Üres szálláshelyek, kevés nyugati – bajban a montenegrói turizmus?

Bár az államvezetés szerint rekordbevételt hozhat az idei nyár Montenegróban, az idegenforgalomban dolgozók egyelőre csak várnak a kiemelkedő számokra.

Magyar Nemzet
2023. 07. 30. 6:05
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Még hónapok voltak a szezonkezdésig, Montenegró ügyvivő miniszterelnöke, Dritan Abazovics már a nyári csúcsdöntésről beszélt. Március végén azt írta a Twitteren, minden paraméter arra utal, hogy a nyugat-balkáni ország rekordbevételt ér el az idei turisztikai szezonban. Abazovics akkor elismerően szólt az év első két hónapjának kiváló eredményeiről, a januári és februári számok ugyanis 45 százalékkal felülmúlták az előző évet. 

Montenegró jó úton halad

 – írta bizakodva az ügyvivő miniszterelnök.

 

Korai volt az öröm?

A pozitív szemlélet tavasszal gyorsan terjedt Montenegróban, a szállásadók, étterem- és kávézótulajdonosok mind abban bíztak, hogy megdől a 2019-es csúcs, és sikerül visszarázni az Adria-partot a pandémia és a háború előtti szintre.

A terepen azonban egyelőre nem túl biztató a helyzet. Már július végénél járunk, de a szálláshelyek és más vendéglátóipari objektumok telítettsége továbbra sem érte el a csúcsát. Sokan még reménykednek, de tény, hogy ha hirtelen el is éri a maximumát a látogatottság, a főszezonból már legfeljebb húsz nap marad, vagyis ez idő alatt kellene olyan bevételt megvalósítani, ami az egész szezont kihúzza. 

A szezon eleje, vagyis a május és a június az időjárás miatt volt gyenge, majd a júliusra várt csúcs is elmaradt. Így most már csak az augusztusban bízhatnak az idegenforgalomban tevékenykedők.

Egy Budva óvárosában működő kávézó tulajdonosa a montenegrói Vijesti portálnak nyilatkozott a helyzetről. Mint mondta, most sincs több munkájuk, mint júniusban volt. 

Csúcsforgalom kellene, hogy legyen, ehelyett a fele város üres. Igaz, hogy emeltük az árakat, átlagosan tíz-húsz százalékkal, de továbbra is jóval olcsóbbak vagyunk, mint a környező országok

 – magyarázta a férfi, aki szerint az állam is igyekszik nekik segíteni, elsősorban azzal, hogy mindössze hétszázalékos az élelmiszerek és alkoholmentes italok után fizetendő adó.

Roberto Viola, az egyik népszerű strand üzemeltetője is azt mondta, csak bízni tud abban, hogy július végén, augusztus elején a csúcsára ér a szezon, és sikerül lefedni az idény elején keletkezett hiányt.

Az egyik legnagyobb szállásfoglaló portálon is találni még szabad kapacitásokat. Augusztus első hetében Budván 88 százalékos, Kotorban 91, Barban 87, Ulcinjban 76 százalékos a telítettség. A Kotori-öbölben jellemzően több a foglalás, míg a déli partokon és a kisebb településeken kevesebb.

Az árak két személyre nagyjából százezer forintnál indulnak hét nap, hat éjszaka vonatkozásában. Ennyi pénzért egy szerényebb apartman foglalható. 

Fotó: Screenshot, Booking.com

A szállodai ellátás kétszázezer forintnál kezdődik.

Fotó: Screenshot, Booking.com

 

A hivatalos adatok is bizonytalanok

A Budvai Idegenforgalmi Szervezet adatai szerint a vendéglátósok elégedetlensége ellenére is több a turista a városban, mint a korábbi évek azonos időszakában. Az általuk közzétett számokat azonban fenntartással kell kezelni – figyelmeztet a szerbiai Blic napilap, amely szerint a szervezetnek nincsenek pontos számai a kiadó szálláshelyekről és ágyakról, így az is csak becslés, hogy százalékos arányban mekkora a telítettség. A Jaz és Buljarica közötti, nagyjából 25 kilométeres budvai szakaszon a legutolsó, július közepére vonatkozó adatok szerint 37 755 turista üdült, ami négy százalékkal magasabb, mint a múlt évben volt. Magánszállásokon mintegy 21 ezer személy szállt meg, szállodákban megközelítőleg 16 ezer.

A júliusi eredmények kapcsán a Budvai Vendéglátók Egyesületének elnöke nyilatkozott a Vijestinek. Azt mondta, bár tavalyhoz képest vannak turisták, nem érzik a jósolt rekordnyarat. 

Budva talán egy kicsit drága a régióból érkező turistáknak, ezért van kevesebb vendégünk

 – nyilatkozta Alekszandar Jovanovics. Hozzátette: a nyugati turistákból továbbra is hiány van.

