Roger Köppel: Aki a békét pártolja, azt rögtön támadják

Elkezdünk ellenségképekben gondolkodni, és aki a békét pártolja, azt rögtön támadják. A szabad véleménynyilvánítás került veszélybe – fejtette ki véleményét Roger Köppel svájci parlamenti képviselő, a Weltwoche hetilap főszerkesztője és tulajdonosa, aki a Mathias Corvinus Collegium meghívására érkezett Budapestre.

2023. 02. 24. 16:00
null
Fotó: Gyurkovits Tamas
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Orbán Viktor Európa Churchillje

– Svájc az egyik legrégebbi és leggazdagabb hagyományokkal rendelkező európai demokráciaként nyűgöz le minket. Egyedülálló demokráciája és semlegessége, amelyet fontos megvédeni, egy európai példaképpé tette az országot – fogalmazott Szalai Zoltán, a Mathias Corvinus Collegium (MCC) főigazgatója csütörtöki kerekasztal-beszélgetésükön, amelynek vendége Roger Köppel svájci parlamenti képviselő, a Weltwoche hetilap főszerkesztője és tulajdonosa volt.

– Svájccal együtt egy erős közép-európai motor szeretnénk lenni, így szükség van arra, hogy ápoljuk és fejlesszük a barátságot – tette hozzá a főigazgató a Háború Európában – Merre tart a kontinens? című rendezvényen. A kerekasztal-beszélgetést elindítva Szalai Zoltán kitért rá, 

Roger Köppel nemrég úgy fogalmazott: Orbán Viktor miniszterelnök Európa modern kori Churchillje, és Svájcnak is egy ilyen vezetőre van szüksége. 

– Mivel a Magyarországról szóló beszámolók az újságokban nem spórolnak a bírálatokkal, feladatomnak tartom, hogy néhány másféle megközelítést is felvillantsak – hangsúlyozta a neves svájci újságíró, aki gyakran mutatja be a magyar álláspontot a német ajkúaknak. Hozzáfűzte, Magyarországot a legkülönlegesebb európai államnak tartja annak az összetett történelemnek a tükrében, amellyel rendelkezik, és amely Svájcot megkímélte.

Háborús hangulat alakult ki

Roger Köppel ezután részletesen kifejtette, miért viszonyul kritikusan az Ukrajnát körülvevő jelenlegi világpolitikai helyzethez. – Korunk tragédiája, hogy egy olyan korszakban élünk, amelyet én úgy szoktam nevezni, a barlanglakók visszatérése – fogalmazott Roger Köppel. Kifejtette, sok olyan politikus és meghatározó erő van a médiában is, akik a nemzetközi együttműködést meg akarják állítani, meg akarják akadályozni.

– Ne vásároljatok a kínaiaktól, ne dolgozzatok a kínaiakkal és az oroszokkal – ez utóbbiakkal még beszélni sem szabad – sorolta, hozzátéve, hogy Európa fel akarja számolni az együttműködést, amelyet a földrészünk keleti felével kiépített. Ügyelnünk kell arra, hogy az egyre inkább háborús hangulatban, amit a bolygónk nyugati felében tapasztalunk, ne húzódjunk vissza a barlangjainkba, a saját földünkre – vélte.

Az az elképzelés, hogy a békés egymás mellett élésért szálljunk síkra, nem tesz minket egy háborús fél szimpatizánsává

– hangsúlyozta. Roger Köppel ezzel kapcsolatban azt is elmondta, Magyarországot békepárti álláspontja miatt gyakran bélyegzik meg árulóként az orosz–ukrán konfliktussal összefüggésben.

 Boris Kálnoky, a Mathias Corvinus Collegium (MCC) médiaiskolájának vezetője és Roger Köpper svájci parlamenti képviselő Fotó: Gyurkovits Tamas

Veszélyben a szabad véleménynyilvánítás

Elmagyarázta, hogy az egy éve kirobbant háború sokkhatást okozott, borzasztóan felkavarta az embereket, hiszen egy atomhatalom bevonult egy másik országba, ami az emberekből heves érzelmeket váltott ki, felháborította őket. – A megtámadott felet kedveljük, ez az első érzelmi reakciónk. Ez ellen semmilyen kifogást nem is emelhetek, viszont azok az emberek, akik egy társadalomban vezető pozíciót szeretnének elfoglalni, akár a médiában, akár a politikában, ők nem csupán az érzelmeikre kell hogy hagyatkozzanak, meg kell érteniük az alapvetéseket, a történelmi körülményeket. Az egyoldalú párbeszéddel nem alakulhat ki érdemi eredmény – következtetett.

Ha egy társadalmon belül meg akarják tiltani az embereknek, hogy nemkívánatos véleményt fejtsenek ki, nekünk, polgároknak van feladatunk, mi vagyunk a demokrácia, a szabad véleménynyilvánítás őrzői

– emelte ki a Weltwoche főszerkesztője. Véleménye szerint ugyanis azt tapasztaljuk, hogy Nyugat-Európában a rendkívül érzelemdús szemlélet révén a fontos értékeket elfelejtjük, amelyek állítólag civilizációnk sarokkövei. – Az összes oroszt megbélyegezzük, csak azért, mert orosz. Innentől kezdve egy orosz is ellenség? Elkezdünk ellenségképekben gondolkodni, és aki a békét pártolja, azt rögtön támadják. A szabad véleménynyilvánítás került veszélybe – hangsúlyozta. 

– Aggódom, hogy afelé tartunk, hogy adott esetben egy gigászi háborúba fogunk belebotorkálni. Ez az egész időszak az első világháborút megelőző időszakra emlékeztet – jelentette ki Roger Köppel.

 

Borítókép: Roger Köpper svájci parlamenti képviselő, a Weltwoche hetilap főszerkesztője és tulajdonosa a Mathias Corvinus Collegium (MCC) rendezvényén 2023. február 23-án (Fotó: Gyurkovits Tamás, MCC)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.