Következő mérkőzések
Románia
15:002024. június 17.
Ukrajna
Belgium
18:002024. június 17.
Szlovákia

Magyarország példát mutat az európai államoknak

A kormány Orbán Viktor miniszterelnökkel az élen jól látja a helyzetet, elkötelezett amellett, hogy a magyar emberek érdekeit képviselje − fogalmazott a Magyar Nemzetnek adott interjúban Song Lilei. A sanghaji Tongji Egyetem professzorát az egyre feszültebbé váló amerikai−kínai viszonyról, az ukrajnai háborúról és a magyar kormány Kína-politikájáról kérdeztük.

2023. 06. 10. 5:50
20230605 budapest MCC Konferncia eloado havran zoltan magyar nemzet Fotó: Havran Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

− Az elmúlt időszakban az amerikai−kínai viszony kapcsán a nyugati médiában egyre többször kerül elő az „új hidegháború” kifejezés. Mi Kína álláspontja ezzel kapcsolatban?

− A kínai felfogás szerint jelenleg minden eddiginél fontosabb a globalizáció folytatása, az eddig kialakult gazdasági és kereskedelmi kapcsolatok fenntartása. Nem szabad újra egy, a hidegháborúhoz hasonló helyzetbe sodródni, ezzel nem értünk egyet. Való igaz, hogy az Egyesült Államok a kínai és nyugati gazdasági kapcsolatok szétválasztására törekszik, a kínai technológiai fejlődés megfékezésének céljából. Ennek ellenére Kína továbbra is elkötelezett a nemzetközi világrend és a globális kormányzásban való részvétel mellett. 

Ugyanakkor a jelenlegi nemzetközi rendszer reformokra szorul, demokratikusabbá, többek által hozzáférhetőbbé kellene tenni.

Peking tiszteletben tartja a nemzetközi jogot, az ENSZ Alapokmányának fejezeteit, különös tekintettel a békés egymás mellett élésre. Felelős nagyhatalomként próbál minden országgal barátságos kapcsolatokat ápolni, emellett nyitott a multilaterális együttműködésekre a jobb globális partnerség előmozdításának érdekében.

− Ebből a megközelítésből szinte egyenesen következik, hogy Kína békítőként próbál meg fellépni az orosz-ukrán háborúban…

− Kína elkötelezett a békés megoldás mellett, legfőbb célja pedig, hogy tárgyalóasztalhoz ültesse a konfliktusban érintett feleket. Ennek előmozdítására nem régiben a kínai kormány eurázsiai ügyekért felelős különleges megbízottja a térségbe utazott, hogy a háború által közvetlenül és közvetve érintett országok képviselőivel egyeztessen, információkat gyűjtsön. Tudjuk, hogy ez egy nagyon nehéz feladat, de a párbeszéd elősegítése és a tűzszünet elérése lebeg a szemünk előtt. Éppen ezért is hozta nyilvánosságra Peking februárban 12 pontból álló tervét azzal kapcsolatban, hogyan lehetne lezárni a háborút és hosszú távú, fenntartható békét elérni a térségben.

− Ezzel szemben az európai vezetők többsége háborúpárti álláspontot képvisel és még mindig abban bízik, hogy a szankciók segíthetnek véget vetni a konfliktusnak…

− Az európai emberek saját bőrükön tapasztalják a szankciók negatív hatásait, az elszabadult infláció, az emelkedő élelmiszerárak következtében. Emellett évtizedek óta először szembesülnek a bizonytalansággal, amit a szomszédjukban dúló háború idéz elő, aggódnak a jövővel kapcsolatban. 

Itt az ideje, hogy az európai politikusok figyelembe vegyék saját népük érdekeit és megpróbáljanak valódi megoldást találni a problémára.

Ezzel kapcsolatban Peking felajánlotta segítségét, Kína kész a többi érdekelt féllel közösen együttműködve fellépni a béke előmozdítására.

Fotó: Havran Zoltán

− A kínai diplomácia emellett egyre aktívabb a Közel-Keleten. Miben tud Peking többet nyújtani a régió országainak, mint az Egyesült Államok az elmúlt évtizedekben?

Talán abban, hogy Kína tiszteletben tartja a világ civilizációinak sokszínűségét.

Ennek mentén próbáljuk megtalálni a megfelelő csatornákat az együttműködésre, miközben az egész emberiség számára elfogadható értékeket közvetítjük. Tesszük mindezt úgy, hogy közben tiszteletben tartjuk a különböző kultúrákat, örökségeket, valamint folyamatosan keressük a lehetőséget a kommunikáció fenntartására és az együttműködésre. Ezek a kezdeményezések a közel-keleti államok számára vonzóak, üdvözlik őket.

− Magyarország sok más kérdéssel egyetemben a Kínával folytatott kapcsolata során is eltér a nyugati fősodortól. Miben más a magyar megközelítés?

− Magyarország arra törekszik, hogy híddá váljon Nyugat és Kelet, az Egyesült Államok és Kína között. Ehhez szükséges képességét a történelem során már bizonyította: magyarok keletről érkeztek és sikeresen integrálódtak a nyugati közösségbe, csatlakoztak az Európai Unióhoz, folyamatos és kiemelkedő gazdasági növekedést tudnak felmutatni. 

A kormány Orbán Viktor miniszterelnökkel az élen jól látja a helyzetet, elkötelezett amellett, hogy a magyar emberek érdekeit képviselje.

Emiatt gyakran kerül összetűzésbe Brüsszellel, mivel az Európai Bizottság szerint az összes tagállamnak az általuk kijelölt irányvonalakat, politikát kellene követnie. Ez téves megközelítés, az olyan államoknak, mint Magyarország, fontos, hogy megtartsák hagyományos értékeiket és ragaszkodjanak politikai döntéseikhez, választásaikhoz. 

Ez egy olyan felfogás, amelyet más kisebb európai országoknak is meg kellene tanulnia, nekik is figyelembe kellene venniük saját nemzeti érdekeiket.

Song Lilei a sanghaji Tongji Egyetem Politikatudományi és Nemzetközi Kapcsolatok Iskolájának professzora, az Európai Kutatóközpont igazgatóhelyettese, az egyetem Német Kutatóközpontjának kutatója. Több mint 30 cikket publikált kínai és angol nyelvű tudományos folyóiratokban, két monográfiát az EU diplomáciájáról, valamint négy tanulmánygyűjteményt a Kína–EU-kapcsolatokról. A belgiumi Vrije Universiteit Brussel EMECW LOT14 programjának tudományos munkatársa (2010), valamint az Erasmus Mundus GATE program részeként 2014–2015-ben a Budapesti Corvinus Egyetem posztdoktori kutatója. 2015–2016-ban az Oxfordi Egyetemen tudományos munkatárs.

Borítókép: Song Lilei, a sanghaji Tongji Egyetem professzora (Fotó: Havran Zoltán)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.