„Európa nehéz időszak előtt áll”

Észszerű lenne-e, hogy Magyarország szankciókkal sújtsa Moszkvát? Nem. Az önöké kis gazdaság, amely nagyon is függ az oroszoktól. De ez most itt a gigászok harca, amely a kis országok számára sajnos járulékos károkkal jár — mondta lapunknak Howard Shatz, a Rand Corporation amerikai elemzőcég vezető közgazdásza. A „szankciológust” — aki George W. Bush elnök idején a Fehér Ház gazdasági tanácsadó testületének munkatársa volt — a Mathias Corvinus Collegium MCC Budapest Summit rendezvényén kérdeztük.

2022. 10. 03. 7:50
null
2022.09.30. Budapest Howard Schatzcal Fotó: Kurucz Árpád Fotó: Arpad Kurucz
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– A Moszkva-ellenes háborús szankciók nyomán egyelőre azt érezzük, Európa szenved, az oroszok pedig, akiket a büntetőintézkedéseknek sújtaniuk kellene, jól elvannak. Eközben az amerikai gazdaság, ahogy a The Wall Street Journal is rámutatott, nyerészkedik. Hogyan lehetséges mindez? 

Először is, nem hiszem, hogy az oroszok annyira jól elvolnának. Egyelőre a magas energiaárak mentik meg őket. Viszont pusztán a hivatalos orosz adatokból kiindulva is azt látjuk, hogy visszaesett az ipari termelésük, mert a szankciók miatt nem jutnak hozzá importárukhoz. A vállalataik nehézkesen szervezik át a piacaikat. Ezenkívül a háborús erőfeszítések már rendkívül megterhelik az orosz költségvetést, noha továbra is vannak tartalékaik. Európa valóban nem áll jól, ami pedig az említett cikket illeti, látnom kellene, mit írt a The Wall Street Journal, de biztos vagyok benne, hogy a gázpiaci helyzet miatt javult egyes amerikai energiavállalatok versenyképessége. Ukrajna támogatása viszont az amerikai költségvetést terheli meg. Látni kell, hogy az amerikai gazdaság – a kínaival együtt – a globális jellegénél fogva megkíméltebb az ilyesfajta hatásoktól. Ez volt a helyzet a koronavírus-járvány esetén is.

– Mi kellene ahhoz, hogy a szankciók működjenek? 

– Ehhez tisztáznunk kellene, mit értünk működés alatt. A jelen esetben azt gondolom, akkor működnének, ha rá tudnánk szorítani Oroszországot valamiféle olyan rendezésre, amely Ukrajna és a Nyugat számára is elfogadható. Ez azonban nagyon valószínűtlennek tűnik. Arra azonban lehetne háborús példákat hozni, hogy hosszú távon a büntetőintézkedések aláássák a harcoló fél képességeit. Egy szankciós csomag most például az olajszállításokra kötött biztosításokat szankcionálja. 

Arra is számítunk, hogy esik majd az olaj ára. Hosszú távról beszélünk tehát. 

– A pódiumbeszélgetésen, amelyen ön is részt vett, az egyik hozzászóló azt mondta, nincs hosszú táv. Hosszú távon halottak leszünk. 

Rendben, azért nem húsz évről beszélünk, hanem kettőről vagy négyről. Addig azért csak nem halunk meg…

– … de Európa most ezt a telet akarja túlélni. Az európai lakosság hosszú évtizedek óta nincs hozzászokva, hogy nélkülözzön, éhezzen, fázzon. 

Ezen a télen gondok lesznek, Európa nehéz időszak előtt áll. Nem tudom, hogy az európai népesség mennyire ellenálló, de szerintem a dolog azon múlik, hogy az egyes kormányok milyen intézkedésekkel reagálnak a zavarokra. Ezt tettük a Covid idején is, szinte minden kormány tett valamilyen lépéseket. Pár év alatt az egyes gazdaságok is alkalmazkodhatnak az új helyzethez. 

Azt nyilatkozta, a kemény szankciók főleg az átlagoroszokat sújthatják. Így viszont mi az értelmük? Nem a Putyin-rendszert kellene inkább meggyengíteniük? 

– Ez örök probléma, amellyel mi, szakemberek is állandóan találkozunk, és amelyet a Biden-kormány is megfontolt. 

Az átfogó szankciók fő hátulütője, hogy elkerülhetetlenül sújtják a lakosságot, a célzottaknak, például az oligarchákat sújtóknak pedig az, hogy mérsékelt a hatásuk.

A hatalomhoz közel lévőknek egyébként az érdekérvényesítő képességük is jobb az átlagénál. Itt hívnám fel a figyelmet egy különbségre: az elemzők terveket dolgoznak ki, de a politikai döntések meghozatala nem az ő dolguk. A politika feladata, hogy megmondja: bevállalja-e a szankciók negatív hatásait.

– Létezik a szankcióknak politikai gazdaságtana? Hogy előre meg tudjuk mondani, mely feltételek teljesülését várjuk tőlük, és így aztán számonkérhetőek legyenek utólag a döntéshozókon? 

– El kellene jutnunk, hogy legyen ilyen, de nem tartunk még itt. A Szíria-ellenes szankciók esetében már a Biden-kormány alatt is volt ilyen felülvizsgálati áttekintés, de Oroszország és az egész ukrajnai háború ennél sokkal nagyobb és több következménnyel járó kérdés. 

– Mindenesetre mi itt élünk Európa közepén, és a gázellátásunk függ Oroszországtól. Mégis, miért kellene támogatnunk a szankciókat? 

Hogy észszerű lenne-e, hogy Magyarország önállóan szankciókkal sújtsa Moszkvát? Nem. Az önöké kis gazdaság, amely nagyon is függ az oroszoktól. De az, hogy az EU, a világ második legnagyobb gazdasága részéről észszerű-e ilyen intézkedéseket hozni, az attól függ, mik a politikai céljai. Ez most itt a gigászok harca, amely a kis országok számára sajnos járulékos károkkal jár.

Borítókép: Howard Shatz, a Rand Corporation amerikai elemzőcég vezető közgazdásza (Fotó: Kurucz Árpád)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.