Három év elszigeteltség után kitárta a kapuit Kína

Véget ért Kínában a zéró-Covid politika karanténkötelezettsége, amely megnehezítette az ázsiai országba történő beutazást, noha a magas koronavírus-fertőzöttség miatt Észak-Amerikában, Ázsia és Európa több országában sem ajánlják a Kínába való utazást. A WHO mindemellett új variánsok felbukkanásától tart, szakértők pedig koronavírusban elhunytak millióit jósolja Kínában.

2023. 01. 09. 20:25
null
Hongkong, 2023. január 8. Utasok várnak a hongkongi bevándorlási hivatal nyitására a hongkongi Lok Ma Chau pályaudvaron 2023. január 8-án. A mai naptól a hatóságok feloldották az utazási tilalmat a két terület között, így több tízezer ember utazott át Hongkongból a szárazföldi Kínába. Jelenleg naponta 50 ezren utazhatnak be Kínába Hongkongból, a belépés elõtt interneten kell regisztrálni. A hároméves lezárás után hatalmas tömegek akarnak végre újra utazni: eddig már 410 ezer hongkongi jelentkezett az erre kijelölt honlapon. A másik irányba is lehetõvé vált az utazás, vasárnap korlátozott számban, összesen 6600-an léphettek be Hongkongba a szárazföldi Kína területérõl. A beutazás feltétele volt egy 48 órán belül készült negatív koronavírusteszt. MTI/EPA/Jerome Favre Fotó: Jerome Favre
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Megkezdődött-e az újranyitás? Igen. De vissza is tért minden a normális kerékvágásba? Aligha – fogalmazott John Liu, a Bloomberg hírügynökség munkatársa a pekingi repülőtéren, miután a távol-keleti ország immáron B kategóriájú – a korábbi A osztályúról, amely a pestissel és a kolerával azonos szintű – betegségnek minősítette a koronavírust, ezzel feloldva a szigorú zéró-Covid politika utazási korlátozását is.

Vasárnaptól kezdődően Peking feloldotta a karanténkötelezettséget a beutazókkal szemben, megszűnt a kötelező reptéri tesztelés, valamint eltűntek a fehér kezeslábasba öltözött egészségügyi dolgozók is – az országba belépőknek egy negatív PCR-tesztet még fel kell mutatniuk. 

Noha a befektetők örültek a hatalmas kínai gazdaság újranyitásának, amelytől a globális gazdaság erősödését is várják, a nyitás egyúttal a koronavírus megerősödését is hozhatja.

A feloldást követően ugyan Hongkongból és néhány ázsiai országból szinte özönlöttek az emberek Kínába, akik a határellenőrző pontokon készített képekkel örökíttették meg a jeles alkalmat, Dél-Koreából, Japánból, Európából és Észak-Amerikából elmaradtak a Kínába érkező tömegek. Ez részben a még mindig magas repülőjegyárak, részben pedig a lazítást elrendelő Peking elleni szigorítások miatt alakult így. Az említett térségek – többek között – a „transzparencia hiányára” hivatkozva tesztelési kötelezettséget írtak elő a Kínából érkezőkkel szemben, míg például Németországban, Belgiumban és Luxemburgban arra kérték a lakosokat, hogy halasszák el a „nem halaszthatatlan” kínai útjukat.

A zéró-Covid politika elengedése miatt megnőttek az esetszámok és a halálozások az ázsiai országban. Noha a hivatalos statisztikák szerint továbbra is mintegy tízezer új fertőzöttet igazolnak naponta, a valóság ennél jóval kiábrándítóbb lehet.

Az egyik legnagyobb, százmilliós lakosú provinciában, Henanban az egészségügyi vezető kilencvenszázalékos megbetegedési arányról számolt be, becslések szerint pedig országszerte már háromszázmilliónál is többen fertőződtek meg. Amíg a hivatalos adatok szerint az elhunytak száma 5242, nemzetközi intézetek naponta mintegy tízezerre becsülik azt.

Peking „elfogadhatatlannak és politikailag motiváltnak” nevezte a vádakat és az intézkedéseket. Hétfői sajtótájékoztatóján Wang Wenbin, a kínai külügyminisztérium szóvivője válaszul pedig éppen az Egyesült Államokat sürgette a nagyobb átláthatóságra és a járványügyi információk Egészségügyi Világszervezettel (WHO) történő gyors megosztására, hiszen a tengerentúlon éppen az új, gyorsan terjedő koronavírus-variáns, a Kraken (XBB.1.5) a megbetegedések már több mint negyven százalékáért felelős.

A vírus „elengedésével” a WHO a Kraken vagy más variánsok felbukkanásától tart Kínában is, miközben nemzetközi szakértők több mint egymillió kínai koronavírusban elhunytra számítanak az idén, az idősek magas száma és körükben az emlékeztető oltás alacsony aránya miatt – a nyolcvan évnél idősebbek esetében ez negyven százalék.

Ráadásul fokozhatja a megbetegedéseket a közelgő ünnep, a kínai holdújév is. 

A kínai közlekedésügyi miniszter több mint kétmilliárd utasra számít a következő negyven napban, míg a külföldi utasfoglalások mértéke az ötszöröse a tavalyinak.

 A kínai holdújév idén január 22-ére esik, amikor sokan a vidéki – gyakran idős – rokonaikat látogatják meg.

 

Borítókép: Utasok várnak a hongkongi bevándorlási hivatal nyitására a hongkongi Lok Ma Chau pályaudvaron 2023. január 8-án. A mai naptól a hatóságok feloldották az utazási tilalmat a két terület között, így több tízezer ember utazott át Hongkongból a szárazföldi Kínába. Jelenleg naponta 50 ezren utazhatnak be Kínába Hongkongból, a belépés előtt interneten kell regisztrálni. A hároméves lezárás után hatalmas tömegek akarnak végre újra utazni: eddig már 410 ezer hongkongi jelentkezett az erre kijelölt honlapon. A másik irányba is lehetővé vált az utazás, vasárnap korlátozott számban, összesen 6600-an léphettek be Hongkongba a szárazföldi Kína területéről. A beutazás feltétele volt egy 48 órán belül készült negatív koronavírusteszt. (Forrás: MTI/EPA/Jerome Favre)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.