Nem csitul a spanyol jogállamiság körüli vita

„Ahogyan az EP a jogállamiság kérdését tárgyalja, az nem kiegyensúlyozott” – fogalmazott Győri Enikő fideszes EP-képviselő.

Magyar Nemzet
2023. 01. 30. 11:06
SÁNCHEZ, Pedro
Brüsszel, 2022. december 14. Pedro Sánchez spanyol miniszterelnök újságírói kérdést hallgat, amint megérkezik az EU-tagállamok és a Délkelet-ázsiai Nemzetek Szövetségét (ASEAN) alkotó országok csúcstalálkozójára Brüsszelben 2022. december 14-én. Az egynapos találkozót a két szervezet nemzetközi kapcsolatainak 45. évfordulója alkalmából tartják. MTI/EPA/Stephanie Lecocq Fotó: Stephanie Lecocq
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A spanyol sajtó is felkapta Győri Enikő fideszes Európai Parlamenti képviselő spanyol jogállamisággal kapcsolatos felszólalását és az Európai Unióban tapasztalható kettős mérce újbóli megnyilvánulását – szúrta ki a Mandiner. Mások mellett az El Debate spanyol nyelvű lap idézi Győri Enikő egy korábbi EP-felszólalását, amelyben kifejti:

Több szocialista képviselő korrupciós botránya volt szükséges ahhoz, hogy itt is megvitathassuk mindazt, ami Spanyolországban történik. A Sánchez-kormány alkotmányellenes és szélsőbaloldali pártokkal kötött megállapodásnak köszönhetően működik. Programjuk pedig a jogállamiság és a szabadságjogok felszámolásából, a magánéletbe való beavatkozásból és a spanyolok mindennapi biztonságának veszélyeztetéséből áll.

A spanyol jogállamiság kapcsán az EP-ben és a spanyol közbeszédben is az intézmények átpolitizáltsága, a korrupció, a hatalmi visszaélésekkel szembeni polgári védelem hiánya és az alkotmányos válság törvényellenesnek tartott megoldása került a vita középpontjában. Utóbbi kapcsán, mint ahogy arról lapunk is beszámolt korábban, a Pedro Sánchez vezette szocialista kormány megelégelte az ellenzéki vétót, ezért előkészítette a terepet ahhoz, hogy az alkotmánybíróságba mielőbb saját embereit ültesse.

Mindehhez egy olyan törvényjavaslatot szavazott meg a spanyol parlament kormányoldala, amely értelmében a Legfőbb Igazságszolgáltatási Tanács háromötödös többség helyett egyszerű többséggel választhat alkotmánybírót – a tanács felel az alkotmánybírósági tagok egy részének kinevezéséért.

Győri Enikő szerint Spanyolországban az igazságszolgáltatás függetlensége már régen nem biztosított.

– Bűnözők szabadlábra kerülnek, az elvtársakat pedig magas pozíciókhoz juttatják az igazságszolgáltatásban. A saját álláspontjukat akár a játékszabályok megváltoztatása árán is érvényre akarják juttatni – idézték spanyol lapok a magyar EP-képviselőt.

Győri Enikő úgy folytatta: bírákat börtönnel fenyegetnek esetleges döntéseik miatt. Mégis veszik a bátorságot bírálni a magyar jogállamiságot? – tette fel a költői kérdést, hozzátéve, hogy hazánkban a törvények ezt nem tennék lehetővé.

– Az uniós helyreállítási forrásokat átláthatatlanul használja fel a spanyol kormány, mindeközben zsarolják a bizottságot, hogy tartsa vissza a Magyarországnak járó pénzeket. Biztos úr, mikor fog fellépni a spanyol kormány ellen? Vagy csak az olyan konzervatív kormányok kerülnek a célkeresztjébe, amelyek a szabadság és a család értékeit képviselik? – zárta felszólalását Győri Enikő.

Véget kell vetni a kettős mércének, véget kell vetni a jogállamiság fogalmával való cinikus visszaélésnek

– fogalmazott korábban Hidvéghi Balázs fideszes EP-képviselő. Mint kiemelte: a kettős mérce alkalmazása tévút, ami tönkreteszi az európai egységet.

Hidvéghi Balázs emlékeztetett: a spanyol igazságügyi miniszter szerint teljesen rendben van, ha egy politikust neveznek ki az alkotmánybíróság tagjává – miután a spanyol szocialista kormány alkotmánybíróvá nevezte ki a korábbi igazságügyi miniszterét, egy szocialista politikust.

Kiemelte: az uniós parlament nem követel eljárást Spanyolország ellen, sőt, ez idáig vitatkozni sem lehetett a jogállamiság spanyolországi helyzetéről, azt ugyanis a spanyol baloldali EP-képviselők megakadályozták.

Szerinte „politikailag motivált, kettős mércén alapuló boszorkányüldözés zajlik az EU-ban” és az Európai Bizottság sem kívánja visszatartani az uniós források kifizetését, ahogy azt megteszi Magyarország vagy Lengyelország esetében. 

Ahogyan az EP a jogállamiság kérdését tárgyalja, az nem kiegyensúlyozott. 

– húzta alá.

– Azt szeretnénk, hogy az Európai Bizottság egyenlő mércével mérjen, és azt, hogy az uniós forrásokat Spanyolország megkapja, noha kevéssé tudható, hogy az ország kormánya mire használja azokat

– tette hozzá Győri Enikő.

Borítókép: Pedro Sánchez spanyol miniszterelnök újságírói kérdést hallgat, amint megérkezik az EU-tagállamok és a Délkelet-ázsiai Nemzetek Szövetségét (ASEAN) alkotó országok csúcstalálkozójára Brüsszelben 2022. december 14-én (Forrás: MTI/EPA/Stephanie Lecocq)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.