Az ukrán légvédelem egy hónap múlva „teljesen kimerülhet”

Hatékony légvédelem nélkül az ukrán nagyvárosok és az infrastruktúrájuk lenne az oroszok első célpontja.

Magyar Nemzet
Forrás: Military Watch Magazine2023. 04. 27. 12:05
Borítókép: német katona a NATO Patriot rakétavédelmi rendszerének bemutatóján a szlovákiai Szliácson lévő légitámaszponton 2022. május 10-én (Fotó: MTI/EPA/Martin Divisek)
Borítókép: német katona a NATO Patriot rakétavédelmi rendszerének bemutatóján a szlovákiai Szliácson lévő légitámaszponton 2022. május 10-én (Fotó: MTI/EPA/Martin Divisek)
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az amerikai védelmi minisztérium (Pentagon) egyre jobban aggódik az ukrán légierő föld-levegő rakétahálózatának helyzetével kapcsolatban – derült ki egy nemrégiben kiszivárgott titkos dokumentumaiból. A military watch, katonai szaklap szerint  a rakétarendszer „központi szerepet játszik az Oroszországgal szemben folyó háború légvédelmében, ám egyre nagyobb annak a veszélye, hogy mindez az utánpótlás elmaradása miatt kimerül”.

Noha a háború kezdetén Oroszország több ukrán katonai repülőteret is lebombázott, ám az amerikai hírszerzési jelentések alapján felkészült ukrán honvédelem több repülőjét is „kimentette” a célpontnak beazonosított bázisokról. Így Moszkva nem tudta megszerezni a légiuralmat, ehelyett „csupán” légi dominanciát alakított ki. Az orosz vadászgépek bevetése ugyanakkor az egyre több nyugati légvédelmi rendszer érkezésével egyre inkább visszaszorult.

A Pentagon tisztviselői úgy értékelik, hogy az ukrán légvédelem május 23-ára „teljesen kimerülhet”, ezzel lehetőséget teremtve Oroszország számára, hogy merevszárnyú repülőgépei mélységi műveletek tömegét hajthassák végre az ukrán légterében.

Mindezzel az orosz légierő sokkal nagyobb szerepet játszana a csatatéren a szárazföldi erők támogatásában, és potenciálisan megkönnyítené az orosz csapatok jelentős előrenyomulását is. Sőt ekkor vélhetően az ukrán nagyvárosokat védő rendszerek semlegesítésére összpontosítanának.

Mindez kulcsfontosságú hatással lehet a háború kimenetelére, ugyanis a kritikus infrastruktúra megsemmisítése gyorsan élhetetlenné tenné a nagyvárosokat. 

Noha a nyugati országok – megerősítve az ukrán légvédelmet – bejelentették a saját eszközeik átadását, jelentések szerint április 18-án érkeztek meg az első holland Patriot rakétaütegek – ám darabszámuk nem ismert.

Ezek az S–300-as és BuK-ütegekhez képest – amelyek az ukrán légvédelem gerincét adják – rendkívül kis számban állnak rendelkezésre.

Sőt, mint azt a szaklap is hozzáteszi, a Patriot rakétavédelmi rendszer a frontvonal állásainak a védelmére kevésbé, inkább a városok és fegyverraktárak védelmére alkalmas.

A Patriot inkább tehát repülőgépek, cirkálórakéták és rövidebb hatótávolságú ballisztikus rakéták célba vételére alkalmas. A rendszer rakétánként körülbelül 4 millió dollárba, míg az indítóállványok egyenként körülbelül 10 millió dollárba kerülnek.

Jelentések szerint Ukrajna légvédelme olyan közel lehet a „törésponthoz”, hogy Washington már egy vereségre való reagálást lehetőségét is számításba vette. A Politico politikai lap pedig arról számolt be, hogy az amerikai erők már számításba vették erőik kivonását is az országból. 

Borítókép: Német katona a NATO Patriot rakétavédelmi rendszerének bemutatóján a szlovákiai Szliácson lévő légitámaszponton 2022. május 10-én (Fotó: MTI/EPA/Martin Divisek)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.