időjárás 5°C Csenge , Ráhel 2023. február 4.
logo

Térjen vissza az unió a korábbi elvárásaihoz – követeli a macedón ellenzék

Forrás: V4NA nemzetközi hírügynökség
2022.09.10. 12:15 2022.09.10. 12:56
Térjen vissza az unió a korábbi elvárásaihoz – követeli a macedón ellenzék

Referendumon dönthetnek az északmacedónok a Bulgáriával való jószomszédi viszonyról szóló szerződésről. Ehhez a kezdeményezéshez gyűjt aláírásokat a legnagyobb macedón ellenzéki párt. A VMRO–DPMNE vezetői szerint a bolgárokkal 2017-ben aláírt megállapodás a forrása és a kezdete Szófia követeléseinek. Bulgária évekig vétózta Szkopje csatlakozási tárgyalásainak megkezdését az Európai Unióval. Aleksandar Nikoloski, a VMRO alelnöke a V4NA hírügynökségnek adott exkluzív interjúban azt mondta: a macedónok ugyanolyan elbánást követelnek az EU-tól, mint amelyet a többi, már csatlakozott tagállam is megkapott.

Az emberek dönthessenek a bolgárokkal való viszonyról

A legnagyobb északmacedón ellenzéki párt szeptember 5-én döntött úgy, hogy referendumra viszi a bolgárokkal kötött korábbi szerződést. A 2017-es dokumentumot még Bojko Borisov akkori bolgár és Zoran Zaev korábbi macedón kormányfő látta el kézjegyével. Az egyezmény a két ország kapcsolatait volt hivatott rendezni, ennek ellenére az aláírást követően éveken át Szófia blokkolta az északmacedónok útját az Európai Unió felé. Bulgária vétót emelt a csatlakozási tárgyalások megkezdése elé – írja a V4NA nemzetközi hírügynökség.

Aleksandar Nikoloski, a VMRO alelnöke a V4NA-nak a referendum kezdeményezésének okairól azt mondta: az a legjobb, és legdemokratikusabb módja annak, hogy a nép elmondja a véleményét. Mint fogalmazott, a Bulgáriával való viszony kérdése az egyik legfontosabb, ha nem a legfontosabb kérdés az országa számára, épp ezért döntöttek a népszavazás mellett.

Ez a legfontosabb kérdés a számunkra. Azért is, mert Észak-Macedóniát blokkolják az európai uniós integrációjában, a vétó pedig Bulgáriából jön

– mondta Nikoloski.

Az ellenzéki politikus arról is beszélt, hogy további problémát jelent, hogy a kormány, szerinte naiv módon, elfogadta azt a francia javaslatot, amelynek célja a balkáni ország uniós tagsági tárgyalásait akadályozó bolgár vétó elhárítása volt. A megoldás részeként Szkopjénak módosítani kell az alkotmányát, s több jogot kell adni a bolgár kisebbségnek.

Mindezen bolgár követeléseknek a kezdete 2017-ig nyúlik vissza, amikor is az akkori macedón és bolgár kormányfő aláírta a jószomszédi viszonyról szóló megállapodást. Sajnos ez a szerződés sem barátságot, sem jószomszédi viszonyt, sem együttműködést nem hozott, csak egy tartós blokádot, amelyet Bulgária emelt a macedón európai uniós integráció elé. Ezért gondoljuk azt, hogy lehetőséget kell adni az embereknek, hogy véleményt mondjanak a szerződésről. Mi azt gondoljuk, hogy a megállapodás katasztrofális, s Macedónia minden problémájának kiváltó oka

– emelte ki Aleksandar Nikoloski.

150 ezer aláírást kell összegyűjteni a referendum megtartásához

A VMRO–DPMNE párt már át is adta a referendumról szóló kezdeményezést a macedón parlamentnek. A képviselőház feladata most, hogy a következő napokban jóváhagyja, hogy megkezdődjön az aláírások gyűjtése, amelyekből 150 ezret kell összeszedni, hogy kötelező érvényű népszavazást tartsanak a balkáni államban.

Nikoloski hangsúlyozta: 

Macedónia megérdemli azt, hogy haladjon az Európa felé vezető úton, mindezt csak a bolgárok által emelt vétó akadályozza. Nikoloski szerint nem lehet, hogy egy ország miatt megálljon egy másik állam integrációja.

Az EU-nak vissza kell térnie az integrációt szabályozó koppenhágai kritériumokhoz, amelyek minden eddig már csatlakozott országra vonatkoztak. A politikus szerint amennyiben valóban ezeket a kritériumokat vennék figyelembe, akkor Macedóniának semmilyen problémája nem lenne az Unió felé vezető úton.

Mi csak azt kérjük, hogy ugyanolyan elbánásban részesítsenek minket, mint azokat, akik már korábban csatlakoztak, vagy most tárgyalnak az integrációról. Ugyanazok az elvárások kell hogy vonatkozzanak ránk is, mint a többiekre

– húzta alá az ellenzéki vezető.

Az energiaválság a Balkánt is elérte

Az orosz–ukrán háború és a szankciók okozta energiaválságról is beszélt az északmacedón politikus a V4NA-nak adott interjúban. Aleksandar Nikoloski kifejtette: katasztrofális az energetikai helyzet az országában, mert a kormány nem sok mindent tett annak enyhítése érdekében. Habár van elég erőforrás hozzá, mégis külföldi villanyáram behozatalra szorul Észak-Macedónia.

Macedónia rendelkezik elegendő nyersanyaggal és forrással, amelyből elektromos áramot tud előállítani, s amelyből fedezni tudná a saját szükségleteit, s nem kell hozzá gáz. Nekünk elegendő erőforrásunk van, nem is kellene behozatalra támaszkodnunk, sajnos a kormány az elmúlt években szinte teljesen tönkretette a rendszert, s most már ott tart az ország, hogy a felhasznált villanyáram felét külföldről kell beszerezni

– szögezte le Aleksandar Nikoloski, a VMRO alelnöke.

Borítókép: Aleksandar Nikoloski (Fotó: Facebook)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.