Migránsok Kamala Harris amerikai alelnök ajtaja előtt

Minden eszközzel fel kívánják hívni az amerikai déli államok Joe Biden elnök figyelmét a migráció okozta válságra. Karácsonykor az alelnök, Kamala Harris otthona elé érkezett hárombusznyi migráns, ezzel is rávilágítva a probléma országos súlyára. A 42-es rendelkezés kivezetése sokak szerint csak tovább fokozná az USA határához érkezők tömegét.

2022. 12. 27. 16:30
null
Ciudad Juárez, 2022. december 22. Migránsok gyülekeznek a Mexikót az Egyesült Államoktól elválasztó határkerítésnél a mexikói oldalon, Ciudad Juáreznél 2022. december 20-án, amikor az amerikai szövetségi Legfelsõbb Bíróság érvényben hagyta az illegális bevándorlók kitoloncolását lehetõvé tevõ egyetlen jogszabályt, az aznap hatályát vesztõ úgynevezett 42-es rendelkezést (Title 42). A jogszabály alapján 2020. márciusa óta mintegy 2,5 millió embert toloncoltak vissza a határon Mexikóba. Az amerikai határvédelem 2021 októbere és 2022 szeptembere között mintegy 2,37 millió illegális határátlépést regisztrált a déli, Mexikóval szomszédos határszakaszon. MTI/AP/Christian Chávez Fotó: Christian Chávez
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Három busszal mintegy 130 migráns érkezett Kamala Harris amerikai alelnök washingtoni otthona elé karácsonykor, arra ösztönözve a Biden-adminisztrációt, hogy fordítson nagyobb figyelmet az illegális bevándorlás problémájára. A déli államok, mint Texas vagy Florida republikánus vezetése hónapok óta indít buszjáratokat olyan északi városokba, mint New York, Chicago, Philadelphia vagy Washington, annak érdekében, hogy az egyébként migrációt ösztönző liberális városvezetők is megértsék az illegális bevándorlók okozta nehézségeket és így változtassanak a hozzáállásukon.

A mostani eset azonban kisebb felháborodást váltott ki, mert mint ahogy arról lapunk is beszámolt, az Egyesült Államokat jelenleg egy bombaciklon sújtja, amely különösen az északi államokban mínusz tíz-húsz Celsius-fokos hőmérsékletet és hatalmas havazást eredményezett, mégis a buszokról leszállt migránsok egyike-másika pólóban és rövidnadrágban érkezett.

A busz – a hírek szerint – egyébként eredetileg New Yorkba tartott volna, ám éppen a zord időjárási körülmények miatt végül Washingtonba szállította utasait. Az amerikai sajtó, a Fehér Ház és migránsokat segítő szervezetek szerint is a texasi kormányzó, Greg Abbott áll a karácsonyi „buszoztatás” mögött.

Abbott gyerekeket hagyott az út szélén karácsonykor, miközben tomboltak a mínuszok és még csak nem is egyeztetett a helyi vagy szövetségi hatóságokkal

– fogalmazott Abdullah Hasan, a Fehér Ház sajtótitkár-helyettese. Hozzátette: ez egy kegyetlen, veszélyes és szégyenletes húzás volt.

A migránsok érkezéséről azonban nemcsak a hírcsatornák, hanem már napokkal korábban a Migráns Szolidaritás Kölcsönös Segítségnyújtási Hálózat (MSMAN) is értesült, amelynek aktivistái már a helyszínen várták a határról érkezőket, akiket átmenetileg egy közeli templomba szállítottak.

A vádakra reagálva Abbott szóvivője, Renae Eze közleményében úgy fogalmazott, hogy a migránsok „maguk szerettek volna Washingtonba utazni, és miután aláírtak egy több nyelven is elérhető önkéntes hozzájárulási nyilatkozatot, amelyben megegyeztek a célállomásról is”, ez lehetővé vált a számukra.

A szóvivő kiemelte: 

azt se feledjük, hogy a szövetségi kormány dolgozta fel az ügyüket és engedte ki őket a határőrizeti fogságból, miután történelmi mértéket öltött a Texas államot és különösen El Paso városát elérő, a Biden-adminisztráció okozta migrációs nyomás, amely miatt rendkívüli állapotot kellett kihirdetni.

 „Amíg Texas mindent megtesz, hogy segítséget nyújtson a határ mentén élő, túlterhelt közösségeknek, addig Joe Biden elnök és alelnöke álszent módon panaszkodnak, ahelyett hogy a munkájukat végeznék és megerősítenék a határvédelmet” – zárta közleményét a szóvivő.

A texasi kormányzó a múlt héten felszólította az elnököt, hogy azonnal szabadítson fel szövetségi forrásokat a határon kialakult helyzet kezelésére. „Éljen az alkotmány adta mandátumával és biztosítsa a déli határ védelmét, mielőtt még többen vesznének oda” – írta Abbott. Texas a Nemzeti Gárda segítségével már megkezdte a határ megerősítését.

Mint ahogy arról lapunk is beszámolt korábban, a múlt héten megszűnt volna az úgynevezett 42-es rendelkezés – amelyet még 2020-ban Donald Trump korábbi republikánus elnök érvényesített –, ám a Legfelsőbb Bíróság ideiglenesen leállította annak visszavonását. 

A törvény közegészségügyi indokokra hivatkozva lehetővé teszi a határőrségnek, hogy az országba érkező, menedékkérelemért folyamodó illegális bevándorlóktól megtagadják a belépést, és visszaküldjék őket Mexikóba. 

A republikánusok többsége és néhány demokrata is ragaszkodik a 42-es rendelkezés fenntartásához, mondván, az ténylegesen képes megfékezni az illegális migrációt a déli határon. A liberálisok többsége azonban azt állítja, hogy a törvény felforgatja a menekültügyi rendszert és azt ki kellene vezetni.

Jelenleg több tízezer migráns várja, hogy eltöröljék a 42-es rendelkezést és így akár illegálisan is beléphessen az Egyesült Államokba, ám a konzervatívok arra figyelmeztetnek, hogy ha ez megtörténik, akkor további milliók kelnek útra Közép- és Dél-Amerikából.

 

Borítókép: Migránsok gyülekeznek a Mexikót az Egyesült Államoktól elválasztó határkerítésnél a mexikói oldalon, Ciudad Juáreznél 2022. december 20-án, amikor az amerikai szövetségi Legfelsőbb Bíróság érvényben hagyta az illegális bevándorlók kitoloncolását lehetővé tevő egyetlen jogszabályt, az aznap hatályát vesztő úgynevezett 42-es rendelkezést (Title 42). A jogszabály alapján 2020. márciusa óta mintegy 2,5 millió embert toloncoltak vissza a határon Mexikóba. Az amerikai határvédelem 2021 októbere és 2022 szeptembere között mintegy 2,37 millió illegális határátlépést regisztrált a déli, Mexikóval szomszédos határszakaszon. (Forrás: MTI/AP/Christian Chávez)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.