Hatalmas összegeket zsebelt be Boris Johnson a lemondása után

Boris Johnson korábbi brit miniszterelnök jól megszedte magát lemondását követően: több mint egymillió fontot keresett eddig fizetett beszédeiért. Ez ugyanakkor nem új gyakorlat, a vezető politikusok karrierjük csúcsa után gyakran ily módon keresik kenyerüket, így van ez például Lech Walesa volt lengyel elnök, vagy Hillary Clinton korábbi amerikai külügyminiszter esetében is. Johnson ugyanakkor még nem távozna teljesen a politikából: 2024-ben újra indulhat képviselőposztjáért, noha ezért nagy harcot kell vívnia körzetében a Munkáspárt jelöltjével.

2022. 12. 15. 19:11
JOHNSON, Boris; TRUSS, Liz
London, 2022. szeptember 6. A brit kormányfõi tisztségbõl és a kormányzó Konzervatív Párt vezetõi posztjáról távozó Boris Johnson búcsúbeszédet tart a londoni kormányfõi rezidencia elõtt 2022. szeptember 6-án. A kormánypárt az elõzõ napon Liz Truss külügyminisztert választotta meg a megüresedõ pártvezéri és kormányfõi posztra. Johnson július 7-én jelentette be távozását, belpolitikai botrányok következtében. MTI/EPA/Neil Hall Fotó: Neil Hall
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Több mint egymillió fontot (körülbelül 471 millió forint) kapott fizetett beszédeiért Boris Johnson korábbi brit miniszterelnök lemondása óta − számolt be az Euronews. Mivel Johnson képviselőként még mindig tagja a brit törvényhozásnak, így a parlament által megosztott, a törvényhozók vagyonnyilatkozatait tartalmazó dokumentumból kiderül, a volt kormányfő különböző beszédeiért 215–280 ezer font (131 millió forint) körüli juttatást kapott. Johnson pedig nem volt rest, ami a szónoklatainak gyakoriságát illeti.

Miután szeptemberben kiköltözött a Downing Streetről, a volt miniszterelnök többek közt az Egyesült Államokban, Indiában és Portugáliában állt a nagyközönség elé. 

Ezek alapján a brit politikus órabére körülbelül harmincezer font (14 millió forint) volt a lemondását követő időszakban − írta az MTI. 

Johnsont egyébként még miniszterelnöksége alatt többször is támadták párttársai beszédeinek minősége miatt − emlékeztetett az Euronews. 2021-ben a brit ipari konföderáció (CBI) konferenciáján tartott szónoklatában például a világhírű gyermeksorozat, Peppa malac elképzelt világát méltatta − többek közt az „utcák biztonsága miatt” −, valamint a bibliai Mózeshez hasonlította magát, emellett pedig egy autó motorjának hangját is utánozta.  

A beszéd közben Johnson egy hosszú és kínos pillanatra elvesztette a fonalat, sűrű bocsánatkérés közepette lapozgatott papírjai közt. 

Az, hogy vezető politikusok karrierjük csúcsa után fizetett beszédekből keresik kenyerüket, nem új keletű dolog. Év elején például Lech Walesa korábbi lengyel elnök vallott arról, hogy az olyan problémák, mint például az ukrán válság, felértékelték a kelet-európai szakértők véleményét, s a nyugati országokban tartott beszédeiért akár százezer eurót is zsebre rakott. 

Az Associated Press amerikai hírügynökség még 2016-ban világított rá, hogy Hillary Clinton volt külügyminiszter, valamint a demokraták 2016-os elnökjelöltje több millió dollár jutattást kaphatott kormányzati szervek előtt tartott beszédeiért cserébe 2013 és 2015 között. 

Újra ringbe szállhat Johnson?

Noha népszerűségét az elmúlt időszak botrányai jelentősen megtépázták, Boris Johnson még nem tartja befejezettnek politikai karrierjét. A volt kormányfőhöz közel álló források szerint 2024-ben is indulni szeretne a választásokon, igaz, most nem a miniszterelnöki pozíciót célozná meg, „beérné” egy képviselői mandátummal is. Az előrejelzések szerint ugyanakkor nem lesz könnyű dolga Johnsonnak.

A konzervatív politikus az elmúlt években rendre megnyerte a London észak-nyugati részén fekvő választókerületét, azonban a számok jelenleg mást mutatnak.

A Polling Report közvélemény-kutatások adatait összesítő portál szerint amennyiben most tartanák a választásokat, úgy a munkáspárti jelölt a szavazatok 52,3 százalékával nyerné a körzetet, míg Boris Johnson mindössze 36 százalékot kapna.

A helyzet országos szinten sem fényesebb a konzervatívok szempontjából. A Politico brüsszeli hírügynökség folyamatosan frissülő statisztikája szerint a Munkáspárt támogatottsága 47 százalékon áll, ezzel 19 százalékponttal előzik meg a botrányok és lemondások miatt meggyengült ellenfelüket. 

Borítókép: A brit kormányfői tisztségből és a kormányzó Konzervatív Párt vezetői posztjáról távozó Boris Johnson búcsúbeszédet tart a londoni kormányfői rezidencia előtt 2022. szeptember 6-án (Fotó: MTI/EPA/Neil Hall)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.