A magyar civiltörvényt másolná Brüsszel

A magyar civiltörvényhez hasonló jogszabályt készít elő az EU a külföldi befolyásgyakorlás megakadályozására, amellyel például a nem kormányzati szervezeteket, az NGO-kat is arra köteleznék, hogy hozzák nyilvánosságra, hogy honnan, mennyi pénzt kaptak. Bár az új tervezetet a Politico az unió integritásának a védelmére tett kísérletként értelmezi, a magyar törvényalkotást a brüsszeli lap mellett az egész fősodratú nyugati sajtó támadta.

Munkatársunktól
2023. 04. 28. 11:23
VON DER LEYEN, Ursula
Brüsszel, 2023. április 26. Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság (EB) elnöke az uniós testület heti rendes ülésének kezdetén Brüsszelben 2023. április 26-án. MTI/EPA/Olivier Hoslet Fotó: Olivier Hoslet
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Európai Unió egy olyan törvénytervezeten dolgozik, amely arra kötelezné a nem kormányzati szervezeteket (NGO), konzultációs cégeket és oktatási intézményeket, hogy tüntessék fel az EU-n kívülről származó bevételeiket, hogy honnan, mennyi pénzt kaptak – közölte a Politico három különböző informátorra, köztük az Európai Bizottság egyik tisztviselőjére hivatkozva. 

A brüsszeli lap szerint a várhatóan május végére elkészülő új jogszabály az olyan külső beavatkozási kísérletekre reagálna, mint az oroszországi hekkertámadások és szivárogtatások, a kínai soft-power behatásai, illetve az Európa Bizottság tekintélyét aláaknázó katari korrupciós botrány

A cikkben arra is felhívták a figyelmet, hogy a tervezetthez hasonló törvények hatályosak Ausztráliában és az USA-ban is. Az Egyesült Államokban az 1938-ban életbe lépett úgynevezett külföldi ügynöktörvény (FARA Act) szövetségi szinten előírja, hogy az idegen államok érdekeinek előmozdításáért dolgozó lobbisták hozzák nyilvánosságra az elköteleződésüket.

A Politico szerint az EU-ban készülő új szabályozás az üzleti alapú mellett a nonprofit szervezeteket is kötelezné az unión kívülről hozzájuk érkező források feltüntetésére, amibe egyebek mellett beletartoznak a különféle tudományos ösztöndíjak is.

A portál a törvényalkotás egyik előzményeként említette, hogy Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke tavaly szeptemberben a demokrácia védelmének a fontosságáról beszélt, s a testület igazságügyi albizottsága megkezdte a külföldi befolyásszerzést megakadályozó törvényjavaslat kidolgozását.

Ironikus, hogy a 2017-es magyar civiltörvényt is a fentebb említettekhez hasonló megfontolások hívták életre, ám a külföldről finanszírozott civil szervezeteket a más országokból érkező forrásaik feltüntetésére kötelező jogszabályt a kezdetektől élesen támadta Brüsszel és a nemzetközi fősodratú sajtó. 

Az Európai Unió Bírósága pedig 2020-ban kimondta, a törvény nem egyeztethető össze az uniós joggal, s a szóban forgó szervezetek és a számukra támogatást nyújtó személyek vonatkozásában hátrányosan megkülönböztetőnek, valamint indokolatlannak nevezték a korlátozásokat.  

Mint ismert: a 2010-es kormányváltás óta a Soros György által pénzelt szervezetek jelentősen növelték a tevékenységük intenzitását hazánkban, és mások mellett olyan jogvédő szervezetek, mint a TASZ, az Amnesty International Magyarország vagy a Magyar Helsinki Bizottság politikai szereplőként léptek fel, s a nemzeti kormány megbuktatása céljából például külföldi országok nagykövetségeivel is együttműködtek.  

Mindenképpen említésre méltó és idetartozik, hogy egy amerikai és egy svájci alapítványon keresztül, a baloldal kampányát támogatva, több mint négymilliárd forinttal befolyásolták külföldről a 2022-es magyar országgyűlési választásokat. 

Az összeg jelentős részét éppen a fent már említett NGO-kat is támogató Soros György és köre adták össze.

A történtek miatt sérült az ország szuverenitása, ezért több hatóság és a nemzetbiztonsági szolgálatok is vizsgálatot indítottak. A külföldi befolyásolás miatt vélhetően további törvénymódosítások várhatók. 

Borítókép: Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság (EB) elnöke az uniós testület heti rendes ülésének kezdetén Brüsszelben 2023. április 26-án (Fotó: MTI/EPA/Olivier Hoslet)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.