„A bizalomért cserébe reményt kell hogy kínálj”

A bevándorlók körében mélyen gyökerező gazdasági és társadalmi elégedetlenség miatt kialakult francia zavargások kapcsán tartott kerekasztal-beszélgetést a Magyar Külügyi Intézet. Az eseményen Soós Eszter Petronella Franciaország-szakértő, Gladden Pappin, az MKI elnöke és Speidl Bianka, a Századvég vezető kutatója is felszólalt. A résztvevők egyetértek abban, hogy a helyzet komplex, és a francia társadalomban egy alapvető félelem uralkodik.

2023. 07. 08. 6:05
Speidl Bianka, a Századvég vezető kutatója (b1), Gladden Pappin, a Magyar Külügyi Intézet (MKI) politikai dimenziójának az elnöke (b2), Soós Eszter Petronella, Franciaország szakértő (b3), Horváth-Sántha Hanga, moderátor MKI (b4), a franciaországi tüntetésekről tartott kerekasztal beszélgetésen, 2023.07.07-én. (Fotó: Magyar Nemzet)
Speidl Bianka, a Századvég vezető kutatója (b1), Gladden Pappin, a Magyar Külügyi Intézet (MKI) politikai dimenziójának az elnöke (b2), Soós Eszter Petronella, Franciaország szakértő (b3), Horváth-Sántha Hanga, moderátor MKI (b4), a franciaországi tüntetésekről tartott kerekasztal beszélgetésen, 2023.07.07-én. (Fotó: Magyar Nemzet)
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– A francia köztársaság egy ígéret arra, hogyha francia állampolgársággal rendelkezel, akkor a nemzet része vagy, és így profitálhatsz a javakból. Vagyis, ha dolgozol és ha tiszteled a törvényeket, akkor sikeres lehetsz az életben – mutatott rá a francia társadalom – elméletben – meritokratikus működésére Soós Eszter Petronella. A Franciaország-szakértő a Magyar Külügyi Intézet (MKI) pénteki eseményén hozzátette: 

– A bevándorlók gyakran úgy érzik, hogy ők nem részesülnek ezekből a javakból, így sokan kilátástalanná váltak.

Szerinte a kérdés az, hogy hogyan tudnának ezek a társadalmi csoportok reményt kapni, vagyis részesülni az ország sikerességéből.

Az MKI „A BLM-pillanat Franciaországban? A franciaországi zavargások politikai és biztonsági vonatkozásai” címmel tartott kerekasztal-beszélgetést a jelenlegi „érzékeny és kompex” francia események releváns kérdéseit és válaszait keresve, amelyen a Franciaország-szakértő mellett Gladden Pappin, az MKI elnöke és Speidl Bianka, a Századvég vezető kutatója is felszólalt.

Mint arról lapunk is beszámolt korábban, a Párizstól nyugatra található Nanterre-ben a múlt héten egy rendőr agyonlőtt egy 17 éves helyi fiút, aki ellenállást tanúsított egy közúti ellenőrzéskor. A rendőr elmondása szerint veszélyben érezte saját és társa életét. A 38 éves motoros rendőrt előzetes letartóztatásba helyezték, majd szándékos emberölés miatt eljárás is indult ellene. Az eset után országszerte zavargások kezdődtek.

Évtizedes a bevándorlás

– A közösségi média jelenléte erősítette a tüntetéseket, ellenben a húsz évvel korábbiakkal, amikor a tüntetők nem tudták így megszervezni magukat – fogalmazott Soós Eszter Petronella. A Franciaország-szakértő hozzátette, hogy ennélfogva az sem meglepő, hogy a francia kormány a közösségi oldalak szabályozásán gondolkodik.

Mint arra emlékeztetett, Emmanuel Macron francia államfő korábban a közösségi oldalak üzemeltetőit kérte a platformok moderálására, ezzel is meggátolva a tüntetések fokozódását. Hozzátette: 

– A felmérések szerint a franciák többsége egyetért a közösségi oldalak blokkolásával.

Amikor a második világháború után a nyugat-európai ország elkezdett bevándorlóországgá válni, azt szükségesnek és kívánatosnak tartották – nem beszélve a korábbi gyarmatok felé mutatott „gesztusról” – mutatott rá a történelmi perspektívákra Soós Eszter Petronella. Azonban az 1980-as években már azt a kérdést feszegették a politikusok, hogy mihez kezdjenek a bevándorlással, annak fizikai és társadalmi aspektusával.

