Még hónapok voltak a szezonkezdésig, Montenegró ügyvivő miniszterelnöke, Dritan Abazovics már a nyári csúcsdöntésről beszélt. Március végén azt írta a Twitteren, minden paraméter arra utal, hogy a nyugat-balkáni ország rekordbevételt ér el az idei turisztikai szezonban. Abazovics akkor elismerően szólt az év első két hónapjának kiváló eredményeiről, a januári és februári számok ugyanis 45 százalékkal felülmúlták az előző évet.
Montenegró jó úton halad
– írta bizakodva az ügyvivő miniszterelnök.
Korai volt az öröm?
A pozitív szemlélet tavasszal gyorsan terjedt Montenegróban, a szállásadók, étterem- és kávézótulajdonosok mind abban bíztak, hogy megdől a 2019-es csúcs, és sikerül visszarázni az Adria-partot a pandémia és a háború előtti szintre.
A terepen azonban egyelőre nem túl biztató a helyzet. Már július végénél járunk, de a szálláshelyek és más vendéglátóipari objektumok telítettsége továbbra sem érte el a csúcsát. Sokan még reménykednek, de tény, hogy ha hirtelen el is éri a maximumát a látogatottság, a főszezonból már legfeljebb húsz nap marad, vagyis ez idő alatt kellene olyan bevételt megvalósítani, ami az egész szezont kihúzza.
A szezon eleje, vagyis a május és a június az időjárás miatt volt gyenge, majd a júliusra várt csúcs is elmaradt. Így most már csak az augusztusban bízhatnak az idegenforgalomban tevékenykedők.
Egy Budva óvárosában működő kávézó tulajdonosa a montenegrói Vijesti portálnak nyilatkozott a helyzetről. Mint mondta, most sincs több munkájuk, mint júniusban volt.
Csúcsforgalom kellene, hogy legyen, ehelyett a fele város üres. Igaz, hogy emeltük az árakat, átlagosan tíz-húsz százalékkal, de továbbra is jóval olcsóbbak vagyunk, mint a környező országok
– magyarázta a férfi, aki szerint az állam is igyekszik nekik segíteni, elsősorban azzal, hogy mindössze hétszázalékos az élelmiszerek és alkoholmentes italok után fizetendő adó.
Roberto Viola, az egyik népszerű strand üzemeltetője is azt mondta, csak bízni tud abban, hogy július végén, augusztus elején a csúcsára ér a szezon, és sikerül lefedni az idény elején keletkezett hiányt.