időjárás 4°C Stefánia 2023. november 28.
logo

Botrány a Katonában: bűncselekmény lehet a Gyurcsány-pártnak adott kedvezmény

Pressman lyukra futott: kártyavárként dől össze az érvelése Szöllősi György ügyében

Magyar Nemzet
2023.09.20. 05:15 2023.09.20. 19:51
Pressman lyukra futott: kártyavárként dől össze az érvelése Szöllősi György ügyében

Nagy port vert fel a Nemzeti Sport főszerkesztőjének, Szöllősi Györgynek az ügye a napokban. Az újságíró az Egyesült Államokba utazott volna, ám a David Pressman vezette budapesti nagykövetség megtagadta tőle a vízumot. A Magyar Nemzetnek Danku Péter nemzetközi fejlesztési és segélyezési szakértő reagált a nagykövetség érvelésére – egyértelműen cáfolva azt. Danku Péter 2019 végéig a Külgazdasági és Külügyminisztérium munkatársa volt, dolgozott diplomataként és nagykövethelyettesként. Rangjelölés nélküli diplomata-útlevéllel jelenleg is rendelkezik.

– Az Egyesült Államok budapesti nagykövetségének argumentumai egyértelműen mondvacsinált, ellentmondásos, teljes mértékben valótlan érveken alapulnak, amelyek kártyavárként omlanak össze, ha mérlegeljük, hogy Szöllősi György kérelmével és jogállásával teljesen azonos feltételek mentén nyújtottam be diplomatavízum-kérelmem. Nagykövet úrral ellentétben pedig minden további nélkül élvezhettem a nagykövetség pozitív elbírálását – nyilatkozta a Magyar Nemzetnek Danku Péter nemzetközi fejlesztési és segélyezési szakértő a Nemzeti Sport főszerkesztőjének ügye kapcsán.

Danku Péter 2019. december 31-ig, közel nyolc éven keresztül a Külgazdasági és Külügyminisztériumnál dolgozott kormánytisztviselőként, diplomataként, majd hollandiai és angolai külszolgálatai során konzulként és nagykövethelyettesként. Azóta humanitárius szakértőként a szubszaharai afrikai országokban segíti informálisan a kormányzati segélyezési, nemzetközi fejlesztési és fenntartható agrár vonatkozású szakpolitikájának kiterjesztését.

Forrás: Twitter/Danku Péter

Szöllősi György a múlt héten utazott volna az Egyesült Államokba, ám a budapesti nagykövetség nem állított ki neki vízumot. Érvelésükben szerepelt, hogy megnőtt a magyar kormány által kiállított diplomata-útlevelek bemutatásának száma a vízumkérelmezők körében. Kiemelték, olyan személyek is rendelkeztek diplomata-útlevéllel, akik esetében nincs egyértelmű utalás a magyar kormányon belüli hivatalos szerepre. „Az Egyesült Államok törvényei szerint diplomáciai vízumot csak külföldi kormánytisztviselők számára lehet kiadni, és nem adható ki olyan magánszemélyek számára, akiket nem alkalmaznak vagy fizetnek hivatalos kormányzati minőségben való szolgálatra, függetlenül a bemutatott útlevél típusától. Az amerikai törvények ezen rendelkezései nem vonatkoznak Magyarországra” – közölte a David Pressman nagykövet vezette hivatal.

Danku Péter ugyanakkor rámutatott, hozzá hasonlóan Szöllősi György is az 1998-as külföldi utazásról szóló törvény 12. paragrafusának második pontja értelmében rangjelölés nélküli diplomata-útlevéllel rendelkezik.

A szakértő lapunknak elárulta, 2021. augusztus 18-i dátummal kiállított, A2-es kategóriájú vízumot kapott, annak ellenére, hogy már nem állt a külügyminisztérium szolgálatában, melynek révén korábban diplomata-útlevélhez jutott.

Határozott meggyőződésem ugyanakkor, hogy egy olyan nemes megbízatás ellátása esetében, ahol Szöllősi György, aki sportújságíró és Puskás Ferenc életrajzírója is egyben, azt a kiemelt kormányzati sportdiplomáciai megbízást kapta, hogy koordinálja, segítse mindazokat a kezdeményezéseket, amelyek a gazdag magyar futballkultúrának állítanak emléket bárhol a világon, teljes mértékben irreleváns az a kérdés, hogy Szöllősi aktuálisan kormánytisztviselői jogviszonyban áll-e a Külgazdasági és Külügyminisztériummal, amikor rendkívül eredményes újságírói, szakmai múltja, kiemelkedő sportdiplomáciai kompetenciája, a magyar futballkultúra nemzetközi képviselete melletti páratlan elkötelezettsége éppen egy ilyen kivételes misszió betöltésére predesztinálja

– szögezte le a volt diplomata.

