A palesztinok mellé állhatnak a BRICS-országok?

Kína túlzott erő alkalmazásával vádolja Izraelt, míg a Dél-afrikai köztársaság vezetője palesztinokat támogató demonstráción vett részt.

2023. 10. 17. 5:15
Borítókép: Az orosz külügyminisztérium által közreadott kép a BRICS-országok johannesburgi csúcstalálkozóján részt vevő politikusokról 2023. augusztus 22-én. A Brazíliát, Oroszországot, Indiát, Kínát és Dél-Afrikát tömörítő BRICS-csoport állam- és kormányfői augusztus 22. és 24. között üléseznek Dél-Afrikában. Balról-jobbra: Luiz Inácio Lula da Silva brazil, Hszi Csin-ping kínai, Cyril Ramaphosa dél-afrikai elnök, Narendra Modi indiai kormányfő és Szergej Lavrov orosz külügyminiszter (Fotó: MTI/EPA/Az orosz külügyminisztérium sajtószolgálata)
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Miután az ENSZ Biztonsági Tanácsának ülését múlt vasárnap a terrorizmus elítélése nélkül berekesztették, Oroszország egy újabb ülése összehívását követeli, amelyen ragaszkodni fog az Izrael és a Hamász közötti tűzszünethez. Kína a maga részéről túlzott erő alkalmazásával vádolja Izraelt annak ellenére, hogy Izrael még nem kezdett szárazföldi hadműveletet Gázában.

Vang Ji kínai külügyminiszter szerint Izraelnek abba kellene hagynia a gázai civilek kollektív büntetését és az önvédelmen túli akciókat. A külügyminiszter arra figyelmeztetett, hogy Izrael ilyesfajta tevékenységei súlyosbítják a regionális feszültségeket, és humanitárius katasztrófához vezetnek.

A szaúd-arábiai kollégájával folytatott telefonbeszélgetés során Vang Ji elítélte a Gázai övezetet ellenőrző Hamász palesztin militáns csoport egy héttel ezelőtti sokkoló támadásának folyamatos izraeli megtorlását is.

Izrael akciói túlléptek az önvédelmen

– mondta a kínai külügyminiszter Faisal bin Farhan Al Saud hercegnek a kínai külügyminisztérium vasárnap kora reggel kiadott közleménye szerint. A kínai és az orosz külügyminiszter Pekingben megrendezett találkozója kapcsán is szót ejtettek az izraeli helyzetről. Vang Ji kollégájával, Szergej Lavrovval a harmadik Övezet és út csúcstalálkozó során tárgyalt. A palesztin–izraeli háborúval kapcsolatban Vang elmondta, hogy Kína elítél minden olyan akciót, amely a polgári lakosságnak árt, és ellenez minden olyan gyakorlatot, amely sérti a nemzetközi jogot.

Szükséges, hogy az ENSZ Biztonsági Tanácsa lépéseket tegyen, a nagyhatalmaknak aktív szerepet kell játszaniuk. A konfliktusban részt vevő két felet arra kell sarkallni, hogy térjenek vissza a tárgyalóasztalhoz, hozzanak létre sürgősségi humanitárius segélycsatornákat, és akadályozzák meg a nagyobb humanitárius katasztrófákat

– mondta, hozzátéve, hogy a legfőbb prioritásnak a tűzszünet elérésének és a háború befejezésének kell lennie. Emellett a kínai külügyminiszter kiemelte, hogy alapvető a palesztin nemzet törvényes jogainak helyreállítását célzó terv kialakítása, illetve a kétállami megoldás megvalósítása. 

Mindeközben Cyril Ramaphosa Dél-afrikai elnök szombaton egy videót tett közzé arról a beszédről, amelyet a Hamász terrorakciói nyomán a palesztinok támogatására rendezett gyűlésen mondott, amelyet a kormánypárt, az Afrikai Nemzeti Kongresszus Nemzeti Végrehajtó Bizottsága rendezett.

Ramaphosa egy palesztin keffijét viselt, egy közös hagyományos kendőt, amely az Izraellel szembeni palesztin ellenállás jelképévé vált. 

Dél-Afrika elnöke nem ítélte el a Hamász terrorját, és azt mondta, hogy a dél-afrikai kormány szolidáris Palesztina népével. Elmondta, hogy Dél-Afrika részvétét fejezte ki mind az izraelieknek, mind a palesztinoknak. A politikus emellett részletezte a palesztinok ellen, az izraeli erők által elkövetett atrocitásokat, anélkül, hogy egyszer is utalt volna a Hamász terroristái által október 7-én elkövetett brutális támadásra, amely során a fegyveresek több száz izraeli állampolgárral végeztek. 

Ramaphosa emellett kijelentette, hogy a palesztinok csaknem 75 éve megszállás alatt állnak.

Megvédte a palesztinokat mint megszállás alatt álló népet, akik felkeltek egy elnyomó kormány ellen, amely megszállta a földjüket, majd pedig megjegyezte, hogy Izraelt nemrég apartheidállamnak nevezték. Ramaphosa azt is elmondta, hogy a palesztinokat bántja a telepesek jelenléte a földjükön, noha Izrael 2005-ben minden telepesét kivonta a Gázai övezetből. Ramaphosa tiltakozott az ellen, hogy Izrael elrendelte a palesztin civilek kiürítését a Gázai övezet északi részéből a várható szárazföldi invázió előtt, mondván, hogy a közelgő háború egy népirtáshoz hasonlatos lesz. A politikus végül a háború békés rendezésére és a kétállami megoldás végrehajtására szólított fel.

Az izraeli–palesztin háború kirobbanása óta az orosz elnök is egyre inkább palesztinbarát hangot üt meg. Amint arról már lapunk korábban is beszámolt, 

Vlagyimir Putyin a Független Államok Közösségének (FÁK) csúcstalálkozóján beszélt arról, hogy a közel-keleti nagyszabású tragédia az USA elhibázott politikájának eredménye, amelynek egyoldalú irányvonala zsákutcába juttatta a helyzetet. Az Egyesült Államok nem törődött azzal, hogy kompromisszumot találjon a palesztin–izraeli háborúban.

Oroszország kész közvetítő szerepet vállalni a palesztin–izraeli rendezésben. Az orosz elnök úgy véli, hogy szükség van egy független Palesztina létrehozására, amelynek fővárosa Kelet-Jeruzsálem lenne. Mint mondta, Izraelt példátlan támadás érte, és joga van megvédeni magát, ám a Gázai övezetben végrehajtott szárazföldi művelet minden fél számára súlyos következményekkel jár. Kihangsúlyozta, hogy a legfontosabb ma az, hogy megállítsák a vérontást a Közel-Keleten.

Borítókép: Az orosz külügyminisztérium által közreadott kép a BRICS-országok johannesburgi csúcstalálkozóján részt vevő politikusokról (Fotó: MTI/EPA/Az orosz külügyminisztérium sajtószolgálata)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.