Mark Rutte után most a holland király kért bocsánatot a rabszolgaságért

Vilmos Sándor a saját háza ellen indított vizsgálatot gyarmati történelemben betöltött szerepének megállapítására.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2023. 07. 01. 20:26
Vilmos Sándor holland király is bocsánatot kért országa rabszolgaságban betöltött szerepéért, 2023.07.01-én. (Fotó: Ambassade des Pays-Bas en Tunisie/ Facebook)
Vilmos Sándor holland király is bocsánatot kért országa rabszolgaságban betöltött szerepéért, 2023.07.01-én. (Fotó: Ambassade des Pays-Bas en Tunisie/ Facebook) Fotó: © RVD - Martijn Beekman
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Vilmos Sándor holland király bocsánatot kért országának a gyarmati időszakban a rabszolgaságban játszott szerepéért és annak a rabszolgák leszármazottjaira gyakorolt hatásaiért – idézte az MTI az NLTimes című angol nyelvű holland hírportál tájékoztatását.

Vilmos Sándor az amszterdami Oosterparkban, a rabszolgaság emlékművénél tartott beszédet szombaton, a rabszolgaság eltörlésének 150. évfordulóján. Beszédében a holland király azt mondta, bocsánatot kér, amiért „Hollandia rabszolgasorba taszított sokakat”, és amiért „részt vett a rabszolga-kereskedelem támogatásában”.

Ma itt állok önök előtt. Ma mint az önök királya és az állam képviselője, magam kérek bocsánatot. Érzem a szavak súlyát a szívemben és a lelkemben

– fogalmazott.

Kiemelte: a rabszolgaság a legembertelenebb, a leginkább lealacsonyító, amellyel egy embert megfoszthatnak szabadságától.

– A rabszolgaság szörnyű öröksége máig velünk maradt. Hatásai még mindig érezhetők társadalmunkban a rasszizmus révén. Ezért ma, ezen az emléknapon bocsánatot kérek ezért az emberiesség elleni bűncselekményért – fogalmazott.

A király azzal folytatta, hogy tiszteletben kell tartani a hollandiai emberek eltérő kulturális hátterét és befogadóbb társadalmat kell építeni.

– Arra kérem önöket, hogy nyissák meg szívüket mindazok előtt, akik együtt szeretnének dolgozni önökkel egy olyan társadalom építésén, amelynek mindenki teljes jogú tagja lehet – fogalmazott.

A holland király végezetül közölte, hogy kérésére a mai napon vizsgálatot indítottak a holland uralkodóház, az Oránia-Nassaui-ház gyarmati történelemben betöltött szerepének megállapítására.

Mark Rutte holland miniszterelnök a holland állam nevében tavaly decemberben kért hivatalosan bocsánatot a rabszolgák kizsákmányolásáért és a rossz bánásmódért a gyarmati korszakban. Rutte „emberiesség elleni bűncselekményként” említette a rabszolgaságot és hangsúlyozta, hogy a holland társadalomnak ennek fényében kell alakítania gondolkodásmódját az ország történelmével kapcsolatban.

A holland birodalom a világ szinte minden pontján – Észak- és Dél-Amerikában, Afrikában, a Közel-Keleten, Délkelet-Ázsiában, valamint az indiai szubkontinensen és a karibi térségben is – rendelkezett gyarmatokkal. A Holland Nyugat-indiai és a Kelet-indiai Társaság rabszolga-kereskedelme jelentősen hozzájárult az ország gazdasági világhatalmi státuszához a XVII. században. Becslések szerint mintegy 600 ezer ember kerülhetett rabszolgasorba a holland uralom alatt. Hollandia az egyik utolsó európai országként, 1863. július 1-jén tiltotta meg a rabszolgaságot.

Borítókép: Vilmos Sándor holland király is bocsánatot kért országa rabszolgaságban betöltött szerepéért 2023. július 1-jén (Forrás: Ambassade des Pays-Bas en Tunisie/Facebook)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.