Lengyel külügyminiszter: Ukrajna politikája fájdalmas és sértő

Továbbra is támogatjuk Ukrajnát, de meg kell védenünk a gazdáinkat – fogalmaz véleménycikkében Zbigniew Rau.

2023. 09. 22. 10:38
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„A háború kitörésekor Lengyelország volt az egyik első állam, amely tömegesen fogadta be a harcok elől menekülő ukrán polgárokat, és amely humanitárius segítséget küldött a megtámadott szomszédjának” – írja a Politico brüsszeli hírportálon megjelent véleménycikkében Zbigniew Rau. 

A lengyel külügyi tárca vezetője részletesen beszámol arról, mi mindennel segítette Varsó Ukrajnát az elmúlt másfél évben: Lengyelország azzal, hogy engedélyezte területén a fegyverszállítmányok áthaladását és elosztását, értékes stratégiai hátteret biztosított Kijevnek, a nyugati szövetségesek közül pedig arányában a lengyel lakosok fizették a legnagyobb árat, az ország GDP-jének ugyanis három százalékát vitték el az ukrán támogatáshoz köthető költségek. „Ennek ellenére úgy gondoljuk, hogy megérte. Hogy az Ukrajnának nyújtott támogatásunk lengyel nemzeti érdek is volt” – jelenti ki a külügyminiszter.

Mint részletezi, a menekültek megsegítésében oroszlánrészt vállaltak az ország keleti részén jórészt mezőgazdasággal foglalkozó régiók. Az pedig, hogy az ukrán gabona elárasztotta a lengyel piacot, pont ezeknek a vidékeknek okozott súlyos károkat. 

Hatszázszor több búzát exportáltak Ukrajnából Lengyelországba 2023 első négy hónapjában, mint egy évvel korábban, ami piaci zavarokat és veszteségeket okozott a lengyel gazdáknak

 – hangsúlyozza Zbigniew Rau, aki szerint Lengyelország csak úgy tudja a jövőben is támogatni Ukrajnát, ha megóvja a saját gazdaságát. A külügyminiszter hangsúlyozza: 

A nemzetközi közösségből hiányzott a politikai akarat, hogy megtörje Oroszország fekete-tengeri blokádját, a tisztességtelen gabonakereskedők pedig kihasználták a Lengyelországon áthaladó tranzitfolyosókat, hogy gyors haszonra tegyenek szert. Mindennek a lengyel gazdák fizették meg az árát.

Publikációjában a lengyel külügyi tárca vezetője egyértelműen kijelenti: a lengyel kormánynak nem volt más választása, mint beavatkozni és megvédeni gazdáit, különösen azért, mert az Európai Bizottság megtagadta tőlük az érdemi segítséget.

Zbigniew Rau szerint az, hogy Volodimir Zelenszkij a szolidaritás hiányával vádolja Lengyelországot, sok lengyelt meglepett. Mint írja, a lengyelek nagyon is jól ismerik a szolidaritást, ugyanakkor szeretnék, ha az mindkét irányban érvényesülne. 

„Lengyelország továbbra is támogatja Ukrajnának a NATO-hoz és az EU-hoz való csatlakozására tett erőfeszítéseit, de Varsó minden tisztességtelen versenyt ellenezni fog” – zárja sorait a lengyel politikus. 

Zbigniew Rau a Facebookon is posztolt a lengyel–ukrán helyzettel kapcsolatban. A közösségi oldalán a politikus úgy fogalmazott: az ukrán politikusok nyilatkozataiban megjelenő Lengyelország és Oroszország összehasonlítása rendkívül sértő a lengyel társadalom számára. 

Ukrajna jelenlegi politikája nemcsak bántó, fájdalmas, de mindenekelőtt sértő számunkra

 – írta a külügyminiszter.

Mint arról már korábban is beszámoltunk, Lengyelország egyike volt annak a három országnak, amely egyoldalúan meghosszabbította az ukrán gabona importjának az EU által pénteken feloldott tilalmát azzal a céllal, hogy megvédje saját gazdaságát és állampolgárait. Válaszul Ukrajna – Magyarország és Szlovákia mellett – a lengyeleket is beperelte a Világkereskedelmi Szervezetnél, és importtilalmat vezetett be több lengyel mezőgazdasági termékre.

Ezt követően Volodimir Zelenszkij ukrán elnök az ENSZ közgyűlése előtt mondott beszédében gyakorlatilag oroszbarátsággal vádolta a lengyeleket. Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök pedig bejelentette, hogy országa nem küld több fegyvert Ukrajnának.

A megromló lengyel–ukrán viszony kapcsán lapunknak korábban Bendarzsevszkij Anton, az Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány igazgatója azt mondta, a háttérben belpolitikai szálak állnak. 

 – Ukrajna azért keményít a retorikáján, mert a katonai kudarcok és a korrupciós botrányok mellett a vezetésnek meg kell mutatnia a lakosságnak, hogy ahol teheti, keményen lép fel, és képviseli Ukrajna érdekeit – még a szövetségeseivel szemben is. Lengyelországban pedig valószínűleg ugyancsak kapnak az alkalmon. A lengyel választások előtt fontos lehet a kormánypártnak megfognia azokat a szavazókat, akik esetleg elégedetlenek az Ukrajna iránti politikával vagy a menekültek befogadásával – jelentette ki az elemző. 

 

Borítókép: Zbigniew Rau lengyel külügyminiszter (Forrás: Facebook/Zbigniew Rau)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.