időjárás 10°C Aurél 2023. október 5.
logo

Ukrajna megtörné a fekete-tengeri orosz blokádot

Gábor Márton
2023.09.18. 15:35 2023.09.18. 15:51
Ukrajna megtörné a fekete-tengeri orosz blokádot

Két kereskedelmi hajó kötött ki egy ukrán kikötőben, miközben Kijev fokozza erőfeszítéseit, hogy megtörje Oroszország blokádját a Fekete-tenger partjainál.

A két érkező hajó órákkal azelőtt kötött ki Csornomorszkban, hogy Oroszország elindította az éjszakai rakéta- és dróncsapásokat Ukrajnában, amelynek részeként ismét célba vették a déli odesszai régió mezőgazdasági infrastruktúráját.

Az első polgári hajók az ukrán kikötők irányába az ideiglenes folyosót használták, hogy közel 20 000 tonna búzát vihessenek az afrikai és ázsiai országokba

– mondta Olekszandr Kubrakov, Ukrajna miniszterelnök-helyettese.

A palaói zászló alatt közlekedő, Resilient Africa és Aroyat nevű áruszállító hajók az elsők, amelyek elérték az ukrán kikötőket azóta, hogy Oroszország júliusban kilépett az ENSZ által közvetített megállapodásból, amely lehetővé tette több mint 33 millió tonna gabona exportját Ukrajnából.

Kijev idén nyáron bejelentette, hogy a déli szomszédai, a NATO-tag Románia és Bulgária fekete-tengeri partjai mentén egy folyosót hoz létre az ukrán kikötőkben rekedt hajók számára. Három élelmiszert szállító és két kohászati termékekkel megrakott hajó hagyta el az ukrán kikötőket azóta, hogy a kijevi hadsereg megnyitotta a folyosót, miközben Oroszország továbbra is ellenáll a nemzetközi nyomásnak, hogy ismét csatlakozzon a gabonaexport-megállapodáshoz.

Ukrajna jelenleg gabonájának nagy részét teherautókon és vasúton exportálja szárazföldi útvonalakon keresztül az uniós országokba, de ezek az útvonalak többletköltségekkel járnak, ami rontja Kijev versenyképességét. Emellett továbbra is a Duna menti kikötőkből szállítja a gabonát, amelyeket rendszeresen rakétatámadások érnek az orosz erők részéről. 

A kijevi tisztviselők kulcsfontosságúnak tartják, hogy Oroszország Krím félszigeten állomásozó hadiflottáját megsemmisítsék, így megtörve a fekete-tengeri blokádot. Ehhez nagy segítséget nyújtanak a modern nyugati nagy hatótávolságú rakéták.

Emellett Ukrajna célja, hogy visszafoglalja a Krím félszigetet és a többi, jelenleg orosz ellenőrzés alatt álló területet. Azonban Oroszország még mindig Ukrajna teljes területének mintegy 18 százalékát tartja megszállva a déli és keleti régiókban.

Bár az ukrán fekete-tengeri kikötőket használó hajók jelentős kockázatoknak vannak kitéve, Kijev azt állítja, hogy meg tudja védeni a hajózási folyosót a sorozatos támadásaikkal.

 

Borítókép: Oroszország nem hosszabbította meg a fekete-tengeri gabonamegállapodást, amely az ENSZ és Törökország közbenjárásával lehetővé tette az ukrán gabonatermények világpiacra való jutását (Forrás: Twitter/OSINTdefender)

Háború Ukrajnában

"Zelensky is planning his eventual exit"

A dosszié összes cikke
Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.