időjárás 27°C Vencel 2023. szeptember 28.
logo

Tartósan velünk marad a koronavírus

Magyar Nemzet
Forrás: MTI
2023.01.30. 13:52 2023.01.30. 15:43
Tartósan velünk marad a koronavírus

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) hétfőn bejelentette, hogy a koronavírus-járvány továbbra is nemzetközi egészségügyi vészhelyzetnek minősül.

A pandémia jelenleg vélhetően átmeneti szakaszban van – közölte a WHO. A szervezet szerint a járvány terjedését korlátozó folyamatos intézkedésekre van szükség, hogy elkerüljük a további negatív hatásokat.

 

A koronavírus elleni vakcinák és kezelések jelentősen megváltoztatták a világjárványt, és remélhetőleg már idén feloldható lesz a globális egészségügyi vészhelyzet, különösen, ha sikerül javítani az oltóanyagok és gyógyszerek elérhetőségét világszerte 

– jelentette ki Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz, a WHO főigazgatója. Elmondta ugyanakkor, hogy a járványhelyzet javulása ellenére az elmúlt nyolc héten nagyjából 170 ezer ember halt meg koronavírus-betegségben.

Sok ország egészségügyi szakemberei annak ellenére sem követik nyomon olyan szigorúan a vírus fejlődését, hogy számos egészségügyi létesítményük jelentősen túlterhelt

– mutatott rá a főigazgató.

Az egészségügyi vészhelyzetének fenntartásáról szóló WHO-döntés szakértőkből álló tanácsadói testület ajánlásán alapul, amely szerint a világjárvány elért egy átmeneti szakaszt, de továbbra is súlyos egészségügyi fenyegetésként kell kezelni. A testület meggyőződése, hogy lassan halad az oltások beadása világszerte. Szerintük különösen aggasztó, hogy a szegényebb országokban alacsony az átoltottság.

A testület arra szólította fel az érintett országokat, hogy a vírus nyomon követésére és ellenőrzésére, valamint a fertőzések megelőzésére hozzanak létre hosszú távú biztonsági tervet.

Kutatók szerint nem sok kétség fér hozzá, hogy a vírus emberekben és állatokban egyaránt tartósan jelen marad.

Amikor a WHO 2020. január 30-án először hirdetett egészségügyi vészhelyzetet, húsz országban nagyjából száz ismert koronavírus-fertőzött volt a világon, amelyek egyikéből sem – Kína kivételével – jelentettek halálesetet. Azóta mintegy 665 millió fertőzést és több mint 6,7 millió halálesetet jelentettek világszerte a WHO szerint. Azt is elmondták, hogy a be nem jelentett esetek száma valószínűleg ennél sokkal magasabb.

Borítókép: védőmaszkos nő Peking belvárosában 2023. január 30-án (Fotó: MTI/EPA/Mark R. Cristino)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.