Egy másfél éves kisgyermeket és a nagypapát is felhozták a romok alól a magyar mentők

Törökországban egyre több magyar dolgozik az áldozatok kimenekítésén a földrengés sújtotta Hatay tartományban.

Magyar Nemzet
2023. 02. 08. 13:17
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Sikeresen kiemeltünk a romok alól egy másfél éves kisgyermeket és a nagypapáját. Most a 15 éves Ali életéért küzdünk – számolt be a Facebook-oldalán a Pest Megyei Kutató-Mentő Szolgálat.  

A törökországi mentésben részt vevő magyar mentőalakulat megköszönte a Külgazdasági és Külügyminisztérium Hungary Helps program koordinációs főosztályának, a nagykövetségnek, illetve a Turkish Airlinesnak a segítséget. 

 

A Pest Megyei Kutató-Mentő Szolgálat a bejegyzésében megemlítette, hogy ezúttal civilként, saját színeikben vannak jelen a helyszínen.

Ahogy arról korábban beszámoltunk, eddig 16 személyt szabadítottak ki a romok alól a magyar mentőalakulatok Törökországban. Szijjártó Péter a Facebook-oldalán bejelentette: hamarosan bővül a mentésben részt vevő magyar kontingens, amely a hétfői, 7,8-es erősségű földrengés után utazott Hatay tartományba.

 A külgazdasági és külügyminiszter arról is tájékoztatott, hogy jól vannak a Fradi és a Kisvárda utánpótlás-focistái, valamint az a 18 magyar is, akik a katasztrófa sújtotta területen tartózkodnak.

Miért volt ennyire halálos a török földrengés?

A kelet-anatóliai törésrendszerhez tartozó Törökország éppen az eurázsiai, az arábiai és az afrikai blokk találkozásánál fekszik. Az országot az utóbbi „húzza” nyugat felé. A mozgásból felszabaduló energia pedig földrengéseket okoz. Joggal merül fel a kérdés: ha Törökországban már voltak földrengések, és tudni lehet azt is, hogy a jövőben is lesznek, akkor mégis milyen összefüggések vezettek a hétfői földrengés katasztrófájához és az áldozatok magas számához?

Tóth László azt is hangsúlyozta, hogy a tektonikai lemezek mozgása természetes folyamat, amely „több tíz millió éve zajlik, és a következő egymillió évben is zajlani fog”. Hozzátette: azt nagy pontossággal meg lehet határozni, hogy hol lesznek földrengések, de azt, hogy mikor, sajnos nem.

Borítókép: Illusztráció (Forrás: Pest Megyei Kutató-Mentő Szolgálat)

 

 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.