót a többi uniós tagállamnak. A spanyol kormány, hogy megszabaduljon a gázfogyasztás 15 százalékos lineáris csökkentését szorgalmazó intézkedéstől, vállalta ezt a feltételt, és hajlandó növelni kapacitásait. Terveik szerint az orosz gázellátás zavarai esetén a pireneusi vezetékeken és kisebb hajókkal juttatják majd el a gázt más országok kikötőibe. Spanyolország földrajzi elhelyezkedése és az európai rendszertől való nagyobb függetlensége miatt kérhetett Brüsszeltől kedvezményt, de az ország rendkívül közel van a 80 százalékos gáztárolási cél eléréséhez is, ugyanis tározói jelenleg 72 százalékos telítettségen állnak. 

Forrás: 20minutos.es, rtve.es

A vártnál kevesebb ukrán menekült keres munkát Brüsszelben

A brüsszeli régió munkaügyi hivatala, az Actiris 1232 ukrán menekültet tart nyilván aktív munkakeresőként, ellentétben a kezdeti várakozásokkal, amelyek akár ötezer ukrán munkakeresővel is számoltak a fővárosi régióban, tudta meg a belga hírügynökség, a Belga. Belgium közszolgálati televíziója és hírportálja, az RTBF májusban közzétett adatai szerint Belgiumban negyvenezer, Brüsszelben hozzávetőleg nyolcezer ukrán menekült telepedett le a háború kitörése óta. A brüsszeli régió ukrán munkakeresői így hozzávetőleg 15 százalékát jelentik a fővárosba érkezett háborús menekülteknek. Az Actiris adatai szerint a munkakereső ukránok 81 százaléka nő, 72 százalékuk a 25-49 éves korosztályt képviseli. A munkakeresők többségének Belgiumban nem honosítható végzettsége van, 68 százalékuk diplomás. A munkakeresők arányánál is alacsonyabb azonban a nyelvtanulási csekket igénylők száma: az elmúlt négy hónapban Brüsszelben mindössze 145 igénylő kérte és kapta meg a támogatást. A helyi hivatalos nyelvek megtanulása iránt érdeklődő ukránok 87 százaléka a franciát választotta. Az Actiris megítélése szerint az aktívan munkát kereső ukránok száma nem túl magas. A hivatal ezt azzal magyarázza, hogy egyrészt sokuk nem akar hosszú távon Belgiumban maradni, mások pedig éppen csak megérkeztek a fővárosba, így egyelőre a lakhatási problémáikkal vagy a gyerekek iskoláztatásával vannak elfoglalva. Másokat a nyelvi nehézségek akadályoznak a munkavállalásban. Az Actiris ezért további akciókat szervez, hogy tájékoztassa a menekülteket a nyelvtanulási lehetőségekről.

Forrás: Lalibre.be

Drónok vigyáznak a nyaralókra Valenciában

A tavaly útjára indított kezdeményezésnek köszönhetően a napokban megmentettek egy kisgyereket Sagunto strandján, akinek egy drón a levegőből dobott le mentőövet, amellyel a kisgyerek a víz felszínén tudta tartani magát. Valencia kormánya idén húsz strandon állította szolgálatba az életmentő szerkezeteket, és a jövőben növelni akarja a létszámukat, mert sokkal gyorsabban érnek oda a bajbajutottakhoz, mint a vízimentők. A gépeket gyártó cég vezérigazgatója azt mondta: a drónok körülbelül háromméteres magasságig ereszkednek le és ledobják az úszót az elsodródott fürdőzőknek, akik így életveszély nélkül várhatják meg az értük jövő parti személyzetet. Idén eddig legkevesebb 218 ember fulladt vízbe Spanyolországban, amely hatvan százalékkal több, mint tavaly. 

Forrás: Rtve.es

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Pexels)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.