Értékes információi lehetnek a Norvégiába menekült orosz zsoldosnak

Az orosz Andrej Medvegyevet még január 13-án tartóztatták le norvég határőrök, amikor éjjel a befagyott Paszvikelva határfolyón kelt át Norvégiába. Medvegyev a hírhedt – Kremlhez köthető – zsoldoshadsereg, a Wagner-csoport katonája volt, ám amikor négy hónap „szolgálat” után ott kívánta hagyni a szervezetet, az nem engedte és egyoldalúan meghosszabbította a szerződését. Medvegyev először Oroszországban rejtőzött el, majd Norvégiában kért menedékkérelmet, amelyet várhatóan megkap majd.

Magyar Nemzet
2023. 01. 22. 7:24
null
Visitors wearing military camouflage stand at the entrance of the 'PMC Wagner Centre', associated with the founder of the Wagner private military group (PMC) Yevgeny Prigozhin, during the official opening of the office block on the National Unity Day, in Saint Petersburg, on November 4, 2022. (Photo by Olga MALTSEVA / AFP) Fotó: AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Megkezdte Andrej Medvegyev kihallgatását a norvég országos bűnügyi nyomozó szolgálat (Kripos), amely a várakozások szerint még jó pár napig eltart majd. Noha az elhangzott információk bizalmasak, a kihallgatás alapvetően Medvegyev Wagner-csoportnál eltöltött idejére és az ott betöltött szerepére fókuszál” – idézte a Dagbladet, Norvégia legnagyobb újságja Brynjulf Risnest, Andrej Medvegyev ügyvédjét.

A 26 éves orosz férfit még január 13-án tartóztatták le norvég határőrök, miután éjjel átkelt a befagyott Paszvikelva határfolyón Norvégiába. Medvegyev a hírhedt – Kremlhez köthető – zsoldoshadsereg, a Wagner-csoport katonája volt, ám amikor négy hónap „szolgálat” után ott kívánta hagyni a szervezetet, az nem engedte, és egyoldalúan meghosszabbította a szerződését. Medvegyev először Oroszországban rejtőzött el, majd Norvégiában kért menedékkérelmet, mondván a csoport leszámol a dezertőrökkel.

Medvegyev felbukkanása nehéz helyzetbe hozta a norvég hatóságokat, ugyanis az exkatona Bahmutnál is harcolhatott, és egy 5-10 főből álló csapatot vezetett, feladatuk mintegy 25-30 katona logisztikai támogatása volt; ugyanakkor Oslo hasznára is lehet, hiszen kulcsfontosságú információkat adhat át a Wagner-csoportról.

„Medvegyevet jelenleg tanúként kezelik, fáradt, de hajlandó együttműködni a hatóságokkal” – mondta az ügyvédje. Hozzátette: maga is elismerte, hogy a Wagner-csoportnál szolgált, így a Kripos számára értékes lehet. A Kripos tartozik felelősséggel a háborús bűnök kivizsgálásáért Norvégiában, így a szervezet részt vesz az ukrajnai háborús bűnök nemzetközi nyomozásában is, a Nemzetközi Büntetőbíróságnál.

Vélhetően elkövetett háborús bűnei ellenére a norvég hatóságok nem fogják kiutasítani Medvegyevet, mert akkor a zsoldos szervezet nagy eséllyel megölné őt, így várhatóan jóváhagyják majd a menedékjogi kérelmét.

Medvegyev állítása szerint azért hagyta ott a zsoldoscsoportot, mert „nem azt kapta, amire számított”. Hozzátette: a szervezet arra kényszeríti a tagjait, hogy ukránokat öljenek, mert ha nem, akkor őket ölik meg.

Egyesek szerint ugyanakkor az ilyen állításokkal a saját szerepét igyekszik kisebbíteni. Az orosz exkatona ugyanis saját bevallása szerint 2014-ben már harcolt a Donbaszban, majd lopás miatt börtönbe került. Onnan pedig – vélhetően – a Wagner-csoport „emelte ki” – mint ismert az orosz–ukrán háború kitörése után a zsoldossereg az orosz börtönökből kezdett el új tagokat toborozni.

Medvegyev kihallgatását megelőzően, pénteken a Fehér Ház közlése szerint az amerikai pénzügyminisztérium nemzetközi bűnszervezetté minősíti a Wagner-csoportot, amellyel – és annak támogatóival – szemben napokon belül szankciókat fog kiszabni. A Wagner-csoportot ezzel Washington az olasz maffiával, a japán és az orosz bűnszervezetekkel helyezte azonos megítélés alá.

Nyilvánvalóvá vált az a transzkontinentális fenyegetés, amelyet Wagner jelent, ideértve a súlyos bűnözői tevékenységét

 – fogalmazott John Kirby, a Nemzetbiztonsági Tanács stratégiai kommunikációért felelős koordinátora.

Kirby szerint Ukrajnában mintegy ötvenezer Wagner-katona harcol, akiknek nyolcvan százalékát börtönökből toborozták.

Borítókép: A Wagner-csoport orosz zsoldosszervezet központja Szentpéterváron (Fotó: Olga Maltseva/AFP)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.