Újabb férfit azonosítottak, aki a piszkos háború idején tűnt el Argentínában

DNS-teszt erősítette meg, hogy egy, az 1976–1983 közötti piszkos háború ideje alatt letartóztatott pár elrabolt gyermekét találták meg idén szeptemberben Argentínában – jelentette be az ügyet felgöngyölítő emberi jogi szervezet. A férfi a 131. személy, akinek segítettek megtalálni a biológiai szüleit.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2022. 12. 23. 12:37
Videla, Jorge Rafael
Buenos Aires, 2012. július 6. Jorge Rafael VIDELA volt argentin diktátor perének ítélethirdetésére vár egy Buenos Aires-i bíróságon 2012. július 5-én. Videlát, az 1976-1983 közötti katonai diktatúra elsõ vezetõjét 50 évi, utódját, Reynaldo Binognét 15 évi börtönre ítélték, amiért késõbb megölt politikai foglyok csecsemõit ellopta, és zömmel katonacsaládoknak adta õket örökbefogadásra. A per vádiratában 34 csecsemõ ellopása szerepelt, de eddig több mint 100 ember tudta meg magáról, hogy erõszakkal vették el eredeti szüleitõl. (MTI/EPA/Enrique García Medina) Fotó: Enrique García Medina
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az utóbbi években a világjárvány ellenére is azon munkálkodtunk teljes hitünkben és meggyőződésünkben, hogy megtaláljuk elveszett unokáinkat 

– jelentette ki Estela de Carlotto, a Május téri nagymamák mozgalom elnöke egy sajtótájékoztatón. Felidézte: az elmúlt négy évben több mint kétezren fordultak hozzájuk segítségért, hogy eloszlassák az identitásukkal kapcsolatos kétségeiket. Kifejtette: a most azonosított, anonimitást kérő férfi 2022 szeptemberében egy bírósági eljárást követően egyezett bele a DNS-teszt elvégzésébe, így derült ki, hogy a férfi Lucia Angela Nadin és Aldo Hugo Quevedo eltűnt gyermeke.
Juan Perón 1974-es halálát követően Argentínában az erőszak lett úrrá az utcákon, a hatalomért folyó harcból 1976-ban Jorge Videla tábornok került ki győztesen, aki azonnal betiltotta a politikai pártokat, bevezette a cenzúrát és ellenőrzése alá vonta a szakszervezeteket. Videla uralmát az argentin történelem legsötétebb periódusai között tartják számon, diktatúráját piszkos háborúnak is nevezik, mert ebben az időszakában egyes becslések szerint harmincezer ember tűnt el. Az áldozatokat szörnyű kínzások után, példa nélküli kegyetlenséggel gyilkolták meg.

A most azonosított férfi szülei, Nadin és Quevedo az egyik baloldali kormányellenes fegyveres csoportban vállalt aktív szerepet Buenos Airesben 1977-es letartóztatásukig. Nadin akkor már két-három hónapos terhes volt, amiről szülei nem tudtak. Túlélők beszámolója szerint Nadint a szülés idejére ideiglenesen kiengedték a börtönből 1978 március–áprilisában, de semmilyen feljegyzés nem maradt fenn a két fogolyról, akiket valószínűleg kivégezhettek.  

Nadin családja 2005-ben adott le DNS-mintát a Nemzeti Genetikai Adatbankba, amely lehetővé tette idén a feltételezett gyermek és a szülők vérségi kapcsolatának ellenőrzését.
Korábban 2019 júliusában azonosítottak jogvédő csoportok egy, a diktatúra ideje alatt a családjától elszakított férfit, Javier Matias Darroux Mijalchukist, szülei holléte azonban – mint a legtöbb politikai fogoly esetében – mind a mai napig ismeretlen.
Az 1976–1983 közötti véres diktatúra ideje alatt egyes becslések szerint a katonaság akár ötszáznál is több gyermeket rabolhatott el a szüleitől Argentínában. A Május téri nagymamák – akik 1977-ben gyűltek össze mint Május téri anyák Buenos Aires főterén, a Plaza de Mayo közepén, hogy tiltakozzanak a diktatúra ellen – fő célkitűzése ezért a katonai junta idején eltűnt, elrabolt rokonok, gyermekek és unokák felkutatása. A nagymamákat eddig ötször jelölték a Nobel-békedíjra. 

Ez egy csendes, türelmes és szeretetteljes munka, de hosszú út áll még előttünk, és sajnos az idő nem áll meg. Az elmúlt években jó néhány bajtársunktól kellett elbúcsúzni anélkül, hogy valaha is magukhoz ölelhették volna fiaikat és lányaikat

 – mondta Estela de Carlotto, a mozgalom vezetője.

Borítókép: Jorge Videla volt argentin diktátor (Fotó: MTI/EPA/Enrique García Medina)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.