A Nemzeti Sport főszerkesztője a chicagói magyar közösség meghívására vett volna részt az észak-amerikai magyarok hagyományos futballtornáján, a 25. Árpád-kupán, amelyet a Chicagói Magyar Kultúrtanács felkérése nyitott volna meg.

 

Kik kaphatnak diplomata-útlevelet?

Danku Péter elmondta, a diplomata-útlevelet az 1998-as külföldi utazásról szóló jogszabály hatálybalépése óta a köztársasági elnök és az Országgyűlés elnökén kívül a mindenkori magyar kormány képviselője, maga a miniszterelnök vagy a külpolitikáért felelős miniszter is legitim, törvényileg felhatalmazott módon ítélheti oda olyan személyeknek, akik diplomáciai küldetéssel járó feladatot látnak el, illetve akiknek a diplomata-útlevéllel történő ellátása külpolitikai érdekből indokolt. A szakértő szerint a fentiek értelmében a megválasztott miniszterelnök és kormányának szuverén döntési jogkörébe tartozik, hogy mi számít külpolitikai érdeknek. – A jogszabály vonatkozó bekezdése a gyakorlatban tehát azt jelenti, hogy az ilyen útlevél birtokosai külföldi látogatásaik során, legyen a világ bármely pontján is, valamilyen formában az aktuális külpolitikai célok és egyes szakágazati, diplomáciai törekvések mentén, hazánk és a magyar emberek érdekében, adott esetben más országok népeinek javára tudnak eljárni – tette hozzá.

Danku Péter példaként az olyan utazásokat említette, melyek a humanitárius és fejlesztési együttműködési célok megvalósítása érdekében valósulnak meg, ám a külhoni magyar diaszpórát érintő látogatások és a hivatalos eseményeken történő részvétel is ide tartozik. 

 

Mit jelent a rang nélküli diplomata-útlevél?

Danku Péter ismertette, rangjelölés nélküli diplomata-útlevelet azok kapnak, akik diplomáciai küldetéssel járó feladatot látnak el, illetve akiknek a diplomata-útlevéllel történő ellátása külpolitikai érdekből indokolt, ugyanakkor nem állnak a külpolitikáért felelős miniszter által vezetett minisztérium alkalmazásában. Mindennek jogi alapját a már említett 1998-as, a külföldi utazásról szóló törvény adja, melynek értelmében a kiállított dokumentum érvényessége a köztársasági elnök, a miniszterelnök, az Országgyűlés elnöke vagy a külpolitikáért felelős miniszter megbízatása évének letelte végéig terjedhet.

 

Milyen előnyei vannak a diplomata-útlevélnek?

– Noha a diplomáciai kapcsolatokról szóló bécsi szerződés de jure valóban akkreditációhoz köti a diplomáciai kiváltságok és mentességek érvényesítését, a diplomata-útlevél gyakorlatilag számos olyan előnnyel járhat, amely messze túlmutat a száraz jogi paragrafusokon. Legkézenfekvőbb ezt ahhoz hasonlítani, amikor egy éppen nem külszolgálaton, azaz belföldi állományban lévő diplomata ideiglenes kiküldetés okán – például országgyűlési vagy európai parlamenti választások alkalmával magyar külképviseleteken történő szavazás lebonyolítása érdekében – kiutazik az adott képviseletre anélkül, hogy az adott fogadó országban akkreditálva lenne – mutatott rá Danku Péter, aki külügyminisztériumi szolgálatának éveiben számos alkalommal teljesített ilyen – ideiglenes, néhány napra kiterjedő – külszolgálatot nagykövetségeken történő népképviseleti választások alkalmával. Ilyen feladat lehet egyebek mellett a szavazóurnák Magyarországra, a Nemzeti Választási Iroda címére sértetlenül, a megadott határidőre történő szállítása.

Nos, ilyen utazások alkalmával szinte kizárt, hogy mind ranggal ellátott, mind rang nélküli diplomata-útlevelek rend szerint második nyomtatott oldalán feltüntetett sorok – melyek értelmében Magyarország kormánya a külföldi hatóságokat tisztelettel felkéri az útlevél tulajdonosának részére nyújtandó szabad közlekedés biztosítására – nyomán az okmány tulajdonosa bármilyen fennakadással szembesül a külföldi hatóságok részéről

– tette hozzá.

A szakértő egyúttal arra is rámutatott, a diplomata-útlevéllel történő külföldi utazás nemcsak a feladatok ellátását könnyíti meg, felmutatása számos ország határ- és idegenrendészeti hatóságainál vízummentességet biztosít, melyet temérdek példa alátámaszt. Ezek között említette, hogy az elmúlt három évben humanitárius utazásai során szubszaharai afrikai országokban diplomata-útlevéllel vízummentesen léphetett be a határon, és hatósági fennakadás nélkül kezdhetett hozzá a segélyezési misszióihoz.

Borítókép: David Pressman a budapesti pride-felvonuláson (Fotó: Teknős Miklós)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.