Most egy Dél-Korea légterében észlelt léggömb borzolja a politikai kedélyeket

Nem jelentett fenyegetést.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2023. 02. 06. 15:56
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Dél-Korea légterébe hatolt a hétvégén egy észak-koreai léggömb, amely Szöul hétfői bejelentése szerint rövid ideig Dél-Korea felett lebegett, és nem jelentett fenyegetést.

A dél-koreai védelmi tárca azt közölte, a léggömb csupán néhány órán át tartózkodott az ország légterében.

A Yonhap dél-koreai hírügynökség egy névtelenséget kérő tisztségviselőre hivatkozva azt jelentette, hogy vélhetően meteorológiai léggömbről van szó.

Ismert és lapunk is beszámolt róla, hogy kínai kémléggömbnek minősítették magas rangú amerikai politikusok egy, az amerikai légtérben észlelt, magasan repülő megfigyelő léggömböt február 3-án. Tisztségviselők szerint a megfigyelő ballon „több érzékeny terület” fölött is áthaladhat, észlelték ugyanis a Montana állambeli Billings városa fölött, amely mintegy 285 kilométerre fekszik az amerikai légierő Malstrom bázisától. Az amerikai haderő szombaton megsemmisítette, a kínai kormány azonban csupán eltévedt meteorológiai eszközről beszél.

Szöul és Phenjan között régóta ismét feszült a viszony: Észak-Korea tavaly rekordszámú ballisztikus- és cirkálórakéta-tesztet hajtott végre, gyakran egyszerre több rakéta indításával, így az elindított rakéták száma meghaladta a hetvenet.

Ahogyan arról korábban a Magyar Nemzet is beszámolt: Szöul szerint Phenjan nukleáris fenyegetést jelent. A dél-koreai elnök, Jun Szok Jol korábban úgy nyilatkozott, Észak-Korea semmit nem nyerne nukleáris fegyverekkel, mindazonáltal Szöul megerősíti a védelmét. Arról is beszélt, hogy hazája igyekszik mélyíteni a biztonsági együttműködést az Egyesült Államokkal és Japánnal, továbbá hogy Észak-Korea következetesen fejleszti fegyverarzenálját, s így nukleáris fenyegetést jelent nemcsak Dél-Koreára, hanem az egész világra nézve. Phenjan ugyanakkor élesen bírálta a tavaly ősszel tartott amerikai–dél-koreai közös hadgyakorlatokat, amelyek a kommunista rezsim szerint aláássák a térség stabilitását. 

Ismert, hogy az észak-koreai rakétaprogramról, Phenjan nukleáris programjáról, Kína térségbeli befolyásáról, valamint az ukrajnai háború Ázsiára gyakorolt hatásairól is egyeztetett Jens Stoltenberg NATO-főtitkár és Pak Dzsin dél-koreai külügyminiszter Szöulban január végén. Dél-Koreában a NATO megnyitotta az első diplomáciai képviseletét is – írta meg a Magyar Nemzet. 

December 26-án öt észak-koreai drón hatolt Dél-Korea légterébe. A dél-koreai hadsereg nem tudta megsemmisíteni a repülő eszközöket, amelyek a rövid közjáték után visszatértek indítási helyükre.

Borítókép: Illusztráció – A Montana állambeli Billings városa felett fotózták le a feltételezett kínai kémléggömböt 2023. február 1-jén (Fotó: AFP/Chase Doak)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.