Már a következő szankciós csomagot készíti elő az EU

Brüsszel az ukrán államkasszának irányítaná át a befagyasztott orosz pénzeket.

Forrás: Bloomberg2023. 09. 18. 21:34
null
GERMANY-UKRAINE-EU-POLITICS-AWARD-CHARLEMAGNE Fotó: FEDERICO GAMBARINI
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Megkezdődtek a tárgyalások az Európai Uniót, az Egyesült Államokat, az Egyesült Királyságot, Franciaországot, Japánt, Kanadát, Németországot és Olaszországot tömörítő G7-országcsoportban arról, hogy miket tartalmazzon az Európai Unió tizenkettedik oroszellenes szankciós csomagja, amelyet akár már a következő hónapban is bemutathatnak.

A Bloomberg amerikai üzleti lap értesülései szerint az újabb intézkedések elsősorban azt fogják célozni, hogy a befagyasztott orosz pénzeket Kijev megsegítésére fordítsák.

Az uniós országok részéről azonban nincs egységes álláspont az új szankciós csomaggal kapcsolatban. Lengyelország és a balti országok ugyanis azt szorgalmazzák, a cseppfolyósított földgázra (LNG) és az informatikai szolgáltatásokra is terjedjenek ki az intézkedések. Azt is sürgették, hogy az orosz nukleáris szektor ellen is vezessenek be szankciókat.

A lap azonban rámutatott, már korábban is voltak hasonló felvetések – különösen ami a nukleáris szektort illeti –, ám kevés támogatottságot kapott a tagállamok részéről. Más vezetők pedig már azt állítják, kevés szankcionálnivaló maradt, miközben a meglévő korlátozások érvényesítését sem tudják teljes mértékben biztosítani. A Bloomberg kormányzati dokumentumokra hivatkozva azt írta, Varsó konkrét termékekre vetne ki intézkedéseket, egyebek mellett még inkább csökkentené a szintetikus gumi behozatali kvótáját. A lengyel tervek között szerepel továbbá az acélra vonatkozó korlátozások szigorítása, valamint a nátrium-hidroxid tilalmának bevezetése. Szankciókkal sújtaná Lengyelország keleti szomszédját, Belaruszt is.

A lap kiemelte, korábban az orosz drágakövekre is vetettek volna ki szankciókat, ám az olyan vezető importőr országok, mint Belgium, azzal érveltek az intézkedés ellen, hogy egy egyszerű tilalom globális megállapodás nélkül nem ártana az orosz gazdaságnak – Moszkva csupán máshová helyezné át a drágakő-kereskedelmet.

Az Európai Unió részéről az elmúlt időszakban folyamatosan gondot okozott, hogy Oroszország harmadik országokon keresztül igyekszik megkerülni a szankciókat, egyebek mellett a közép-ázsiai térségen, Törökországon és az Egyesült Arab Emírségeken keresztül. A Bloomberg értesülései szerint várhatóan a szankciók kijátszásának megakadályozása is fel fog merülni az újabb szankciós csomagról szóló tárgyalásokon.

Borítókép: Ursula von der Leyen (jobbra), az Európai Bizottság elnöke és Volodimir Zelenszkij ukrán elnök (Fotó: AFP/Federico Gambarini)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.