– A társadalom második és harmadik generációs bevándorló-hátterű lakosságának a körében ugyanis jellemzően nagyobb a munkanélküliség és a szegénység, mint az össztársadalom esetében – mondta a szakértő.

 

Egyesek a tüntetőkön nyerészkednek

–Az Egyesült Államok a rendszerszintű rasszizmusra, a bőrszínre, George Floyd halálára és az azt követő tüntetésekre a történelmi tapasztalatai miatt a rabszolgaság intézményén keresztül tekint – fogalmazott Gladden Pappin arra a kérdésre, hogy a jelenlegi franciaországi események milyen párhuzamot mutatnak az Egyesült Államokban a Black Lives Matter (BLM) mozgalom korábbi tüntetéseivel.

Szerinte noha alapvetően nem szabad az amerikai helyzetet mintának tekinteni a francia események magyarázatához, mégis vannak hasonló elemek. 

Ugyanis 2020 nyarán az Egyesült Államokban a koronavírus miatt egy nehéz gazdasági helyzet alakult ki, amely hatványozottan érintette a társadalmi nehézségekkel már egyébként is küzdő közösségeket, mint a feketéket vagy a város szegényebb negyedeiben élőket – akárcsak Franciaországban a jelenlegi élelmiszerek áremelkedése és a fogyasztás drasztikus visszaesése.

Hozzátette: különböző politikai erők érdekeltek voltak a zavargások folytatásában, amelyből előnyöket is kovácsoltak maguknak, kihasználva ezzel a sebezhető kisebbségeket.

A tüntetések résztvevőiről Speidl Bianka elmondta, hogy „a reményvesztettek és elégedetlenek mellett a nyerészkedni vágyók is az utcára vonultak”. Mint kiemelte, a radikális tüntetőknek nincsenek konkrét céljaik, csak a rendszer elpusztítása. 

A tüntetők támogatói mögött pedig iszlám csoportokat és olyan nem kormányzati szervezeteket (NGO) is említett, mint a baloldali Antifa-mozgalom.

Gladden Pappin is emlékeztetett arra, hogy maga Macron is hibáztatta azokat, akik a tüntetőkön akarnak nyerészkedni.

Félelem mindkét oldalon

– Komoly kulturális bizonytalanság uralkodik, de nemcsak a bevándorlók, a kisebbségek oldalán – akik látják, hogy nem fognak a francia középosztály színvonalán élni –, hanem a befogadó társadalom részéről is, amely a normái, szokásai és életének megváltozását látja

– fogalmazott Speidl Bianka. A Századvég vezető kutatója a meggyilkolt fiú ügyében rámutatott arra, hogy az intézkedő rendőr félelemből cselekedett, noha biztonságban kellett volna éreznie magát, hogy nyugodtan tudjon döntést hozni.

A francia rendőrök nehéz helyzetét és félelmét Soós Eszter Petronella is megerősítette. Míg az őket ért rendszerszintű rasszizmus vádjáról elmondta, hogy az már 2012-ben is felmerült. Kölcsönös a bizalmatlanság, ugyanis a külvárosokban félnek a rendőröktől és a diszkriminációtól, ezért volt Nahel meggyilkolása egy szimbólum és kiváltó ok.

Mint hozzátette, ez azért probléma, mert a köztársaság a bizalmon alapuló társadalmi szerződésen nyugszik.

– A bizalomért cserébe pedig reményt kell hogy kínálj

– összegezte a nemzetépítés elemeit a Franciaország-szakértő.

A közönségből érkező kérdés kapcsán Soós Eszter Petronella arra is felhívta a figyelmet, hogy a jelenlegi események mellett már egyébként is folyt párbeszéd arról, hogy hogyan őrizhetik meg a köztársaság hagyományos értékeit, amelyet egyre többen támogatnak – utalt a jobboldali pártok megerősödésére.

– Ha elfogadod a francia köztársaságot és annak értékeit, akkor üdvözlünk közöttünk – hirdette meg Marine Le Pen, a jobboldali Nemzeti Tömörülés elnöke, amely hozzáállás egyre többeknek, még sok bevándorló-hátterű választónak is elnyerni látszik a tetszését.

Borítókép: Speidl Bianka, a Századvég vezető kutatója, Gladden Pappin, a Magyar Külügyi Intézet (MKI) politikai dimenziójának az elnöke, Soós Eszter Petronella Franciaország-szakértő, Horváth-Sántha Hanga moderátor, MKI, a franciaországi tüntetésekről tartott kerekasztal-beszélgetésen 2023. 07. 07-én (Fotó: Magyar Nemzet)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.