Csak üzleti csali volt Elon Musk „adománya” az ukránoknak?

Nélkülözhetetlenné tette a Starlink-szolgáltatást, majd benyújtotta a számlát.

2022. 11. 05. 20:26
Elon Musk milliárdos üzletember, a Tesla Motors amerikai elektromosjármű-gyártó és a SpaceX amerikai űrkutatási magánvállalat vezérigazgatója (b) és édesanyja, Maye Musk részt vesz Heidi Klum német szupermodell 21. Halloween-partiján New Yorkban 2022. október 31-én. MTI/AP/Invision/Evan Agostini
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ukrajna attól fél, hogy katonái lemondhatnak az Elon Musk amerikai milliárdos tulajdonában álló Starlink műholdas internetszolgáltatásról, miután az elmúlt hetekben a katonaság 1300 műholdas egysége leállt – jelentette a CNN. Az amerikai hírcsatorna ukrán forrásaira hivatkozva arról írt, hogy a probléma mögött az elmaradt fizetés állhat. Ez az információ tovább bonyolítja az önzetlen milliárdos képében tetszelgő Elon Musk és Ukrajna viszonyát. 

A Tesla, a SpaceX és újabban a Twitter tulajdonosa, egyben a világ egyik leggazdagabb embere ugyanis még márciusban azzal csinált magának nagy hírverést, hogy állítása szerint ingyenes hozzáférést biztosított a Starlinkhez az ukránoknak. A Starlink lényege, hogy több mint 2200, viszonylag alacsonyan repülő műhold segítségével szolgáltat biztos internetelérést: ezt a kommunikációs csatornát pedig sokan egyenesen „döntő jelentőségűnek” nevezték a háborúban.

 

Úgy tűnik azonban, hogy a nagylelkű felajánlás mögött – legalábbis részben – üzleti megfontolások álltak.

Elon Musk már múlt hónapban kopogtatott az amerikai védelmi minisztériumnál, hogy fedezzék költségeit, mert havonta 20 millió dollárba kerül neki az ukránoknak nyújtott támogatás. Még egyértelmű választ sem kapott, mire ismét meggondolta magát. – Pokolba vele! – fakadt ki, majd hozzátette, továbbra is „ingyenes” lesz a Starlink az ukránoknak. De eddig tényleg ingyenes volt? És akkor most miért sötétült el mégis 1300 egység?

Az amerikai vállalat több mint 20 ezer kommunikációs egységet adott Ukrajnának, részben adományként, részben külföldi – amerikai, brit, lengyel – finanszírozásból. Hogy ezek közül mennyi került a frontra, azt nem tudni, de bizonyosan nem mind. 

Ezeknek viszont az üzemeltetése szintén pénzbe kerül: erre a forrást szintén külföldiektől, illetve közösségi adakozásból teremtették elő, illetve egy részét valóban Elon Musk vállalata állta. Hogy mekkora részét, azt nem lehet tudni, becslések szerint a költségek 30–50 százalékát dobták össze kívülről.

Ezeken kívül Kijev további 1300 terminált vásárolt még márciusban egy brit cégtől, kifejezetten katonai célokra. A CNN információi szerint a SpaceX havi 2500 dollárt kért el egységenként működtetésükért, de egy idő után az ukránok nem tudták fizetni a cechet.

Ezért próbáltak ők is más donorok után nézni: Washingtonban, Londonban, sőt az Európai Unióban néztek támogatás után.

Habár az amerikai milliárdos visszavonta igényét költségeinek fedezésére, azt senki nem veheti biztosra, hogy nem gondolja meg ismét magát, illetve valószínűtlennek tűnik, hogy egy elhúzódó háború esetén hónapokon, éveken át égeti a dollármilliókat az ukránok kedvéért. A CNN úgy tudja, hogy a Pentagonban lényegében már biztosra veszik, hogy végül inkább megegyeznek majd és fizetnek neki.

Ha így történik, Elon Musk számítása bevált: az „ingyenes” felajánlással nélkülözhetetlenné tette rendszerét – amelynek vannak más, akár olcsóbb alternatívái –, majd mikor eljött az idő, benyújtotta a számlát.

Hogy azért ne egyetlen személy kénye-kedvétől függjön Ukrajna internetellátása, az ukránok állítólag más lehetőségeket is vizsgálnak. A Pentagon következő katonai csomagjában pedig antennák is vannak, igaz, ezeket csak katonai célra lehet használni.

Míg a Starlink-akció után egyébként még sokan hősként ünnepelték Elon Muskot Ukrajnában, fordult a kocka, mikor a cégvezér hatsoros „béketervében” az egész háborút meg akarta oldani. Ebben azt javasolta, hogy az oroszok által elfoglalt területeken rendezzenek népszavazást az ENSZ felügyelete alatt, a Krímet adják oda Oroszországnak és biztosítsák a vízellátását, Ukrajna pedig kötelezze el magát a semlegesség mellett.

 

Borítókép: Elon Musk milliárdos üzletember, a Tesla Motors amerikai elektromosjármű-gyártó és a SpaceX amerikai űrkutatási magánvállalat vezérigazgatója (balra) és édesanyja, Maye Musk részt vesz Heidi Klum német szupermodell 21. Halloween-partiján New Yorkban 2022. október 31-én (Fotó: MTI/AP/Invision/Evan Agostini)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.