Még van remény, de egyre kevesebb – folytatódik a kutatás az eltűnt tengeralattjáró után

A keresőművelet már a harmadik napja tart, miközben az eltűnt utasoknak 96 órára elég az oxigénkészletük.

Magyar Nemzet
2023. 06. 21. 7:37
PRINCE
-, 2023. június 20. Az OceanGate Expeditions által 2023. június 20-án közreadott, dátummegjelölés nélküli kép a Titan elnevezésû merülõhajójukról. A Titan június 18-án indult útnak a Titanic roncsaihoz, de a Polar Prince kanadai jégtörõ kutatóhajó, amelyrõl a Titant a vízbe bocsátották, a merülõhajó indulása után egy óra 45 perccel elveszítette vele a kapcsolatot. A Titán fedélzetén öten tartózkodnak, köztük van Hamish Harding brit milliárdos, valamint családja közleménye szerint egy pakisztáni származású Nagy-Britanniában élõ üzletember, Shahzada Dawood és 19 éves fia is. MTI/AP/OceanGate Expeditions Fotó: -
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hamarosan elfogyhat az oxigénkészlet

A Titanic roncsainak közelében eltűnt Titan tengeralattjáró után kutató legénység kedden harmincperces időközönként dörömbölést hallott – derült ki a CNN birtokába jutott amerikai kormányzati feljegyzésből. Beszámolójuk szerint mindez azt jelzi, hogy továbbra is reménykedni lehet a túlélőkben. Eközben egy kanadai P3-as tengerészeti felderítő repülőgép észlelt egy fehér, téglalap alakú tárgyat a vízben.

A tengeralattjárónak, amellyel turistákat szállítanak a Titanic roncsához az Atlanti-óceánon, vasárnap veszett nyoma, fedélzetén öt emberrel, akik közül négyen utasok.

Köztük van Hamish Harding brit milliárdos, valamint családja közleménye szerint egy pakisztáni származású, Nagy-Britanniában élő üzletember, Shahzada Dawood és 19 éves fia is. Paul-Henri Nargeolet francia búvár szintén a tengeralattjáróban tartózkodhat, az ötödik személy pedig maga a tengeralattjárót üzemeltető OcenGate magáncég alapítója, Stockton Rush lehet. A vezérigazgató tapasztalt felfedezőnek számít, James Cameron, a Titanic című film rendezője után a második olyan ember, aki 4000 méteres mélységbe merült.

A Polar Prince kanadai jégtörő kutatóhajó, amelyről a Titan nevű járművet a vízbe bocsátották, a merülőhajó indulása után egy óra 45 perccel veszítette el vele a kapcsolatot – tette hozzá az MTI. A tengeralattjáró egyébként körülbelül két óra alatt éri el az óceán fenekét, ahol a Titanic 1912-ben elsüllyedt, és ahol a legénység és az utasok körülbelül 1500 tagja vesztette életét.

PRINCE
Az Action Aviation által 2023. június 20-án közreadott képen a Titan elnevezésű merülőhajót készítik fel a merüléshez június 18-án. Fotó: MTI/AP/Action Aviation

A lázas keresés harmadik napja folytatódik a túlélők után, akik hamarosan, a becslések szerint csütörtök délre teljesen kifogyhatnak az oxigénkészletből.

A fedélzeten lévők számára az a legnagyobb kihívás, hogy megőrizzék a nyugalmukat, és ne használják el túl gyorsan az oxigénkészletet, amely a tengeralattjáró tulajdonosa, az OcenGate magáncég szerint elvben 96 órára elegendő.

Összetett művelet lenne a kimenekítés

A keresőművelethez az amerikai parti őrség és a kanadai királyi légierő is több repülőgépet és hajót vetett be. A keresési zóna a Massachusetts állambeli Cape Cod félszigetétől mintegy kilencszáz mérföldre (mintegy 1448 kilométerre) keletre, és 13 ezer láb (mintegy négyezer méter) mélységben húzódik.

Ugyanakkor ha meg is találják a tengeralattjárót az óceán mélyén, a kimenekítés összetett feladat lesz.

Nagyon kevés olyan eszköz van a világon, amely képes ilyen mélyre lemenni

– mondta Chip McCord, az amerikai haditengerészet nyugalmazott kapitánya. Elmagyarázta, hogy az óceánfenék mélysége miatt a kutatóhajó csak fel-le mozgást tud végezni, mint egy lift, nem tud a tengerfenéken cirkálni.

Tavaly David Pogue, a CBS újságírója egyébként meghívást kapott az OceanGate Titan fedélzetére egy sajtóútra. Az újságíró a BBC-nek egy videóban elmagyarázta, hogy az utasokat szállító főkapszulát több kívülről felhelyezett csavarral zárják le, amelyeket a legénység belülről nem tud eltávolítani. 

Amerikát okolják a történtekért

Az OceanGate egyik tanácsadója, aki az utolsó pillanatban visszalépett a úttól, azt állította, hogy az amerikai hatóságok lassan reagáltak, miután vasárnap bejelentették a Titan eltűnését.

David Concannon a NewsNation amerikai televíziónak elmondta, hogy a létfontosságú mentőfelszerelés, amely segíthetne a Titan felkutatásában, jelenleg több ezer mérföldre van a Franciaországhoz közeli Csatorna-szigeteken.  

A felszerelés és a személyzet készen állt, és arra várt, hogy az Atlanti-óceánra küldjék, hogy segítsen a tengeralattjáró felkutatásában, de az amerikai kormány bürokráciája miatt feltartották őket

– mondta.

 

Borítókép: Az OceanGate Expeditions által 2023. június 20-án közreadott, dátummegjelölés nélküli kép a Titan elnevezésű merülőhajójukról (Fotó: MTI/AP/OceanGate Expeditions)
 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.