Nukleáris armageddonra figyelmeztet Oroszország amerikai nagykövete

Anatolij Antonov szerint rendkívül mérgező lehet a szegényített uránnal töltött lőszerek használata, ugyanis azokból olyan radioaktív por csapódik ki, amelyek rákot is okozhatnak.

MAGYAR NEMZET
Forrás: Mandiner2023. 03. 24. 10:54
null
Herszon, 2022. november 9. Ukrán katonák egy 203 milliméteres Pion önjáró löveggel támadják az orosz állásokat a dél-ukrajnai Herszon térségében 2022. november 9-én. MTI/EPA/Sztaniszlav Kozliuk Fotó: Sztaniszlav Kozliuk
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Oroszország amerikai nagykövete úgy fogalmazott, hogy a szegényített uránnal töltött lőszerek Ukrajnába szállításával a nyugati országok egy nukleáris armageddon felé terelik a világot – írja a RIA Novosztyi cikke alapján a Mandiner.

Anatolij Antonov felidézte, hogy folyamatosan halálos fegyverek érkeznek Ukrajnába, amelyek civileket, lakóövezeteket, iskolákat, kórházakat és óvodákat pusztítanak.

Kiemelte, hogy

a „felvilágosult” Nyugat, élén Washingtonnal, úgy döntött, az emberiséget veszélyes vonalra tereli.

A diplomata emellett a szegényített uránnal töltött lőszerek veszélyére is felhívta a figyelmet. Anatolij Antonov szerint a lőszerek használata során radioaktív por csapódik ki, amely rendkívül mérgező, és rákot okozhat.

A brit védelmi minisztérium cáfolta, hogy nukleáris fegyver lenne az uránmagos lövedék

Ahogy a Magyar Nemzet korábban megírta, a brit védelmi minisztérium közleménye szerint a szegényített urániumtartalmú páncéltörő lövedékeknek semmi közük a nukleáris fegyverekhez.

Nagy-Britannia az Ukrajnának szánt tizennégy Challenger 2 harckocsival együtt olyan lőszereket is átad, amelyek szegényített urániumot tartalmaznak. Az államtitkár szerint ezek az eszközök nagyon hatékonyan használhatók a korszerű harckocsik és páncélozott járművek ellen.

Vlagyimir Putyin orosz elnök kedden, Hszi Csin-ping kínai elnökkel tartott moszkvai tárgyalásai után a londoni bejelentésre utalva azt mondta, hogy Oroszország kénytelen lesz reagálni, „ha a kollektív Nyugat nukleáris összetevőt tartalmazó fegyvereket vetne be”.

Putyin szavaira reagálva a brit védelmi minisztérium kedd esti nyilatkozatában leszögezte: a szegényített uránium a páncéltörő eszközök „szabványos összetevője, és semmi köze a nukleáris fegyverekhez”.

Hogyan működnek a szegényített uránmagos lövedékek? 

A brit hadsereg évtizedek óta használ szegényített urániumot páncéltörő lövedékeiben.

A BBC brit közszolgálati médiatársaság által idézett szakértők szerint a szegényített uránium rendkívül nagy tömegű anyag, 1,7-szer sűrűbb, mint az ólom, és így lehetővé teszi, hogy a lövedékek áthatoljanak a harcjárművek páncélzatán, sőt még az acélon is.

Az amerikai védelmi minisztérium szóvivője kedd este a BBC beszámolója szerint közölte, hogy az Egyesült Államok nem küld Ukrajnának semmiféle olyan muníciót, amely szegényített urániumot tartalmaz.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: MTI/EPA/Sztaniszlav Kozliuk)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.