 

A régió és a diaszpóra adja a turisták zömét

A montenegrói magánszállások kiadóit tömörítő egyesület igazgatója is megerősítette, a nyugat-európai helyett inkább csak a nyugat-balkáni turisták látogatják őket. Elsősorban az országon belülről és Szerbiából érkeznek a tengerpartra, valamint a külföldön dolgozó montenegróiak jönnek haza egy családlátogatással egybekötött nyaralásra. Branka Dzsoganovics elmondta, a diaszpórából érkezők szabadságideje igencsak kötött: az éves munkahelyi szabadságokat és az iskolai szüneteket kell összehangolniuk, így gyakran csak július 20. után tudnak nyaralni. 

Ezáltal annyira lerövidül a szezon, hogy utána nehéz már behozni a lemaradást

 – fogalmazott az igazgató. Hozzátette: Montenegróban továbbra is a magánszállások jelentik a legolcsóbb alternatívát.

A Pobjeda montenegrói portál témában írt cikke a repülőjáratok hiányára is felhívja a figyelmet. Egy nekik nyilatkozó szállodatulajdonos, Nemanja Kovacsevics azt mondta, közvetlen nyugat- és észak-európai repülőjáratok nélkül nem létezhet turizmus Montenegróban, mert nincsenek „elit” turisták. 

Montenegróba hetente mindössze 13 gép érkezik a nyolcvanmilliós Németországból, és csupán tíz repülő a több mint hatvanmilliós Franciaországból. Ez egy elkeserítő adat, mely azt mutatja, hogy Montenegró gyakorlatilag elérhetetlen a repülővel utazóknak. Változtatni kell ezen, ha a turizmust valódi húzóágazatnak szeretnénk látni

 – mondta az idegenforgalomban tevékenykedő üzletember. Hozzátette: hiába lehet átszállásokkal eljutni a montenegrói tengerpartra, aki turista, és nyaralni, pihenni készül, közvetlen járattal szeretne utazni.

 

Nem csak Budva környékén szenved az ágazat

Egy szintén a Pobjedának nyilatkozó kotori szállodatulajdonos azt mondta, családias, kis kapacitású hoteljüket még meg tudják tölteni, de sokaknak ez nem sikerült. Arra is felhívta a figyelmet, hogy a vendégek kevesebbet költenek, mint az korábban jellemző volt. 

Ennek oka valószínűleg az, hogy emeltünk az árakon, de figyelembe kell venni, hogy emelkedett a dolgozóink fizetése, és minden más is. A szobalányoknak ezer eurót, a pincéreknek 1200-at kell adnunk

– magyarázta Bojan Joketics. Hozzátette: minőségi munkaerőből is hiány van, akárcsak a szomszédos Horvátországban.

 

Szakértő: Komolytalanság rekordokról beszélni vagy akár álmodni

Rade Ratkovics, a budvai üzleti és idegenforgalmi kar dékánja szerint még most, július végén sem áll rendelkezésre olyan adat, mely alapján rekordszezonról lehetne beszélni. 

Komolytalanság rekordokról álmodni is egy olyan országban, melynek turizmusa Európa legszegényebb államaira épült, és ahol a szálláshelyek kategória szerinti megoszlása annyira rossz, mint nálunk

 – fogalmazott a szakember. Mint részletezte, Montenegróban túl sok a magánszállás és az olcsó apartman, ezzel szemben kevés a drága, de egyben minőségi szálláshely. Arra is felhívta a figyelmet, hogy a turisták hivatalos bejelentése továbbra is jelentős hiányosságokkal küzd, így gyakorlatilag azt sem lehet megállapítani, hányan üdülnek az országban. 

Ezt a problémát már rég megoldották a mediterrán országok. Adatbázisokat hoztak létre a turistákról, a szálláshelyekről, az ehhez kapcsolódó anyagiakról. Ez kellene, hogy legyen az első feladatunk, ennek ellenére hiába kérjük már évtizedek óta, nem történik semmi

–  szögezte le a Pobjedának Rade Ratkovics.

 

Természeti adottságok, vendégszeretet, balkáni gasztronómia

Az idegenforgalmi ágazat nehézségei ellenére a 2006 óta független Montenegró számos okból lehet kiváló turistacélpont. Földrajzi elhelyezkedése kiváló, partszakasza a horvát riviéra folytatása, az Adriai-tenger itt is tiszta, a hegyek meredeken a part mellett húzódnak, mely elsősorban a Kotori-öbölben mutat festői látványt.

A szárazföldi partszakasz mintegy 250 kilométer. A városok tipikus mediterrán települések, szűk sikátorokkal, macskaköves utcákkal, ódon várfalakkal és templomokkal.

Gasztronómiájában a balkáni hagyományok a tenger kincseivel találkoznak, kiváló borok társaságában.

A Szerbiában és Montenegróban zajló folyamatos útépítéseknek és -felújításoknak köszönhetően autóval is egyre könnyebben megközelíthető. Budapesttől Barig 850 kilométer a táv, melyet átlagosan 11-12 óra alatt lehet megtenni. Belgrádból közvetlen vonatjárat is közlekedik. A nyugat-európai turistáknak emellett az is vonzó lehet, hogy, bár az ország nem része az eurózónának, 2002 óta hivatalos pénznemként egyoldalúan az eurót használja, így a valutaváltás sem okoz gondot.

Borítókép: Tengerpart Montenegróban (Fotó: Pixabay)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.