Tiltott fegyverek Ukrajnába szállítását jelentheti be ma Washington + videó

Az újabb, nyolcszázmillió dollár értékű amerikai segélycsomag veszélyesebb irányba terelheti a háborút.

Magyar Nemzet
2023. 07. 07. 8:05
UKRAINE-RUSSIA-US-WAR-CONFLICT-DIPLOMACY Fotó: EVAN VUCCI
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Egyesült Államok kazettás lőszereket tervez küldeni Ukrajnának, hogy segítse az orosz megszállók elleni harcot – közölték amerikai tisztségviselők. Az újabb fegyvercsomagot várhatóan már pénteken bejelentik. 

Ha Washington valóban biztosítana kazettás lövedékeket Kijevnek, az emberi jogi szervezetek ellenkezését figyelmen kívül hagyva, az még veszélyesebb irányba terelheti a háborút.

A Human Rights Watch civil szervezet felszólította a háborús feleket, hogy hagyják abba ezeknek a lőszerek használatát, és felszólította az Egyesült Államokat, hogy ne szállítson újabb adagokat belőle.

2008-ban több mint 120 ország írta alá a kazettás bombák gyártásának, használatának és raktározásának betiltásáról szóló paktumot – az Egyesült Államok, Oroszország és Ukrajna ebből kimaradt.

Ezek az eszközök kifejezetten veszélyesek a civil lakosságra nézve, ugyanis a hordozó repülőeszközről történő leoldásuk után még a levegőben, nagy területen általában pár száz kisebb bombát szórnak szét. Földet érve ugyanakkor nem mindegyik bomba robban fel, így az aknamezőkhöz hasonló veszélyeket rejtenek – írta meg korábban lapunk is.

– A kazettás lőszerek hasznosak lennének az ukránoknak a csatatéren, különösen a beásott orosz állások ellen, de a kongresszusi korlátozások és a szövetséges aggodalmak miatt még nem biztosítottuk őket – nyilatkozta egy amerikai tisztségviselő.

A pénteken bejelentésre kerülő újabb segélycsomag értéke várhatóan eléri a nyolcszázmillió dollárt, és olyan fegyvereket tartalmaz majd, mint a HIMARS-rakétarendszerekhez szükséges lőszerek, valamint szárazföldi járműveket, például Bradley és Stryker típusú harcjárműveket.

Kijev óriási nyugati támogatást kap az Oroszország ellen vívott háborúban, amely harcban az Egyesült Államok magasan a legtöbb támogatást nyújtja.

Az amerikai védelmi minisztérium közleménye szerint eddig 42 milliárd dollárt fordítottak Kijev biztonsági támogatására, „demonstrálva Ukrajna szuverenitása és területi integritása melletti tartós és szilárd elkötelezettségüket” – részletezte korábban lapunk.

Borítókép: Joe Biden amerikai és Volodimir Zelenszkij ukrán elnök (Fotó: Evan Vucci)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.