Hazatérhettek a koszovói rendőrök, akik Orbán Viktor közbenjárására szabadultak ki + videó

A nemzetközi közösség üdvözli, hogy a szerb hatóságok szabadlábra helyezték a fogva tartott albánokat. Várhelyi Olivér szerint folytatni kell a feszültség csökkentését.

Magyar Nemzet
2023. 06. 26. 19:46
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Átadták a szerb hatóságok a szabadon bocsátott koszovói rendőröket Pristinának. Erre azután kerülhetett sor, hogy a  közép-szerbiai kraljevói legfelsőbb bíróság úgy döntött, szabadlábon védekezhet az a három koszovói egyenruhás, akiket még június 14-én vettek őrizetbe azzal a gyanúval, hogy átlépték az adminisztratív vonalat Szerbia és Koszovó között. 

Ezzel a döntéssel hazatérhetett az a három koszovói rendőr, akikkel szemben a kraljevói legfelsőbb bíróság előzetes testülete megerősítette a vádemelést és megszüntette a fogva tartást, így hétfőn délután már visszatérhettek a saját országukba.

Alekszandar Vucsics korábban úgy nyilatkozott, hogy ezeknek az embereknek semmi keresnivalójuk nem volt Szerbia területén. A szerb államfő szerint 1,8 kilométerre voltak Szerbia belsejében, mint ahogyan arról korábban a Magyar Nemzet is beszámolt. Ezzel Belgrád teljesítette Orbán Viktor kérését. Szerbia elengedte a koszovói rendőröket.

Alekszandar Vucsics szerb elnök az imént arról tájékoztatott, hogy a múlt heti találkozónkon megfogalmazott kérésemnek megfelelően a szerb hatóságok hamarosan kiengedik az őrizetből a korábban elfogott három koszovói rendőrt

 – írta Orbán Viktor miniszterelnök még hétfő délelőtt a Facebookon. 

Nagyra értékeljük Vucsics elnök lépését ebben a súlyos kihívásokkal terhelt időszakban. Ez a lépés világos bizonyítéka a szerb és a magyar nemzet közötti mély barátságnak és a két ország közötti stratégiai együttműködésnek

– tájékoztatott Facebook-bejegyzésében a kormányfő.

A nemzetközi közösség is üdvözölte Belgrád lépését. Várhelyi Olivér uniós bővítési biztos szerint folytatni kell a feszültség csökkentését, s arra szólított fel, hogy további halogatás nélkül írjanak ki új választásokat Koszovó északi részén, és Pristina alakítsa meg a Szerb Önkormányzatok Közösségét.

Üdvözlöm a szerb hatóságok döntését, miszerint a három letartóztatott koszovói rendőrt elengedik az őrizetből. Folytatni kell a deeszkalációt, haladéktalanul új önkormányzati választásokat kell szervezni. A párbeszédet folytatni kell és a megállapodásokat végre kell hajtani, beleértve a Szerb Önkormányzatok Közösségének megalakítását is 

– írta Várhelyi a Twitteren.

Richard Grenell, korábbi amerikai balkáni különmegbízott pedig azt közölte, hogy most nyomást kell gyakorolni Albin Kurtira, hogy távolítsa el a speciális egységeit a szerbek lakta részek városházáiról. Az amerikai politikus szerint valósak az észak-mitrovicai lakosok félelmei.

Ők idegesek és úgy érzik, célponttá váltak. A kórházaikban nincs elegendő készlet az ellátásukhoz

 – tette hozzá a Twitteren.

Grenell közölte: szégyenteljes, hogy az Európai Unió és Joe Biden adminisztrációja nem járt ezen a területen. Hozzátette: 

szomorú és szánalmas,

hogy a legutóbbi válság kezdete óta egyetlen amerikai vagy uniós tisztviselő sem tartózkodott Kosovska Mitrovica északi részén.


 

Albin Kurti koszovói miniszterelnök is megszólalt a letartóztatott, majd szabadon engedett rendőrök ügyében. A pristinai politikus örömének adott hangot, hogy a rendőrök visszatérhetnek a családjaikhoz, de továbbra is azt állítja, hogy őket elrabolták, s Szerbiának ezért az agresszióért felelni kell – tette hozzá a kormányfő.

Hétfőn délután Antony Blinken amerikai külügyminiszterrel egyeztetett telefonon a Koszovóban kialakult helyzetről a szerb köztársasági elnök, Alekszandar Vucsics. Blinken a feszültség csökkentésére szólított fel, s hozzátette: Washington támogatja az erre irányuló európai tervet.

Szerbia komolyan és felelősségteljesen viselkedik, de a koszovói rendőrség különleges erői mindennap teljesen önkényesen tartóztatják le a szerb nemzet tagjait

 – olvasható Vucsics Instagram bejegyzésében.


Borítókép: A NATO-parancsnokság alatt működő koszovói békefenntartó erő, a KFOR amerikai katonái a leposavici városháza előtt őrködnek 2023. június 2-án (Fotó: MTI/EPA/Georgi Licovszki)

 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.